Πρώτα τους έκαψε η ΔΕΗ, τώρα τους... ξανακαίει η Δασική

Διαμαρτυρία των Προέδρων Αγίου Γάλακτος, Μελανειούς και Νενητουρίων
Δείτε το Βίντεο
Δευ, 12/10/2020 - 21:28

Τι άλλο να κάνει πιά το Κράτος για να τους διώξει από τα χωριά τους;

Τα υπόλοιπα από τους Προέδρους Αγίου Γάλακτος, Μελανειούς και Νενητουρίων, που έστειλαν την παρακάτω επιστολή στον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου Χίου.

Όποιος εντοπίσει πιό... παλαβή χώρα, παρακαλείται να μας ενημερώσει.

 

Προς

Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου κ. Παύλο Καλογεράκη

Κοινοποίηση:

Δήμαρχο Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη

κ. Κώστα Τριαντάφυλλο (Συμμαχία Αξιών)

κ. Μανώλη Βουρνού (Πρωτοβουλία για τη Χίο)

κ. Γιάννη Καραβασίλη (Χίος Μπροστά)

κ. Μάρκο Σκούφαλο (Λαϊκή Συσπείρωση)

κ. Μανώλη Στάθη (Δίκτυο Πολιτών)

κ. Δημήτρη Αντωνόγλου (Χιακή Συμπολιτεία)

 

Κύριε πρόεδρε, pριν μερικές ημέρες ενημερωθήκαμε από έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Χίου, το οποίο διενεμήθη από τον δήμο Χίου, ότι η περιοχή που αποτεφρώθηκε από την μεγάλη πυρκαγιά του Οκτωβρίου 2014, που ξεκίνησε από το αιολικό πάρκο Μελανειούς της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., κηρύχθηκε αναδασωτέα, με την ευθύνη της Δασικής Υπηρεσίας Χίου.

Σχεδόν έξι χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά, που εξαφάνισε χιλιάδες ελαιόδεντρα και άλλα παραγωγικό δέντρα στα χωριά Άγιο Γάλας, Μελανειός και Νενητούρια κι ενώ στο διάστημα αυτό ουδεμία υπήρξε ενημέρωση από την Διεύθυνση Δασών όλη η καμμένη περιοχή, σχεδόν 5.000 στρέμματα, με εξαίρεση 1840 στρέμματα, που χαρακτηρίσθηκαν αγροί, κηρύχθηκαν αναδασωτέα, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στους ιδιοκτήτες.

Το πρώτο ερωτηματικό που προκύπτει είναι γιατί αργοπόρησε τόσο η κήρυξη αναδάσωσης της καμμένης περιοχής, ενώ τα όριά της, αλλά και εν πολλοίς η σύνθεσή της ήταν γνωστά στην Διεύθυνση Δασών από τους επόμενους μήνες της πυρκαγιάς και με επίσημα έγγραφα.

Ένα δεύτερο σοβαρό ερωτηματικό αφορά τα στοιχεία για την έκταση που καταλαμβάνουν οι αγροί, δηλαδή τα 1840 στρέμματα, ενώ είναι γνωστό σε όλους τουλάχιστον τους ιδιοκτήτες και κατοίκους των τριών χωριών ότι αυτά είναι πολύ περισσότερα.

Ένα τρίτο ερωτηματικό, αφορά το γεγονός ότι σε έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών του 2015, σχεδόν 2.500 στρέμματα, δηλαδή πάνω από τα μισά εμφανίζονται ως δημόσιες δασικές γαίες, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι το Δημόσιο δεν κατέχει γη στην υπόψη περιοχή, πλην των ακτών και των ποταμών. Οι εκτάσεις της περιοχής ήταν πάντα ιδιωτικές, ακόμα δε και αυτές που φαντάζουν απρόσιτες και άγονες πάνω σε βουνά, κάποτε εκαλλιεργούντο και πάντως δεν έχουν χάσει τον ιδιωτικό χαρακτήρα τους.

Φαίνεται, δηλαδή, εδώ μια εν πολλοίς αυθαίρετη συμπερίληψη μέσα στην αναδασωτέα περιοχή εκτάσεων καλλιεργήσιμων και ιδιωτικών, σε απροσδιόριστη έκταση.

Με την παρούσα επιστολή μας εκφράζουμε την αγωνία εκατοντάδων ιδιοκτητών και κατοίκων των χωριών μας, που διαπιστώνουν ακόμα μία φορά όχι μόνον την πλήρη απουσία της πολιτείας από την περιοχή, αλλά και ενέργειες οργάνων της, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην παραίτηση οποιουδήποτε να παραμείνει ή να επιστρέψει στην περιοχή και να επιχειρήσει να κρατήσει κάτι ζωντανό.

Με το καθεστώς που δημιουργείται, αφενός από τον χαρακτηρισμό των περίπου 2.500 στρεμμάτων ως δημοσίων δασικών γαιών και αφετέρου με την συλλήβδην κήρυξη αγρών ως αναδασωτέων, οι νόμιμοι ιδιοκτήτες είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, ακόμα και να οδηγηθούν στα δικαστήρια αν επιχειρήσουν - έχοντας την πεποίθηση ότι καλλιεργούν τα χωράφια τους - να προβούν σε τέτοιες δραστηριότητες σε αγρούς, οι οποίοι αυθαιρέτως βαφτίσθηκαν δημόσιες δασικές γαίες.

Μπαίνουν, επομένως, σε μια δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία με μηχανικό και δικηγόρο να αποδείξουν στην Δασική Υπηρεσία ότι τα χωράφια αφενός είναι δικά τους και αφετέρου δεν είναι δασικές εκτάσεις. Διαφορετικά, μπορεί και να βρεθούν στο αυτόφωρο. Το πρόβλημα, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, είναι ακόμα μεγαλύτερο για όσους ιδιοκτήτες βρίσκονται εκτός Χίου και σχεδόν ανυπέρβλητο για τους κατοίκους εξωτερικού.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, μπροστά σε ένα πρόβλημα που δεν είναι ιδιωτικό, ανάμεσα σε έναν πολίτη και την διοίκηση, αλλά έχει χαρακτήρα ευρύτερα κοινωνικό, αφού αφορά όλη την κοινότητα της περιοχής.

Απευθυνόμαστε στο δημοτικό συμβούλιο, το καλούμε να σταθεί στο πλευρό μας και να αποφασίσει ο δήμος Χίου να συντρέξει και να αναλάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις και ειδικότερα να επεξεργασθεί την τεχνική και νομική τεκμηρίωση για την προσβολή και ανάκληση της επίμαχης απόφασης περί κηρύξεως αναδασωτέας της υπόψη περιοχής.

Να σημειώσουμε και να υπενθυμίσουμε στο τέλος ότι ο δήμος Χίου είχε σταθεί στο μέτρο των δυνάμεών του αρωγός στα αιτήματά μας, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2014, καθώς και στις προσπάθειές μας για την αποζημίωση των ιδιοκτητών της καμμένης έκτασης.

tafoplaka_gia_tin_amani_i_apofasi_toy_dasarheioy

Σχετικά Άρθρα