Χίος, Κυριακή 19 Ιανουαρίου

Προφυλάκιση Τούρκου κυβερνήτη για τις VIP μεταφορές προσφύγων - μεταναστών, έναντι 3.000 ευρώ κατ' άτομο!

Ειρήνη Αργύρη, Λιμενάρχης Χίου στο Ράδιο "Α" : "Εμπλέκεται σε 3 περιστατικά, διερευνάται και 4ο"
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 22/08/2019 - 15:24

Προφυλακίστηκε και ο Τούρκος Κυβερνήτης ιστιοφόρου για τις VIP παράνομες μεταφορές προσφύγων και μεταναστών στη Χίο, εκτιμώντας ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας εμπλέκεται σε 3 περιστατικά και διερευνάται η συμμετοχή του και σε 4ο, έχοντας μεταφέρει περί τα 50 με 60 άτομα, που για να πετύχουν τον τελικό στόχος τους φέρονται να έχουν καταβάλει 3.000 ευρώ κατ’άτομο.

Πρόκειται για τον κυβερνήτη του σκάφους «SIBELA» σε βάρος του οποίου  εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για παράνομη διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών προς τη χώρα μας με πολυτελές σκάφος, από τον Σεπτέμβρη του 2018 και συνελήφθη από λιμενικούς στις 16 Αυγούστου όταν πήγε στο Λιμεναρχείο Χίου για να δηλώσει τον κατάπλου του SIBELA!

Δύο ημέρες νωρίτερα, όπως είπε σε συνέντευξή της στο Ράδιο «Α» η Λιμενάρχης Χίου, Ειρήνη Αργύρη, οι λιμενικοί μετά από διεξοδική έρευνα είχαν συλλάβει (κι αυτός προφυλακίστηκε στη συνέχεια) 24χρονο Παλαιστίνιο ο οποίος παραλάμβανε παράνομα εισερχόμενους αλλοδαπούς που μεταφέρονταν με πολυτελή σκάφη, τους «φιλοξενούσε» έναντι αντιτίμου στο σπίτι που νοίκιαζε στην πόλη και στη συνέχεια φρόντιζε να τους βρει ακτοπλοϊκά εισιτήρια (χρησιμοποιώντας ταξιδιωτικά έγγραφα άλλων για την έκδοσή τους), για να διαφύγουν στον Πειραιά.

Οι λιμενικοί ξετυλίγοντας το κουβάρι, μετά τη σύλληψη του Τούρκου κυβερνήτη, ανακάλυψαν ότι αυτός συνδέεται και με τον Παλαιστίνιο.

«Υπήρξε προβληματισμός με περιστατικά που συνέβησαν στις ακτές της νότιας Χίου και στα οποία εμπλέκονταν, από πληροφορίες που είχαμε συλλέξει, πολυτελή θαλαμηγά», ανέφερε η Ειρήνη Αργύρη και συνέχισε: «Η πρώτη αξιοποίηση των πληροφοριών που είχαμε συλλέξει έγινε με το περιστατικά παράνομης εισόδου στον Εμπορειό στις 10 Αυγούστου όπου εντοπίστηκαν 5 άτομα, αλλά γνωριζαμε ότι είχαν διαφύγει 8 ακόμη».

Οι λιμενικοί συνέχισαν την έρευνα για τον εντοπισμό τους και στα πλαίσια των καθημερινών επιχειρήσεων στο λιμάνι για τον έλεγχο ταξιδιωτών, εντοπίστηκαν οι 8, που είχαν στην κατοχή τους μόνο ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Από εκεί και πέρα δεν άργησαν να φτάσουν και στα ίχνη του Παλαιστίνιου ο οποίος είχε επαφές και με σύνδεσμο στην Τουρκία, τα στοιχεία του οποίου γνωρίζει η ομάδα έρευνας του λιμεναρχείου Χίου, ενώ ψάχνοντας διαπίστωσαν ότι ο 24χρονος είχε «ανοιχτές» υποθέσεις και με την αστυνομία για διάπραξη κλοπών.

Ακολούθησε χρονικά – όπως προαναφέρθηκε – η σύλληψη του Τούρκου κυβερνήτη, ο οποίος επίσης φέρεται ότι έχει επαφές με τον ίδιο σύνδεσμο στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την κα Αργύρη ο Τούρκος κυβερνήτης του Ι/Φ εμπλέκεται και στο περιστατικό της 10ης Αυγούστου (στον Εμπορειό όπου διέφυγαν αρχικά οι 8) και σε δύο ακόμη μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ διερευνάται κι ένα 4ο, μιας και πρόκειται για παρόμοιο τρόπο μεταφοράς, τον λεγόμενο VIP.

«Από αυτά που γνωρίζουμε μέχρι τώρα σίγουρα μετέφερε 50 με 60 άτομα», τόνισε η Λιμενάρχης επισημαίνοντας ότι από την έρευνά τους προκύπτει ότι το «κόστος μεταφοράς» έφτανε στα 3.000 ευρώ κατ’ άτομο! Πάντως δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη προτίμηση όσον αφορά το «πελατολόγιο» αφού ανάμεσά στους μεταφερόμενους, όπως είπε, ήταν διάφορες εθνικότητες, όπως Σύριοι και Παλαιστίνιοι.

