Χίος, Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου

Προσφορά Ζωής για την Παγκόσμια Ημέρα Δότη Μυελού των Οστών

Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 19/09/2019 - 13:55

Είμαστε εδώ για κάθε πολίτη που θέλει να βοηθήσει χαρίζοντας ζωή, ανέφερε η μικροβιολόγος του Νοσοκομείου Χίου Χρυσάνθη Κάκκαρη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών.

Από το πρωί της Πέμπτης, αρκετοί πολίτες προσήλθαν στον χώρο της Αιμοδοσίας προκειμένου να  ενημερωθούν και να γίνουν δότες μυελού των οστών.

«Η διαδικασία αυτή μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια για πάνω από 70 διαφορετικά αιματολογικά και μη νοσήματα που χρήζουν μεταμόσχευση», ανέφερε η Αιματολόγος Ηλέκτρα Δημητρακοπούλου συμπληρώνοντας ότι δυστυχώς πάνω από 50.000 άνθρωποι ετησίως νοσούν και έχουν ανάγκη από δότη.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις η μεταμόσχευση είναι η μοναδική θεραπεία και μόνο το 30% των περιστατικών βρίσκει συμβατό δότη από την οικογένεια, με τους υπόλοιπους να απευθύνονται στην παγκόσμια τράπεζα», ανέφερε η μικροβιολόγος Δέσποινα Ανταράκη συμπληρώνοντας ότι είναι ανάγκη για την Ελλάδα να διαθέτει μια τράπεζα δοτών μυελού των οστών.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή, όπως  ανέφεραν οι αιματολόγοι του νοσοκομείου καθώς αρκεί ένα μικρό δείγμα από σάλιο που αποστέλλετε αρχικά για έλεγχο σε συνεργαζόμενο κέντρο και μετά στην παγκόσμια τράπεζα έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί από όποιον ασθενή το έχει ανάγκη.

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 12/12/2019 - 16:22

Η Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του  Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), λαμβάνοντας υπόψη τη ήδη δυσχερή θέση που έχουν έρθει τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με την ραγδαία αύξηση της ροής των προσφύγων/μεταναστών, εκ των οποίων εκτιμά ότι  ένα ελάχιστο ποσοστό είναι πραγματικά πρόσφυγες,  κατέθεσε ψήφισμα με το οποίο επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μία και μόνο δομή καταγραφής κι αυτή μικρή.

Αναλυτικά σημειώνει:

 

  • Τα νησιά μας δεν μπορούν να σηκώσουν άλλο βάρος. Τα νησιά μας δέχονται το βάρος της υποδοχής, δεν μπορούν να δέχονται και το βάρος της φιλοξενίας, είτε μεταναστών είτε προσφύγων.

-     Όχι στις υφιστάμενες δομές – hot spot, αλλά μόνο σε μικρές δομές  πρώτης υποδοχής, καταγραφής και  ταυτοποίησης, κατόπιν σωστής χωροθέτησης.

-     Η Ελληνική Κυβέρνηση να υλοποιήσει ένα πραγματικά αποτελεσματικό χρονοδιάγραμμα άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών μας.

-     Αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας, με σκοπό τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

-     Έλεγχος των Μ.Κ.Ο.

-     Τα αντισταθμιστικά μέτρα για τα 10 ακριτικά νησιά μας, να μην σχετίζονται με το μεταναστευτικό.