Χίος, Δευτέρα 30 Μαρτίου

Προφυλάκιση Τούρκου κυβερνήτη για τις VIP μεταφορές προσφύγων - μεταναστών, έναντι 3.000 ευρώ κατ' άτομο!

Ειρήνη Αργύρη, Λιμενάρχης Χίου στο Ράδιο "Α" : "Εμπλέκεται σε 3 περιστατικά, διερευνάται και 4ο"
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 22/08/2019 - 15:24

Προφυλακίστηκε και ο Τούρκος Κυβερνήτης ιστιοφόρου για τις VIP παράνομες μεταφορές προσφύγων και μεταναστών στη Χίο, εκτιμώντας ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας εμπλέκεται σε 3 περιστατικά και διερευνάται η συμμετοχή του και σε 4ο, έχοντας μεταφέρει περί τα 50 με 60 άτομα, που για να πετύχουν τον τελικό στόχος τους φέρονται να έχουν καταβάλει 3.000 ευρώ κατ’άτομο.

Πρόκειται για τον κυβερνήτη του σκάφους «SIBELA» σε βάρος του οποίου  εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για παράνομη διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών προς τη χώρα μας με πολυτελές σκάφος, από τον Σεπτέμβρη του 2018 και συνελήφθη από λιμενικούς στις 16 Αυγούστου όταν πήγε στο Λιμεναρχείο Χίου για να δηλώσει τον κατάπλου του SIBELA!

Δύο ημέρες νωρίτερα, όπως είπε σε συνέντευξή της στο Ράδιο «Α» η Λιμενάρχης Χίου, Ειρήνη Αργύρη, οι λιμενικοί μετά από διεξοδική έρευνα είχαν συλλάβει (κι αυτός προφυλακίστηκε στη συνέχεια) 24χρονο Παλαιστίνιο ο οποίος παραλάμβανε παράνομα εισερχόμενους αλλοδαπούς που μεταφέρονταν με πολυτελή σκάφη, τους «φιλοξενούσε» έναντι αντιτίμου στο σπίτι που νοίκιαζε στην πόλη και στη συνέχεια φρόντιζε να τους βρει ακτοπλοϊκά εισιτήρια (χρησιμοποιώντας ταξιδιωτικά έγγραφα άλλων για την έκδοσή τους), για να διαφύγουν στον Πειραιά.

Οι λιμενικοί ξετυλίγοντας το κουβάρι, μετά τη σύλληψη του Τούρκου κυβερνήτη, ανακάλυψαν ότι αυτός συνδέεται και με τον Παλαιστίνιο.

«Υπήρξε προβληματισμός με περιστατικά που συνέβησαν στις ακτές της νότιας Χίου και στα οποία εμπλέκονταν, από πληροφορίες που είχαμε συλλέξει, πολυτελή θαλαμηγά», ανέφερε η Ειρήνη Αργύρη και συνέχισε: «Η πρώτη αξιοποίηση των πληροφοριών που είχαμε συλλέξει έγινε με το περιστατικά παράνομης εισόδου στον Εμπορειό στις 10 Αυγούστου όπου εντοπίστηκαν 5 άτομα, αλλά γνωριζαμε ότι είχαν διαφύγει 8 ακόμη».

Οι λιμενικοί συνέχισαν την έρευνα για τον εντοπισμό τους και στα πλαίσια των καθημερινών επιχειρήσεων στο λιμάνι για τον έλεγχο ταξιδιωτών, εντοπίστηκαν οι 8, που είχαν στην κατοχή τους μόνο ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Από εκεί και πέρα δεν άργησαν να φτάσουν και στα ίχνη του Παλαιστίνιου ο οποίος είχε επαφές και με σύνδεσμο στην Τουρκία, τα στοιχεία του οποίου γνωρίζει η ομάδα έρευνας του λιμεναρχείου Χίου, ενώ ψάχνοντας διαπίστωσαν ότι ο 24χρονος είχε «ανοιχτές» υποθέσεις και με την αστυνομία για διάπραξη κλοπών.

Ακολούθησε χρονικά – όπως προαναφέρθηκε – η σύλληψη του Τούρκου κυβερνήτη, ο οποίος επίσης φέρεται ότι έχει επαφές με τον ίδιο σύνδεσμο στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την κα Αργύρη ο Τούρκος κυβερνήτης του Ι/Φ εμπλέκεται και στο περιστατικό της 10ης Αυγούστου (στον Εμπορειό όπου διέφυγαν αρχικά οι 8) και σε δύο ακόμη μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ διερευνάται κι ένα 4ο, μιας και πρόκειται για παρόμοιο τρόπο μεταφοράς, τον λεγόμενο VIP.

«Από αυτά που γνωρίζουμε μέχρι τώρα σίγουρα μετέφερε 50 με 60 άτομα», τόνισε η Λιμενάρχης επισημαίνοντας ότι από την έρευνά τους προκύπτει ότι το «κόστος μεταφοράς» έφτανε στα 3.000 ευρώ κατ’ άτομο! Πάντως δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη προτίμηση όσον αφορά το «πελατολόγιο» αφού ανάμεσά στους μεταφερόμενους, όπως είπε, ήταν διάφορες εθνικότητες, όπως Σύριοι και Παλαιστίνιοι.

Κατά την ίδια, όσες φορές λαμβάνουν χώρα τέτοιες μεταφορές το λιμενικό εξιχνιάζει τις υποθέσεις . «Πέρσι που είχαμε δυο τέτοια περιστατικά βρεθήκαμε στα ίχνη του Τούρκου. Φέτος που ξεκινησαν αυτά στη νότια Χίο φτάσαμε στο κύκλωμα που το έχει κάνει. Όταν εκδηλώνονται τέτοια περιστατικά στην περιοχή μας μετά από λίγο καιρό έρχεται και η σύλληψη κάποιου ή κάποιων που εμπλέκονται σ’αυτά.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 30/03/2020 - 06:41

Σε πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ παρουσιάζονται τα ευρήματα από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 29 Μαρτίου 2020 και ώρα 15:00.

Έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 1156 κρούσματα COVID-19, εκ των οποίων 95 νέα σε σχέση με χθες 28/03/2020 

Σοβαρά κρούσματα COVID-19: Έχουν καταγραφεί 38 θάνατοι σε ασθενείς με COVID-19, ενώ 69 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδα
Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Άλλοι 5 ασθενείς έχουν εξέλθει από τη ΜΕΘ.

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν εξετάσεις
για τον νέο κορωνοϊό και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά),
έχουν συνολικά ελεγχθεί 15151 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 970 (6.4%) θετικά στον κορωνοϊό
Σημειώνεται πως  Ελλάδα βρίσκεται πλέον -με 1.061 επιβεβαιωμένα κρούσματα έως τις 28 Μαρτίου- στην 40ή θέση παγκοσμίως, σε συνολικό αριθμό διαγνωσμένων κρουσμάτων, έναντι της 32ης που βρισκόταν πριν μία εβδομάδα.

Η Ελλάδα εξάλλου έχει περίπου 102 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού (διπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), μια αναλογία που την τοποθετεί αρκετά χαμηλά, στην 66η θέση παγκοσμίως (έναντι της 55ης την προηγούμενη Κυριακή 22 Μαρτίου) και μόλις στην 22η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι περίπου 85.

Πηγή: skai.gr