Χίος, Τετάρτη 29 Ιανουαρίου

Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη... αλλιώς μπορούν να αποσυρθούν και καταθέσεις

Πρώτη κινητοποίηση στην Αlpha bank για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 19/04/2019 - 14:07

Το σύνθημα "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" ακούστηκε σήμερα έξω από το κατάστημα της Alphabank της οδού Βλαστού, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριαρμούς κατοικιών, για χρέη στις τράπεζες.

Αφορμή οι απαιτήσεις της συγκεκριμένης τράπεζας από τον συμπολίτη Γιάννη Παληό και η απόφαση για να βγει στο σφυρί το σπίτι του, αιτία τα χρέη που πνίγουν αρεκτούς επιχειρηματίες και στη Χίο, με αποτέλεσμα - όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη της προηγούμενης Τετάρτης που έγινε στο Δημαρχείο- να συγκροτηθεί επιτροπή αγώνα που θα διεκδικήσει το "κούρεμα" των χρεών και τη ρύθμιση του τρόπου αποπληρωμής τους.

Στο χώρο έξω από την τράπεζα συγκεντρώθηκαν περί τους 50 συμπολίτες, εκπρόσωποι φορέων και ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Στ. Κάρμαντζης, ακολούθησε επίδοση του ψηφίσματος στο Δ/ντή του Καταστήματος και στη συνέχεια το ίδιο κείμενο επιδόθηκε στα γραφεία των δύο Βουλευτών, Ανδρέα Μιχαηλίδη και Νότη Μηταράκη.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ, Βασίλης Παππάς, η σημερινή κινητοποίηση είναι αρχή μιας σειράς ενεργειών που θα ακολουθήσουν για την επίτευξη του στόχου, αναφέροντας ενδεικτικά ότι αν δεν αλλάξουν πολιτική οι τράπεζες, οι πελάτες τους μπορούν να αναθεωρήσουν τη στάση τους όσον αφορά τις καταθέσεις σ'αυτές.

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 29/01/2020 - 16:16
Α. Μιχαηλίδης

Τοποθέτηση στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για το επίδομα γέννησης.

Ο βουλευτής εστίασε σε τρία σημεία κατά την τοποθέτησή του. Πρώτον, υπογράμμισε ότι, παρότι κατ’ αρχήν θετικό, ένα τέτοιο μέτρο δεν συνιστά τον πυρήνα μιας ουσιαστικής δημογραφικής πολιτικής, η οποία οφείλει να έχει στο επίκεντρό της τους εργαζόμενους, ιδίως τις γυναίκες, και την οικογένεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διακυβέρνησή του έλαβε τέτοια μέτρα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας, ο διπλασιασμός των θέσεων στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς, η ενίσχυση επιδομάτων πιο μόνιμου χαρακτήρα, όπως το επιδόματα παιδιών και η θέσπιση για πρώτη φορά επιδόματος στέγης. Πρόκειται για μέτρα τα οποία δεν συνάδουν με τη νεοφιλελεύθερη λογική της ΝΔ.

Δεύτερον, επισήμανε ότι το επίδομα θέτει ένα εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα μόνιμης διαμονής στη χώρα ως προϋπόθεση λήψης του (12 χρόνια). Αυτή η πρόβλεψη αντιβαίνει και στις προτάσεις της έκθεσης της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό, την οποία υπερψήφισε το 2018 και η ΝΔ, στις οποίες περιλαμβάνεται και η προστασία των μεταναστών από τις πολλαπλές διακρίσεις.

Τρίτον, η ΝΔ επιχειρεί τη χρηματοδότηση του προγράμματος όχι αυξάνοντας τον προϋπολογισμό κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας (το αντίθετο συμβαίνει), αλλά ουσιαστικά περικόπτοντας δικαιούχους των επιδομάτων τέκνων και στέγης, καθώς και του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Αυτό επιτυγχάνεται τόσο μέσω της δωδεκαετίας για τους μετανάστες, όσο και μέσω εισαγωγής απαράδεκτων προβλέψεων οι οποίες δήθεν σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν στη μαθητική διαρροή, αλλά ουσιαστικά βάζουν στο στόχαστρο της περικοπής τα πιο περιθωριοποιημένα στρώματα των Ελλήνων πολιτών.

Ο Α. Μιχαηλίδης τόνισε, συμπερασματικά, ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά επιδιώκει να περικόψει επιδόματα με θύματα παιδιά και οικογένειες από τις πιο αδύναμες κατηγορίες των Ελλήνων πολιτών και των μεταναστών, προκειμένου να χρηματοδοτήσετε το νέο επίδομα στη λογική «μόνο για Έλληνες».

Φαίνεται, κατέληξε, ότι η κυβέρνηση δεν έχει διδαχθεί από το προσφυγικό μεταναστευτικό ότι το κλείσιμο του ματιού στα πιο συντηρητικά ακροατήρια είναι μια λογική η οποία έχει πολύ κοντά πόδια.

28-1-20_a._mihailidis_olomeleia_epidoma_gennisis