Προβλήματα στην ναυτική εκπαίδευση

Δείτε το Βίντεο
Παρ, 07/10/2022 - 13:55

Στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην ναυτική εκπαίδευση σε ΑΕΝ και ΚΕΣΕΝ αναφέρθηκε ο  πρόεδρος του Παγχιακού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αξιωματικών Ε.Ν. Αργύρης  Χατζελένης.

Ο ίδιος τόνισε ότι το πρόβλημα έχει ξεκινήσει από το 2016  όταν ξεκίνησε η περικοπή του 30% της σύνταξης σε όσους συνταξιούχους πλοιάρχους και μηχανικούς εργάζονται ως ωρομίσθιοι ενώ για την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά δεν έχει ακόμη ανανεωθεί η τροπολογία που τους εξαιρούσε από την περικοπή αυτή, με αποτέλεσμα να απέχουν από τα καθήκοντά τους.

Να σημειώσαμε ότι σε τοπικό επίπεδο το σοβαρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η ΑΕΝ Πλοιάρχων Οινουσσών όπου οι συνταξιούχοι ωρομίσθιοι είναι 2 (υπάρχουν και 2 εν' ενεργεία καπετάνιοι εκ των οποίων ο ένας είναι Δ/ντής)  με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται το σύνολο των ωρών στα  ναυτικά μαθήματα.

Για το θέμα της μη κάλυψης των κενών θέσεων εκπαιδευτικών σε ΑΕΝ και ΚΕΣΕΝ έστειλε στον υπουργό ναυτιλίας την παρακάτω επιστολή η ΠΕΜΕΝ:

"Καμία δέσμευση του υπουργού Ναυτιλίας δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, για την επίλυση του οξυμμένου προβλήματος σε ελλείψεις εκπαιδευτικών του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών, αλλά και συνολικά στην ναυτική εκπαίδευση.

Από τις 5 Σεπτέμβρη μέρα έναρξης της εκπαιδευτικής περιόδου 2022 – 2023 των κύκλων σπουδών για Α’ και Β’ Μηχανικούς, δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη εκπαιδευτικού.

Ο νέος κύκλος σπουδών για Α’ Μηχανικούς που είχε έναρξη   σήμερα 6 Οκτώβρη δεν πραγματοποιήθηκε, με αποτέλεσμα τις μεγάλες δυσκολίες στον επαγγελματικό και οικογενειακό προγραμματισμό των συναδέλφων.

Στους κύκλους των Β’ Μηχανικών γίνονται και απογευματινά μαθήματα για να μπορέσει το μειωμένο εκπαιδευτικό προσωπικό να καλύψει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Αντίστοιχα προβλήματα με ελλείψεις καθηγητών αντιμετωπίζουν και οι ΑΕΝ, οι οποίες ξεκίνησαν την νέα εκπαιδευτική περίοδο στις 3 Οκτώβρη, με μεγάλα κενά στα μαθήματα.

Απαιτούμε ο υπουργός Ναυτιλίας να αναλάβει τις ευθύνες του, για την άμεση πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης. Άμεσα να πραγματοποιηθεί η έναρξη μαθημάτων για τους Α’ Μηχανικούς στο ΚΕΣΕΝ.

Καλούμε τους μετεκπαιδευόμενους σε ΚΕΣΕΝ, τους σπουδαστές των ΑΕΝ και τους σπουδαστικούς συλλόγους τους, να συντονίσουμε τη δράση μας, να διεκδικήσουμε Αποκλειστικά – Δημόσια – Δωρεάν – Ανώτατη Ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες."

 

 

provlimata_se_aen_kai_kesen_me_oromisthoys_kathigites

Σχετικά Άρθρα