Χίος, Κυριακή 25 Αυγούστου

Πρόταση για τη δημιουργία Συλλόγου όσων κινδυνεύουν με πλειστηριασμούς

Από την έμπορο Δ. Νεαμονίτη στο Επιμελητήριο Χίου
Παρ, 19/04/2019 - 09:49

Τη δημιουργία ενός συλλόγου, τα μέλη του οποίου θα είναι οσοι πολίτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το τραπεζικό σύστημα και κινδυνεύουν με αναγκαστικά μέτρα και πλειστηριασμούς προτείνει με επιστολή της στο Επιμελητήριο η έμπορος, Δέσποινα Νεαμονίτη.

Αφορμή για την κίνησή της η δημοσιοποίηση της περίπτωσης του Γιάννη Παληού και η συζήτηση που είναι σε εξέλιξη για την ανάληψη πρωτοβουλιών για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

Ακολουθεί η επιστολή:

 

«Προς Δ.Σ. Εμπορικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Χίου

 

Αγαπητοί κύριοι,

Με αφορμή την δυσχερή οικονομική θέση στην οποία βρέθηκε ο συμπολίτης μας κύριος Γ. Παληός, την οποία είχε το αξιέπαινο θάρρος να κοινοποιήσει σε όλους μας, πήρα τη πρωτοβουλία να συντάξω την παρούσα επιστολή για να καταθέσω μια πρόταση η οποία προέκυψε μετά από έντονο προβληματισμό για το πως θα μπορούσα εγώ η ίδια ατομικά να τον βοηθήσω, καθώς έχω βρεθεί και εγώ, όπως χιλιάδες άλλοι επαγγελματίες, αντιμέτωπη με την εφιαλτική πίεση του τραπεζικού συστήματος.

Κατέληξα λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ουσιαστική ατομική βοήθεια κανείς μας δεν μπορεί να προσφέρει,πέρα από την ηθική στήριξη και αμέριστη συμπαράσταση όλων μας από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το πρόβλημα του.

 

Η λύση λοιπόν οφείλει να είναι συλλογική δράση αλληλεγγύης. Προτείνω λοιπόν την ίδρυση ενός συλλόγου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μέλη του οποίου θα είναι:

 

Α. Όσοι πολίτες έχουν δάνεια τα οποία ενώ μάχονται να εξυπηρετούν συστηματικά, παραμένουν ανέπαφα και ανεξόφλητα ως προς το κεφάλαιο, ενώ αντιθέτως προστίθενται διαρκώς νέοι τόκοι υπερημερίας.

 

Β. Όσοι πολίτες λόγω της παρούσας οικονομικής συγκυρίας έκαναν παύση πληρωμών προς τις τράπεζες με αποτέλεσμα να απειλούνται από πλειστηριασμούς και αναγκαστικά μέτρα.

 

Γ. Όσοι πολίτες υπέγραψαν δανειακές συμβάσεις με όρους παράνομους και καταχρηστικούς που τους οδήγησαν σταδιακά σε επαγγελματικό τέλμα και τώρα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.

 

Δ. Όσοι επαγγελματίες - επιχειρηματίες στενάζουν υπό τον ζυγό των τραπεζών και της υπερφορολόγησης.

 

Ε. Όσοι πολίτες έχουν καταρτισμένη επιστημονική γνώση (δικηγόροι, οικονομολόγοι, λογιστές ) και προτίθενται να συνεισφέρουν και να συνδράμουν στη συλλογική αυτή διαδικασία.

 

ΣΤ. Οποιοσδήποτε πολίτης ή επιχείρηση επικροτεί αυτή τη προσπάθεια και θέλει να συνεισφέρει.

 

Εάν και εφόσον η τοπική κοινωνία αγκαλιάσει την προσπάθεια και προχωρήσουμε στην ίδρυση καταστατικού για τον εν λόγω σύλλογο τα μέλη του συλλόγου θα υποχρεωθούν σε μια ετήσια ή μηνιαία συνδρομή για την δημιουργία ενός κοινού ταμείου το οποίο θα συνδράμει και θα ενισχύει οικονομικά όσα εγγεγραμμένα μέλη έρχονται αντιμέτωπα με τα αναγκαστικά μέτρα και την απειλή των πλειστηριασμών. Η δυνατότητα της συνδρομής και της συνεισφοράς είναι προφανές ότι θα καθοριστεί από την δυναμική του συλλόγου και τον αριθμό των μελών που θα τον απαρτίσουν.

