ΠΟΒΑ. ΑμεΑ: Η δημόσια δωρεάν Ειδική Αγωγή και Πρόνοια είναι δικαίωμα

Πέμ, 21/05/2026 - 15:01

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Β. Αιγαίου είναι το Β/θμιο Σωματείο που εκπροσωπεί τα Άτομα με Αναπηρία, τους χρόνια πάσχοντες και τις οικογένειές τους στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου καλεί γονείς και κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στην Ειδική Αγωγή, αναπηρους, χρονίως πάσχοντες,  το Σάββατο 23/5, στην κινητοποίηση για την ειδική αγωγή και την πρόνοια .

"Καλούμε σε δράσεις για την υπεράσπιση και διεύρυνση της Ειδικής Αγωγής στα νησιά του Αιγαίου στα πλαίσια των πανελλαδικών δράσεων για την Ειδική Αγωγή, που απευθύνουν γονείς και κηδεμόνες, ΑμεΑ, χρόνιοι πάσχοντες.

Δεν θα επιτρέψουμε άλλη μια χρονιά με ειδικά σχολεία πολύ κατώτερα των περιστάσεων με τις διαχρονικές πολιτικές κόστους-οφέλους των κυβερνήσεων!", αναφέρει το κάλεσμα της ομοσπονδίας και συνεχίζει:

"Πλήρης και έγκαιρη στελέχωση με όλες τις ειδικότητες, μόνιμοι νοσηλευτές, ψυχολόγους, παθολόγους και σύνδεση με το νοσοκομείο Χίου.

Παράλληλη Στήριξη στα σχολεία για όλα τα παιδιά με βάση τις διαγνώσεις και όχι οι γονείς να αναζητούν με δική τους επιβάρυνση βοήθεια.

Να μεταφερθούν προσωρινά σε ασφαλή κτίρια τα επικίνδυνα και ακατάλληλα Ειδικά Σχολεία όπως της Σάμου και να λειτουργήσουν από την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς με όλο το αναγκαίο προσωπικό. Να αφαιρεθούν τα κοντέινερ στα ΕΕΕΕΚ Λέσβου και να γίνουν οι επεκτάσεις στο ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Λήμνου.

Άμεσα να γίνει κτιριακή συντήρηση στο Ειδικό σχολείο και νηπιαγωγείο Ικαρίας και να γίνει πλήρως προσβάσιμο.

Επιτέλους να προχωρήσει η ανέγερση νέων ειδικών σχολείων στη Χίο, τη Λέσβο.

Να γίνουν προσβάσιμα με τις αναγκαίες παρεμβάσεις και να λειτουργήσουν τα αναβατόρια που έχουν εγκαταληφθεί.

Να λυθεί η μετακίνηση των μαθητών παντού με ευθύνη του κράτους, με ασφάλεια, ειδικά λεωφορεία και κατάλληλους συνοδούς.

Σύγχρονα αναλυτικά επιστημονικά προγράμματα για την Ειδική Αγωγή και οργανικές θέσεις με μόνιμους εργαζόμενους.

Όχι στο σχέδιο νόμου που ετοιμάζει δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες των δήμων. Να μην απειληθεί καμία δομή λόγω των περικοπών στο όνομα της πολεμικής οικονομίας, όπως ΣΥΔ, οικοτροφεία, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

Να σχεδιάσουν κέντρα αποκατάστασης στα νησιά!"

 

Οι ανάπηροι, οι χρονίως πάσχοντες και οι οικογένειές μας, πληρώσαμε την κρίση τους, την πανδημία, την ανάπτυξη, πληρώνουμε την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

"Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!».

Σχετικά Άρθρα