Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τι είναι και πού θα χρησιμοποιείται

Ποιοι θα λάβουν πρώτοι το πιστοποιητικό εμβολιασμού και πού θα χρειάζεται
Τρί, 29/12/2020 - 16:08

Πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λαμβάνουν όλοι οι πολίτες, οι οποίοι θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, όσοι εμβολιάζονται πρώτη φορά θα λαμβάνουν έντυπο πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ όσοι θα λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να λαμβάνουν το πιστοποιητικό σε ψηφιακή μορφή.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αξιοποιείται για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου, όπως το όνομα του πολίτη που έκανε το εμβόλιο, το ΑΜΚΑ του, το όνομα της εταιρείας του εμβολίου που έκανε, η ημερομηνία εμβολιασμού του αλλά και η ημερομηνία της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Η κυβέρνηση ήδη προχωρά στην ολοκλήρωση της πλατφόρμας «Έκδοσης Βεβαίωσης Εμβολιασμού» όπου θα χορηγείται το σχετικό έγγραφο, αρχικά με την επισήμανση για προσωπική χρήση.

Ένα τέτοιο πιστοποιητικό εμβολιασμού που έλαβε υγειονομικός έδωσε στη δημοσιότητα ο τηλεοπτικός σταθμός Open.

Όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) είναι απαραίτητος για τον εμβολιασμό των πολιτών. Συνεπώς, όπως είπε, όσοι πολίτες δεν έχουν ΑΜΚΑ, θα πρέπει να καταφεύγουν στα κατά τόπου ΚΕΠ για να προχωρούν στην άμεση έκδοσή του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, θεωρείται δεδομένο πως η αγορά θα επιβάλει περιορισμούς σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, με επιχειρήσεις, αεροπορικές εταιρίες, εστιατόρια κ.α. να είναι κάποιοι από τους κλάδους της οικονομίας όπου ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί το σχετικό έγγραφο.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρχει σίγουρα απόδειξη εμβολιασμού, αλλά το θέμα πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε επίπεδο Ένωσης, γιατί εμπλέκονται οι ευρωπαϊκές αρχές και το GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ), καθώς υπάρχει ζήτημα προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Σχετικά Άρθρα