Χίος, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου

Το προσφυγικό τους έφερε από τη Νέα Υόρκη στη Χίο... για καλό σκοπό

Έλλη Ιωάννου, καθηγήτρια: Εντυπωσιάστηκε από το νησί η ομάδα των αμερικανών μεταπτυχιακών φοιτητών Δημόσιας Υγείας
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 05/06/2019 - 15:00

14 μεταπτυχιακοί φοιτητές, μέλλοντες γιατροί, ψυχίατροι, επιδημιολόγοι κ.α. που σπουδάζουν στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Νιου Τζέρσεϊ της Νέας Υόρκης (Rutgers School of Public Health New Jersey) βρίσκονται αυτήν την εβδομάδα στη Χίο, στο πλαίσιο καλοκαιρινού προγράμματος σπουδών, προκειμένου να δουν από κοντά, σε μια πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών, πως αντιμετωπίζεται ένα παγκόσμιο πρόβλημα, τι γίνεται με τα ζητήματα δημόσιας υγείας, ψυχικής υγείας, μεταδιδόμενα νοσήματα κ.λ.π. που αποτελούν και το κύριο αντικείμενο της εργασίας τους.

Συνδετικός κρίκος για την έλευσή τους στο νησί, η Έλλη Ιωαννίδη, Χιώτισσα στην καταγωγή, καθηγήτρια στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, η οποία μιλώντας στην «Α» αναφέρθηκε στα θετικά της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, αφού οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορεί να ήρθαν εδώ για το μεταναστευτικό – προσφυγικό έχοντας μια συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό, αλλά θα επιστρέψουν στη χώρα τους όντας ενθουσιασμένοι, όπως μας είπε, από τις ομορφιές του τόπου μας και με γνώσεις,  γι’αυτό καθ’αυτό το ζήτημα της μετανάστευσης, που αποκόμισαν από την πηγή των γεγονότων.

«Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και τα επόμενα 2 με 3 χρόνια και ο στόχος είναι να ξαναέρθουν στη Χίο και άλλες ομάδες φοιτητών», ανέφερε η κα Ιωαννίδη, λέγοντας ότι οι συγκεκριμένοι επιστήμονες, εντυπωσιάστηκαν από αυτό που συμβαίνει με την μεταφορά διά θαλάσσης – με όποιο κίνδυνο – των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας, κατάλαβαν το τεράστιο βάρος που σήκωσε το νησί καθώς και ότι παρόλο που η Ευρώπη έκλεισε τα σύνορά της τα κύματα των προσφύγων συνεχίζουν να έρχονται στην χώρα μας,  αντιμετωπίζονται με αλληλεγγύη, ενώ εκείνο που φαίνεται να τους συγκίνησε περισσότερο - σε βαθμό που να μην μπορούν να καταλάβουν πως γίνεται αυτό- είναι το φαινόμενο των ασυνόδευτων παιδιών που έρχονται στην Ελλάδα.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν ήδη επισκεφθεί το Νοσοκομείο και το Λιμεναρχείο, ενώ αύριο θα επισκεφθούν και την ΒΙΑΛ. Της επιτόπιας εκπαίδευσης στη Χίο προηγήθηκε θεωρητική εκπαίδευση στην Αθήνα και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Ελαιώνα.

Σάβ, 22/02/2020 - 08:25
22 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Προσκόπου

Κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου γιορτάζει η μεγαλύτερη κίνηση για νέους σε όλο τον κόσμο: η Προσκοπική Κίνηση! Περισσότερα από 50.000.000 μέλη σε 220 χώρες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την ημέρα γέννησης του ιδρυτή της Προσκοπική Κίνησης, Λόρδου Baden-Powell.

Με αφορμή τα γενέθλια του ιδρυτή, κάθε χρόνο αυτή τη μέρα Πρόσκοποι σε κάθε άκρη της γης οργανώνουν δράσεις εμπνευσμένες από τις σκέψεις και τα αποφθέγματά του, την επονομαζόμενη και ως «Ημέρα Σκέψης»:

«Έσο Έτοιμος»

«Αφήστε τον κόσμο λίγο καλύτερο απ’ ό,τι τον βρήκατε»

Στην Ελλάδα εδώ και 110 χρόνια, η Προσκοπική Κίνηση αποτελεί τη μεγαλύτερη και μακροβιότερη εθελοντική κίνηση για νέους με 25.000 μέλη σε 350 γειτονιές. Περισσότεροι από 8.000 ενήλικοι εθελοντές με εργαλείο το ομαδικό παιχνίδι και τις βιωματικές δραστηριότητες στη φύση βοηθούν τα παιδιά και τους έφηβους να ανακαλύψουν ικανότητες και να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους είναι χρήσιμες για το υπόλοιπο της ενήλικης ζωής τους.

Οι Πρόσκοποι στην Ελλάδα, ως πρεσβευτές του εθελοντικού κινήματος με καταγεγραμμένες ετησίως περισσότερες από 6.500.000 ώρες εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς, τροφοδοτούν την ελληνική κοινωνία με νέους που δραστηριοποιούνται στα κοινά, λειτουργούν ως υπεύθυνοι πολίτες και έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν και να αναλάβουν ενεργό ρόλο μέσα σε αυτήν. Τα τελευταία χρόνια πρωτοστατούν και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την ανάγκη ύπαρξης θεσμικού πλαισίου για τις εθελοντικές οργανώσεις και τον εθελοντισμό γενικότερα.

