Προφυλάκιση Τούρκου κυβερνήτη για τις VIP μεταφορές προσφύγων - μεταναστών, έναντι 3.000 ευρώ κατ' άτομο!

Ειρήνη Αργύρη, Λιμενάρχης Χίου στο Ράδιο "Α" : "Εμπλέκεται σε 3 περιστατικά, διερευνάται και 4ο"
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 22/08/2019 - 15:24

Προφυλακίστηκε και ο Τούρκος Κυβερνήτης ιστιοφόρου για τις VIP παράνομες μεταφορές προσφύγων και μεταναστών στη Χίο, εκτιμώντας ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας εμπλέκεται σε 3 περιστατικά και διερευνάται η συμμετοχή του και σε 4ο, έχοντας μεταφέρει περί τα 50 με 60 άτομα, που για να πετύχουν τον τελικό στόχος τους φέρονται να έχουν καταβάλει 3.000 ευρώ κατ’άτομο.

Πρόκειται για τον κυβερνήτη του σκάφους «SIBELA» σε βάρος του οποίου  εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για παράνομη διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών προς τη χώρα μας με πολυτελές σκάφος, από τον Σεπτέμβρη του 2018 και συνελήφθη από λιμενικούς στις 16 Αυγούστου όταν πήγε στο Λιμεναρχείο Χίου για να δηλώσει τον κατάπλου του SIBELA!

Δύο ημέρες νωρίτερα, όπως είπε σε συνέντευξή της στο Ράδιο «Α» η Λιμενάρχης Χίου, Ειρήνη Αργύρη, οι λιμενικοί μετά από διεξοδική έρευνα είχαν συλλάβει (κι αυτός προφυλακίστηκε στη συνέχεια) 24χρονο Παλαιστίνιο ο οποίος παραλάμβανε παράνομα εισερχόμενους αλλοδαπούς που μεταφέρονταν με πολυτελή σκάφη, τους «φιλοξενούσε» έναντι αντιτίμου στο σπίτι που νοίκιαζε στην πόλη και στη συνέχεια φρόντιζε να τους βρει ακτοπλοϊκά εισιτήρια (χρησιμοποιώντας ταξιδιωτικά έγγραφα άλλων για την έκδοσή τους), για να διαφύγουν στον Πειραιά.

Οι λιμενικοί ξετυλίγοντας το κουβάρι, μετά τη σύλληψη του Τούρκου κυβερνήτη, ανακάλυψαν ότι αυτός συνδέεται και με τον Παλαιστίνιο.

«Υπήρξε προβληματισμός με περιστατικά που συνέβησαν στις ακτές της νότιας Χίου και στα οποία εμπλέκονταν, από πληροφορίες που είχαμε συλλέξει, πολυτελή θαλαμηγά», ανέφερε η Ειρήνη Αργύρη και συνέχισε: «Η πρώτη αξιοποίηση των πληροφοριών που είχαμε συλλέξει έγινε με το περιστατικά παράνομης εισόδου στον Εμπορειό στις 10 Αυγούστου όπου εντοπίστηκαν 5 άτομα, αλλά γνωριζαμε ότι είχαν διαφύγει 8 ακόμη».

Οι λιμενικοί συνέχισαν την έρευνα για τον εντοπισμό τους και στα πλαίσια των καθημερινών επιχειρήσεων στο λιμάνι για τον έλεγχο ταξιδιωτών, εντοπίστηκαν οι 8, που είχαν στην κατοχή τους μόνο ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Από εκεί και πέρα δεν άργησαν να φτάσουν και στα ίχνη του Παλαιστίνιου ο οποίος είχε επαφές και με σύνδεσμο στην Τουρκία, τα στοιχεία του οποίου γνωρίζει η ομάδα έρευνας του λιμεναρχείου Χίου, ενώ ψάχνοντας διαπίστωσαν ότι ο 24χρονος είχε «ανοιχτές» υποθέσεις και με την αστυνομία για διάπραξη κλοπών.

Ακολούθησε χρονικά – όπως προαναφέρθηκε – η σύλληψη του Τούρκου κυβερνήτη, ο οποίος επίσης φέρεται ότι έχει επαφές με τον ίδιο σύνδεσμο στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την κα Αργύρη ο Τούρκος κυβερνήτης του Ι/Φ εμπλέκεται και στο περιστατικό της 10ης Αυγούστου (στον Εμπορειό όπου διέφυγαν αρχικά οι 8) και σε δύο ακόμη μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ διερευνάται κι ένα 4ο, μιας και πρόκειται για παρόμοιο τρόπο μεταφοράς, τον λεγόμενο VIP.

«Από αυτά που γνωρίζουμε μέχρι τώρα σίγουρα μετέφερε 50 με 60 άτομα», τόνισε η Λιμενάρχης επισημαίνοντας ότι από την έρευνά τους προκύπτει ότι το «κόστος μεταφοράς» έφτανε στα 3.000 ευρώ κατ’ άτομο! Πάντως δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη προτίμηση όσον αφορά το «πελατολόγιο» αφού ανάμεσά στους μεταφερόμενους, όπως είπε, ήταν διάφορες εθνικότητες, όπως Σύριοι και Παλαιστίνιοι.

Κατά την ίδια, όσες φορές λαμβάνουν χώρα τέτοιες μεταφορές το λιμενικό εξιχνιάζει τις υποθέσεις . «Πέρσι που είχαμε δυο τέτοια περιστατικά βρεθήκαμε στα ίχνη του Τούρκου. Φέτος που ξεκινησαν αυτά στη νότια Χίο φτάσαμε στο κύκλωμα που το έχει κάνει. Όταν εκδηλώνονται τέτοια περιστατικά στην περιοχή μας μετά από λίγο καιρό έρχεται και η σύλληψη κάποιου ή κάποιων που εμπλέκονται σ’αυτά.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

dipli_epityhia_limenarheioy_hioy_gia_paranomi_diakinisi_allodapon

Σχετικά Άρθρα