 

Ενδεικτικά εάν ο σύλλογος που θα δημιουργηθεί καταφέρει να συγκεντρώσει περί τα χίλια εγγεγραμμένα μέλη τα οποία θα έχουν την μηνιαία υποχρέωση να καταβάλουν λόγου χάρη το ποσό των 5€, θα συγκεντρώνεται το ποσό των 5000€ μηνιαίως, δηλαδή 60000€ ανά έτος που θα διατίθενται πάλι για τις ανάγκες των μελών του συλλόγου και για την οικονομική ενίσχυση όσων είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο πλειστηριασμού πρώτης ή δευτερεύουσας κατοικίας.

 

Θεωρώ ότι η αγριότητα και ο όλεθρος της εποχής που διανύει η χώρα μας θα αντιμετωπιστούν μόνο με συλλογικές δράσεις αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, επαγγελματία και μη, που σήκωσε στη πλάτη του το βάρος της οικονομικής παρακμής του κράτους λόγω της πολιτικής ασυδοσίας των προηγούμενων δεκαετιών και του σαθρού τραπεζικού συστήματος.

Συλλογικά έχουμε δύναμη, συλλογικά μπορούμε να πετύχουμε από μια απλή επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών όρων και κούρεμα των τόκων, μέχρι την ακύρωση των παράνομων και καταχρηστικών δανειακών συμβάσεων κατά περιπτώσεις όπως έχει συμβεί με εκατοντάδες δανειολήπτες που κινήθηκαν νομικά κατά των τραπεζών, στα δικαστήρια όλης της χώρας. Συλλογικά μπορούμε να τους κερδίσουμε.

 

Ας κάνει η Χίος την αρχή, ας είμαστε εμείς η πρώτη κοινωνία που θα προβεί σε μια τέτοια συλλογική δράση αλληλεγγύης. Ας δώσουμε το έναυσμα και το παράδειγμα για παρόμοιες κινητοποιήσεις και σε αλλά μέρη της Ελλάδας.

Σας καλώ λοιπόν να δώσετε τη δέουσα προσοχή στη παρούσα πρόταση και να σταθείτε αρωγοί σε αυτή τη προσπάθεια, ενημερώνοντας τα μέλη σας και συγκαλώντας μια συνάντηση προκειμένου να συζητήσουμε το ζήτημα, να ανταλλάξουμε απόψεις και να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους για την υλοποίηση του.

 

Με εκτίμηση

Δέσποινα Νεαμονίτη

Έμπορος

 

Οποίος πολιτης ενδιαφέρεται και θέλει, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου σχετικά με το ζήτημα στο

email: neamdesp@hotmail.com»

Σχετικά Άρθρα

Του Οφθαλμίατρου Γιάννη Κοσμίδη
Κυρ, 25/08/2019 - 10:30

Καθώς τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο συνδεδεμένα με τις οθόνες, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για πιθανή βλάβη της όρασης τους.                             

Οι οφθαλμίατροι παρατηρούμε μια σημαντική  αύξηση συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας και κούρασης στα μάτια των παιδιών που αφιερώνουν πολύ χρόνο στη χρήση οθονών διαφορετικών τύπων. Αλλά η ψηφιακή καταπόνηση των οφθαλμών προκαλεί βλάβη; Πρέπει τα παιδιά μας ,να χρησιμοποιούν γυαλιά ανάγνωσης ή γυαλιά υπολογιστή; Καθώς επιστρέφουν τα παιδιά μας , πίσω στο σχολείο  σε λίγες ημέρες και θα ασχολούνται περισσότερο χρόνο με βιβλία και οθόνες, ο οφθαλμίατρος κος Ιωάννης Γ Κοσμίδης, θα κάνει μια προσπάθεια πληροφόρησης για τους γονείς, ώστε εκείνοι  να μπορούν να κάνουν ενημερωμένες και έγκυρες επιλογές σχετικά με την υγεία των ματιών των παιδιών τους.

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια παγκόσμια επιδημίας μυωπίας. Από το 1971, η συχνότητα μυωπίας στις ΗΠΑ  σχεδόν διπλασιάστηκε, στο 42% . Στην Ασία, έως και το 90% των εφήβων και των ενηλίκων έχουν μυωπία. Είναι σαφές ότι συμβαίνει κάτι. Αλλά οι επιστήμονες δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε τι ακριβώς.

Μια νέα μελέτη που εμφανίσθηκε στο Ophthalmology το περιοδικό της America Academy of Ophalmology , προσφέρει περεταίρω στοιχεία , ότι τουλάχιστον ένα μέρος της παγκόσμιας αύξησης της μυωπίας σχετίζεται με κοντινή δραστηριότητα εργασίας. Όχι μόνο οθόνες αλλά και παραδοσιακά βιβλία. Και ότι ο ελεύθερος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους – ειδικά στην πρώιμη παιδική ηλικία- μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο της μυωπίας. Παραμένει ασαφές αν η αύξηση της μυωπίας οφείλεται στην εστίαση στα τηλέφωνα όλη την ώρα ή στο φως που αλληλεπιδρά με τους κιρκάδιους μας ρυθμούς να επηρεάζει την ανάπτυξη των ματιών ( την αύξηση του αξονικού μήκους των ματιών) ή κανένα από τους παραπάνω.

Ενώ οι επιστήμονες αναζητούν μια οριστική απάντηση, δεν υπάρχει αμφιβολία , ότι οι περισσότεροι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών βιώνουν ψηφιακή κόπωση στα μάτια. Τα παιδιά δεν διαφέρουν από τους ενήλικες όταν πρόκειται για την ψηφιακή κόπωση των οφθαλμών. Μπορούν να νιώσουν ξηροφθαλμία, πόνο στα μάτια, πονοκέφαλο και θολή όραση επίσης. Ενώ τα συμπτώματα είναι προσωρινά , συχνά είναι επίμονα.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει  ότι χρειάζονται συνταγή για γυαλιά  για υπολογιστές ή ότι έχουν αναπτύξει μια κατάσταση ματιών μέσης ηλικίας που απαιτεί γυαλιά ανάγνωσης , όπως υποδεικνύουν κάποιοι. Απλά πρέπει να κάνουμε πιο συχνά διαλείμματα. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν ανοιγοκλείνουν συχνά τα μάτια μας όταν χρησιμοποιούμε υπολογιστές και άλλες ψηφιακές συσκευές. Η παρατεταμένη ανάγνωση, γραφή ή άλλη έντονη εργασία για κοντά μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Οι οφθαλμίατροι συνιστούν κάθε 20 λεπτά ,διάλειμμα 20’’από την διακοπή εργασίας. Ακολουθούν 10 συμβουλές για να προστατεύσουμε τα μάτια των παιδιών μας από την καταπόνηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών :

.Ενεργοποιούμε ένα χρονοδιακόπτη ή ένα ξυπνητήρι για να θυμίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε διάλειμμα.

 .Διαβάζουμε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο εναλλάξ με ένα πραγματικό βιβλίο  και ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κοιτάζουν πάνω και έξω από το παράθυρο κάθε 2 κεφάλαια.

.Αφού ολοκληρώσουν ένα επίπεδο σε ένα βιντεοπαιχνίδι, να κοιτάζουν έξω από το παράθυρο για 20”

.Προκαθορίστε από πριν τα κεφάλαια  που πρέπει να κάνει διάλειμμα το παιδί και στο ηλεκτρονικό βιβλίο να κάνετε χρήση της λειτουργίας του ΄’σελιδοδείκτη’’ για το ίδιο αποτέλεσμα.

. Αποφύγετε τη χρήση του υπολογιστή σε χώρους με έντονο φωτισμό , καθώς η λάμψη της οθόνης μπορεί να δημιουργήσει ένταση και να βλάψει τα μάτια.

.Ρυθμίστε την φωτεινότητα και την αντίθεση  της οθόνης του υπολογιστή σας ώστε να αισθάνονται τα παιδιά σας άνετα.

.Να φροντίζετε ώστε τα παιδιά σας να έχουν καλή στάση όταν χρησιμοποιούν υπολογιστή και κατά την ανάγνωση.

.Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κρατά μακριά τα ψηφιακά μέσα , με την ιδανική απόσταση 30 έως 40 εκατοστά.

.Δημιουργείστε μια απόσπαση της προσοχής που να προκαλεί το παιδί σας να κοιτάζει μακριά κάθε μέρα.

.Να τους θυμίζετε να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους όταν παρακολουθούν την οθόνη.

΄΄Η σύσταση λοιπόν είναι να μαθαίνουμε στα παιδιά μας καλύτερες συνήθειες. Και πρέπει να θυμόμαστε ,ότι όπως όταν διανύσουμε μεγάλες αποστάσεις και τα πόδια μας πονούν τότε σταματάμε, ομοίως , αν έχουμε διαβάσει πάρα πολύ και παρακολουθούμε βίντεο πολύ χρόνο ,τα μάτια μας πονάνε, τότε θα πρέπει να σταματάμε΄΄.