Καινοτόμο & σύγχρονο πρόγραμμα δράσεων και εκπαίδευσης:

 • Ζωή στη φύση, περιπέτεια και δράση
 • Πολυσχιδείς δραστηριότητες περιβαλλοντικής αγωγής και ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης
 • Οργάνωση δράσεων εστιαζόμενες στην πολιτική (και ατομική) προστασία
 • Έμπρακτη στήριξη της τοπικής κοινωνίας μέσω δυναμικών παρεμβάσεων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. 
 • Εκμάθηση στην πράξη της αξίας των συμμετοχικών-δημοκρατικών διαδικασιών  οργάνωσης, διοίκησης και λήψης αποφάσεων
 • Πρωτότυπους τρόπους γνωριμίας και μελέτης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
 • Πρωτοβουλίες και ευκαιρίες για ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων
 • Πρωτότυπα παιχνίδια και πρόσβαση σε τουλάχιστον 200 είδη δραστηριοτήτων (ιστιοπλοΐα, ποδηλασία, αναρρίχηση, πεζοπορία, πτήσεις με αλεξίπτωτο, canoying)
 • Βιωματική εκπαίδευση και καλλιέργεια στάσεων και συμπεριφορών που προάγουν το σεβασμό στη διαφορετικότητα και στα ανθρώπινα δικαιώματα
 • Συμμετοχή σε διεθνείς δράσεις και ευκαιρίες γνωριμίας και εξοικείωσης με διαφορετικά άτομα και πολιτισμούς
 •  

Πρεσβευτές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Συμπληρωματικά των παραπάνω, από το 2018, οι Πρόσκοποι συμβάλλουν ουσιαστικά και στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ μέσω ουσιαστικών απλών ενεργειών αλλά και ολοκληρωμένων προγραμμάτων που απευθύνονται τόσο στην κοινωνία όσο και στο εσωτερικό του οργανισμού.

Έρευνα για τα οφέλη και τη συμμετοχή των νέων σε εθελοντικές δράσεις

Νέα έρευνα, αναδεικνύει τον τεράστιο θετικό αντίκτυπο που έχει ο εθελοντισμός στη ζωή των ίδιων των εθελοντών. Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των εθελοντών ανέφερε ότι από τότε που ξεκίνησαν να προσφέρουν υπηρεσίες ως εθελοντές έχει βελτιωθεί η ικανοποίηση που αντλούν από τη ζωή (κατά 70%) και η αυτοεκτίμησή τους (κατά 66%), ενώ έχουν μειωθεί τα συναισθήματα της μοναξιάς (κατά 42%) και του στρες (κατά 33%). Επίσης σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο για λογαριασμό των Ελλήνων Προσκόπων, υπάρχει θετική στάση της νεολαίας απέναντι στην εθελοντική δράση, κυρίως από γυναίκες και νέους ηλικίας 21 έως 29 ετών, αλλά και από επίσης ικανή γνώση αρκετών εθελοντικών οργανώσεων. Μάλιστα 1 στους 3 συμμετείχαν σε εθελοντική δράση το τελευταίο χρόνο.

110 χρόνια παρουσίας στην Ελληνική Κοινωνία

Το 2020 ο Ελληνικός Προσκοπισμός γιορτάζει τα 110 χρόνια του. Για περισσότερο από έναν αιώνα, χιλιάδες Πρόσκοποι εθελοντές, μέσα από ένα συνεχώς εξελισσόμενο παιδαγωγικό πρόγραμμα που στηρίζεται στην επαφή με τη φύση και στην αξία των ανθρώπινων σχέσεων, αναπτύσσουν και αναδεικνύουν προσωπικότητες που ξέρουν να λειτουργούν ως υπεύθυνοι πολίτες και που συνειδητά αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο μέσα στην κοινωνία. Η Προσκοπική Κίνηση ξεπερνώντας τα 110 χρόνια ζωής, μπορεί να χαρακτηρίζεται υπεραιωνόβια, αλλά η ουσία της καθώς και το περιεχόμενο του προγράμματος που προσφέρει στα παιδιά και στους νέους της πατρίδας μας, είναι πιο φρέσκο και πιο καινοτόμο από ποτέ.

Σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως οι συγκρούσεις, η φτώχια, η αλλαγή του κλίματος και η ανισότητα των φύλων, ο Προσκοπισμός συνεχίζει να αποτελεί ένα εποικοδομητικό αντίβαρο, ενδυναμώνοντας τους νέους να συμβάλλουν ενεργά στην εξεύρεση λύσεων σε αυτές τις παγκόσμιες προκλήσεις, δρώντας τοπικά.

Στις 22 Φεβρουαρίου γιορτάζει η μοναδική κίνηση για νέους που παραμένει αειθαλής και ελκυστική όχι μόνο γιατί αφουγκράζεται τις ανάγκες των νέων, αλλά γιατί έχει καταφέρει να μην αποτελεί για τα μέλη της απλά καθήκον ή αντικείμενο περιστασιακής ενασχόλησης και έχει γίνει ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ, μιας ΖΩΗΣ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗΣ!

Περισσότερα για τους Έλληνες Προσκόπους μπορείτε να βρείτε: www.gineproskopos.gr 

just_scout_it

22 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Προσκόπου