Παράκληση στην Παναγία Κρήνα

Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 09/08/2017 - 23:00

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χίου - Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου και πολλών πιστών, κυρίως από την γύρω περιοχή, λειτουργήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η ιστορική Εκκλησία της Παναγίας Κρήνας, όπου και έγινε παράκληση στην Παναγία.

Η Εκκλησιαστική επιτροπή των Βαβύλων είχε φροντίσει να προσφερθεί μαζί με το παστέλι και το κρύο νερό και το παραδοσιακό σταφύλι, ενώ όχημα και άνδρες της ΛΕΦΕΔ, παρευρίσκονταν για την αποτροπή τυχόν πυρκαγιάς.

Ο αρχικός ναός της Παναγίας Κρήνας κτίσθηκε το 12ο αιώνα, ενώ ο εξωνάρθηκας προστέθηκε τον 18ο αιώνα. Ως κτήτορες του αρχικού ναού αναφέρονται ο Ευστάθιος Κοδράτος και η σύζυγός του Ειρήνη Δούκαινα Παγωμένη, οι οποίοι ανήκαν στην τοπική αριστοκρατία και είχαν δεσμούς με την αυτοκρατορική αυλή της Κωνσταντινούπολης. Η παράδοση λέει ότι έχτισαν το Ναό στα 1197, αν και κάποια κομμάτια από το βυζαντινό μαρμάρινο τέμπλο του ναού τοποθετούν πιθανότατα το χτίσιμο του ναού στην περίοδο 1056-1091.
Το σχήμα του ναού είναι οκταγωνικό και μοιάζει πολύ με αυτόν της Νέας Μονής, διατηρώντας όμως τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, με την ιδιόμορφη και ακανόνιστη τοιχοποιία, που επιτρέπει στο φως του ήλιου να ζωντανεύει την εκκλησία διαφορετικά ανάλογα με το φως της ημέρας και βέβαια τις αγιογραφίες του. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ναού είναι ο μεγαλοπρεπής τρούλος ο οποίος στηρίζεται πάνω σε οκταγωνική βάση

Σχετικά Άρθρα