Οριοθέτηση των παιδιών και των νέων και επίλυση συγκρούσεων

Παρ, 24/06/2022 - 06:34

Κατά τον παρελθόντα Ιανουάριο,  στελέχη του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Χίου «Ναυτίλος» επρόκειτο να πραγματοποιήσουν ομιλίες – συζητήσεις στις συναντήσεις των Σχολών Γονέων  που διοργανώνονται κάθε χρόνο από τον Τομέα Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου.

Λόγω των υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό κι έτσι η εκπομπή  «Κατευθυνθήτω» αυτής της εβδομάδας πραγματεύεται το θέμα αυτών των ομιλιών: Οριοθέτηση των παιδιών και των νέων και επίλυση συγκρούσεων. Ο φιλοξενούμενος του Γ. Χονδρέλη κ. Ευστράτιος Τσουκάρης , Ψυχολόγος  εξηγεί  τι είναι τα όρια, ποια η σπουδαιότητά τους στη διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων, σε ποια ηλικία αρχίζει η οριοθέτηση της συμπεριφοράς του παιδιού ,πώς τα όρια  ωφελούν τα παιδιά και τους εφήβους, ποιες είναι οι συνέπειες, αν δεν τηρούνται  και αν σχετίζεται η απουσία τους με την εξάρτηση.

Απαντά στα ερωτήματα του οικοδεσπότη γιατί μπορεί οι γονείς να δυσκολεύονται να τα θέσουν, μήπως περιορίζουν την ελευθερία των νέων και  με ποιους τρόπους μπορούν οι γονείς να θέσουν όρια, αν η τιμωρία είναι μια μέθοδος επιβολής των ορίων και αν μπορούμε να ασκούμε συναισθηματική αγωγή και ταυτόχρονα να χρησιμοποιούμε την τιμωρία. Ο κ. Τσουκάρης,  αφού ορίσει  σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίζει η οριοθέτηση της συμπεριφοράς του παιδιού , αναφέρεται σε παραδείγματα  κατά ηλικία. Ποιες άραγε είναι οι συνηθισμένες αντιδράσεις όταν ένας γονιός προσπαθεί να οριοθετήσει; Οι συγκρούσεις που προκύπτουν κατά την προσπάθεια να μπουν όρια είναι σοβαρές; Με ποιους τρόπους μπορούν οι γονείς να διαχειριστούν τις συγκρούσεις αυτές; Αφού δώσει τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα , ο προσκεκλημένος  μιλά  για τους σκοπούς , το έργο του Ναυτίλου και για τις πρόσφατες δράσεις που πραγματοποίησε καθώς και για αυτές που προγραμματίζει  για τις 26 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών.

Η εκπομπή θα μεταδοθεί από την ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV αυτό το Σάββατο  25-6-2022  στις 5.00 και τις 9.00 μ.μ. και σε επανάληψη την Κυριακή 26-6-22 στις 3.00 μ.μ.

Σχετικά Άρθρα