Κατά την ίδια, όσες φορές λαμβάνουν χώρα τέτοιες μεταφορές το λιμενικό εξιχνιάζει τις υποθέσεις . «Πέρσι που είχαμε δυο τέτοια περιστατικά βρεθήκαμε στα ίχνη του Τούρκου. Φέτος που ξεκινησαν αυτά στη νότια Χίο φτάσαμε στο κύκλωμα που το έχει κάνει. Όταν εκδηλώνονται τέτοια περιστατικά στην περιοχή μας μετά από λίγο καιρό έρχεται και η σύλληψη κάποιου ή κάποιων που εμπλέκονται σ’αυτά.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 18/01/2020 - 07:21

Χρόνια Πολλά σεόλες καί σε όλους τούς εορτάζοντες σήμερα του Αγίου Αθανασίου. Μια μέρα που μας πηγαίνει στο διάβα του χρόνου από 61 έως 55 χρόνια πίσω σε μια εποχή πολυσύνθετη προόδου και αρχή της ανάπτυξης της Ελλάδας. Μια εποχή που προσπαθούσαμε τα χρόνια εκείνα τα πέτρινα να μορφωθούμε να αποκτήσουμε εφόδια και γνώσεις για να βγούμε στο στίβο της ζωής και να ξεφύγουμε από την μιζέρια των χρόνων πού γεννηθήκαμε και κυριολεκτώ μέσα στον εμφύλιο.

Είμαστε ορισμένοι πολύ τυχεροί που βρεθήκαμε μπροστά σε αξιόλογους ανθρώπους δασκάλους και καθηγητές, που προσπαθούσαν να μας μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον στην ζωή μας . Ήμουν πραγματικά από τούς πολύ τυχερούς που μου άνοιξαν διάπλατα οι πόρτες της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας από τα δεκαέξι μου χρόνια.

Μαθητής ήμουνα ακόμη όταν ξαφνικά βρέθηκα να κάθομαι σε γραφείο ως λογιστής το Σεπτέμβριο του 1963 στην κλινική Αυγουστή  Και φυσικά το οφείλω στον μεγάλο μου δάσκαλο που μου είχε εμπεδώσει τις λογιστικές γνώσεις με την... χωριάτικη διδασκαλία του τον αείμνηστο Αθανάσιο Τσιλίμη που με πρότειναν μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό μου στον άλλο μεγάλο δάσκαλο μου Γιάννη Αυγουστή, που άλλαξε ριζικά η ζωή και η σταδιοδρομία μου.

Ή σημερινή μέρα του Αγίου Αθανασίου μου έφερε στο μυαλό θύμισες των μαθητικών χρόνων όταν από το υστέρημα μας ή το φτωχό χαρτζιλίκι μαζεύαμε όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαμε στην τάξη μας που αποφοιτήσαμε το 1965 από την τότε Εμπορική Σχολή Χίου, που είχε γίνει η αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος και είμαστε η μοναδική τάξη που έχουμε απολυτήριο Οικονομικό Λύκειο Χίου για να προσφέρουμε ένα καλό και αξιοπρεπές δώρο στον μεγάλο και αξιαγάπητο καθηγητή μας που γιόρταζε τον Αθανάσιο Τσιλίμη !

Βέβαια το τί δώρο θα του πάρουμε το καθόριζαν οι συμμαθήτριες μας, που αναλάμβαναν την ευθύνη και τους είχαμε τυφλή εμπιστοσύνη γιατί πάντα μας έβγαζαν ασπροπρόσωπους, αλλά αυτό γινόταν και για τους περισσότερους καθηγητές και καθηγήτριες μας.

Ο αγαπημένος μας Θανάσης ήταν ο πιο αξιολάτρευτος καθηγητής μας γιατί ήταν άνθρωπος με ανοιχτά μυαλά με τεράστια μόρφωση και πάνω απ'όλα ανθρωπιά ! Ήταν από τους καλύτερους οικογενειάρχες με την σύζυγό του Μαρία Μπογή του Αγησιλάου και τα δύο αγόρια του τον Νίκο καί τόν Άγη. Τις σημερινές μου θύμισες και το κείμενο το αφιερώνω στά παιδιά και τα εγγόνια του αείμνηστου καθηγητή μας Αθανασίου Τσιλίμη και ειδικότερα στον εγγονό του Θανάση φαρμακοποιό που επάξια φέρει το όνομα του !

Χρόνια πολλά Θανάση για την σημερινή γιορτή σου και να σε χαίρονται οι γονείς σου και όσους αγαπάς και σ'αγαπάνε !

Τιμής ένεκεν αντί μνημοσύνου στον αξέχαστο μεγάλο δάσκαλο μας Αθανάσιο Τσιλίμη !

Γλυκές αναμνήσεις και μνήμες των μαθητικών μας χρόνων ! Καλημέρα !

Χίος 18 Ιανουαρίου 2020 Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης