Χίος, Σάββατο 19 Οκτωβρίου

Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη... αλλιώς μπορούν να αποσυρθούν και καταθέσεις

Πρώτη κινητοποίηση στην Αlpha bank για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 19/04/2019 - 14:07

Το σύνθημα "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" ακούστηκε σήμερα έξω από το κατάστημα της Alphabank της οδού Βλαστού, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριαρμούς κατοικιών, για χρέη στις τράπεζες.

Αφορμή οι απαιτήσεις της συγκεκριμένης τράπεζας από τον συμπολίτη Γιάννη Παληό και η απόφαση για να βγει στο σφυρί το σπίτι του, αιτία τα χρέη που πνίγουν αρεκτούς επιχειρηματίες και στη Χίο, με αποτέλεσμα - όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη της προηγούμενης Τετάρτης που έγινε στο Δημαρχείο- να συγκροτηθεί επιτροπή αγώνα που θα διεκδικήσει το "κούρεμα" των χρεών και τη ρύθμιση του τρόπου αποπληρωμής τους.

Στο χώρο έξω από την τράπεζα συγκεντρώθηκαν περί τους 50 συμπολίτες, εκπρόσωποι φορέων και ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Στ. Κάρμαντζης, ακολούθησε επίδοση του ψηφίσματος στο Δ/ντή του Καταστήματος και στη συνέχεια το ίδιο κείμενο επιδόθηκε στα γραφεία των δύο Βουλευτών, Ανδρέα Μιχαηλίδη και Νότη Μηταράκη.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ, Βασίλης Παππάς, η σημερινή κινητοποίηση είναι αρχή μιας σειράς ενεργειών που θα ακολουθήσουν για την επίτευξη του στόχου, αναφέροντας ενδεικτικά ότι αν δεν αλλάξουν πολιτική οι τράπεζες, οι πελάτες τους μπορούν να αναθεωρήσουν τη στάση τους όσον αφορά τις καταθέσεις σ'αυτές.

Σχετικά Άρθρα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΙΟΥ: ΑΝΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗ ΒΙΑΛ ΣΕ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ.
Παρ, 18/10/2019 - 22:14

 

Αυτό δήλωσε η δημοτική αρχή  σε ερώτηση των εκπροσώπων της Λαϊκής Συσπείρωσης , για το τι προτίθεται να κάνει στην κατεύθυνση της προστασίας των προσφύγων μεταναστών που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στοιβαγμένοι στο κολαστήριο της ΒΙΑΛ, εν όψει έντονων καιρικών συνθηκών,   με ευθύνη των κυβερνήσεων που υπέγραψαν την απαράδεκτη συμφωνία εγκλωβισμού κυβέρνησης-ΕΕ- Τουρκίας.

Την ώρα που μπορεί να διατεθούν σε μια τέτοια περίπτωση οι χώροι της ανακύκλωσης , την ώρα που  από τα πιο αρμόδια χείλη έχει εμμέσως υποδειχθεί ο χώρος αυτός σαν ένα πρώτο μέτρο προστασίας αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα χωράφια, με γυναικόπαιδα στο έλεος του καιρού, η δημοτική αρχή ψάχνει την ιεραρχία, το Συντονιστικό  Όργανο  Πολιτικής Προστασίας που στο κάτω κάτω συμμετέχει και η ίδια και προφάσεις εν αμαρτίαις  για να συνεχίσει την πολιτική των προκατόχων της του «Πόντιου Πιλάτου».

Στη συζήτηση για το προσφυγικό στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης  και δημοτικός Σύμβουλος Μάρκος Σκούφαλος  τόνισε: «Τι θα γίνει σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων; Τι θα γίνει μ’ αυτούς τους ανθρώπους; Ο Δήμος, η Περιφέρεια, έχουν σχέδιο; Θα τους αφήσουμε να πνιγούν; Θα χειροκροτούμε πάνω απ’ τα πτώματα τους; Θα κάνουμε κάποια λιτανεία και θα κλαίμε επί των πτωμάτων; Ίσως θα επικαλεστούμε να μας βοηθήσει η Παναγία και ο Χριστός, να αποκαθάρουμε τις συνειδήσεις μας, δεν ξέρω.  Αυτό είναι χτεσινό πρόβλημα, μπαίνει για χθες να λυθεί όχι γι’ αύριο. Χτες πρέπει να δούμε σε ποιες δομές και πώς θα προστατευτούν»

Βεβαίως και το θέμα αφορά στις κυβερνητικές ευθύνες πρωτίστως , βεβαίως οι δικές της πολιτικές δημιουργούν μαζί με τη ΕΕ τον εγκλωβισμό,  αλλά  δεν μπορεί δήμος και Περιφέρεια να σφυρίζουν αδιάφορα στον ανθρώπινο πόνο.

Απαιτούμε :

  • Τώρα να συγκληθεί το Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας  και να ασχοληθεί με το θέμα.
  • Τώρα από τη δημοτική αρχή  να εκπονηθούν σχέδια προστασίας  των εγκλωβισμένων προσφύγων –μεταναστών στη ΒΙΑΛ ως συμβολή του δήμου στο συγκεκριμένο θέμα, είτε με χρήση του χώρου της ανακύκλωσης είτε αλλού (Κτίριο Καλουτά κλπ), πιέζοντας την περιφερειακή αρχή.
  • Να κλείσει η ΒΙΑΛ και όλα τα hot spots των νησιών μας.
  • Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας και στις χώρες πραγματικού προορισμού. Ταξιδιωτικά έγγραφα ενάντια στη λογική του Δουβλίνου και όλες τις οδηγίες και συμφωνίες της Ε.Ε.
  • Σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων που προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης, σεβασμός των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών σε θέματα παιδείας, υγείας, πρόνοιας και ειδική μέριμνα και προστασία για τα παιδιά.