Πρώτη διερευνητική για νέο χώρο στέγασης μεταναστών

Περιμένουν πράσινο φως για τον Κασουδάκη
Παρ, 06/02/2015 - 11:22

Ξεκίνησαν σε τοπικό επίπεδο οι διεργασίες για την εξεύρεσης στέγης για τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στο νησί, μετά την απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας που θέτει εκτός τη «λύση» των περιφραγμένων οικίσκων στο λιμάνι.

Έτσι ενώ είναι θέμα ίσως και λίγων ημερών να δούμε να απομακρύνονται οι περισσότεροι οικίσκοι (κάποιοι ίσως μείνουν ως αποθηκευτικοί χώροι για τις ανάγκες Λιμεναρχείου και Λιμενικού Ταμείου) σήμερα το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση στην Αστυνομία, υπό τον Διοικητή της Αστυνομικής Δ/νσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Κώστα Λαγό, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Λιμενάρχης, Γιάννης Αργυράκης και από τη ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Χίου ο Φραγκίσκος Σέργης.

Σε πρώτη φάση εκείνο που είναι κατά γενική ομολογία αποδεκτό είναι ότι οι εγκαταστάσεις στο Μερσινίδι, στις οποίες πλέον οδηγούνται από τους λιμενικούς οι αφιχθέντες μετανάστες, μέχρι να διεκπεραιωθεί από μέρους τους η διαδικασία παραπομπής στην Αστυνομία, είναι περιορισμένης χωρητικότητας οπότε κρίνεται αναγκαία η εξεύρεση νέου χώρου. Αξίζει να αναφερθεί ότι με τις τελευταίες αφίξεις το Μερσινίδι έφτασε κιόλας στα όριά του, έχοντας 109 μετανάστες.

Προς το παρόν εκεί που επικεντρώνεται το ενδιαφέρον είναι σε χώρους του δημοσίου, ή ακόμη και σε εκτάσεις που θα μπορούσε ενδεχομένως να διαθέσει η εκκλησία για τη δημιουργία μόνιμης υποδομής, στα πρότυπα του κέντρου που βρίσκεται στη Μοριά Λέσβου.

Ανάμεσα στις προτάσεις που ακούστηκαν σήμερα περιλαμβάνεται και εκείνη των πρώην κτηριακών εγκαταστάσεων της μεταφορικής Κασουδάκη στη Φάρκαινα, που απαλλοτριώθηκαν για την επέκταση του αεροδρομίου, χώρος που εκτιμάται ότι μπορεί να καλύψει άμεσες ανάγκες στέγασης, αλλά που δε παρέχει εγγυήσεις για το χρονικό διάστημα που μπορεί αυτός να χρησιμοποιηθεί, λόγω του σχεδιασμού για το αεροδρόμιο.

Σχετικά Άρθρα