"Σακχαρώδης διαβήτης και επιπτώσεις με νεότερα επιστημονικά δεδομένα" ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησαν και συνδιοργάνωσαν με την επιμέλεια και την πρωτοβουλία του γνωστού Φαρμακοποιού Γιώργου Μαρή, η Περιφερειακή Ενότητα Χίου, ο Δήμος Χίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, ο Σύλλογος Διαβητικών Νομού Χίου, το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, το χιώτικο παράρτημα της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Υγείας και ο Ροταριανός Όμιλος Χίου "Εξάντας", στην αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου, την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 στις 6.30 μ.μ.
Η προσέλευση του κοινού ήταν εντυπωσιακά μεγάλη και παρακολούθησε τις εισηγήσεις και τη συζήτηση για αυτό το πολύ ενδιαφέρον για όλους και πάντα επίκαιρο θέμα, για τρεις ολόκληρες ώρες με συμμετοχή και ερωτήσεις.
Οι εννέα καταξιωμένοι και εμπεριστατωμένοι επιστήμονες που ανέπτυξαν το ζήτημα του διαβήτη, των επιπτώσεων και της αντιμετώπισής του, έθιξαν όλες τις πτυχές του θέματος και πρόσφεραν στο ακροατήριο, πολλές και εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες.
Ο Ιωάννης Γεωργιάδης - Ενδοκρινολόγος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, μίλησε κυρίως για τα νέα επιστημονικά δεδομένα για τη μεταβολική νόσο του διαβήτη και τόνισε ότι η εξατομίκευση της θεραπείας, είναι το κλειδί για την επιτυχία της, μιας και οι επιθυμίες και οι διατροφικές προτιμήσεις του ασθενούς, είναι σοφό να λαμβάνονται σοβαρά υπ' όψιν.
Ο Στέλλιος Βεϊογλάνης - Καρδιολόγος, μίλησε με θέμα ''Διαβήτης και Καρδιά'' και εξήγησε πως το ζάχαρο επηρεάζει το καρδιαγκειακό σύστημα του ανθρώπου, τονίζοντας την απαραίτητη τακτική ιατρική παρακολούθηση των νοσούντων για την έγκαιρη και αποτελεσματική καταπολέμηση και αποφυγή των επιπτώσεων του διαβήτη, στα διάφορα όργανα του ανθρώπινου σώματος.
Ο Σίμος Γεραζούνης - Δερματολόγος, έδειξε με τη βοήθεια του προτζέκτορα τις πολύ δυσάρεστες και εντυπωσιακές αλοιώσεις του δέρματος που μπορεί να παρουσιαστούν και να εντείνονται εντυπωσιακά γρήγορα εξαιτίας του διαβήτη, αν δεν τις προλάβει κανείς εγκαίρως.
Ο Δόκτωρ Σταύρος Μπούσμπουλας - Διευθυντής του ΕΣΥ και υπεύθυνος του Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Κ. Νικαίας Πειραιά, μίλησε με έναν γενικό τίτλο: «Διαβήτης. Ρυθμίστε τον και ξεχάστε τον, με τον 10λογο της καλής ρύθμισης».
Έδωσε βασικές διατροφικές συμβουλές για την αποφυγή κορεσμένων λιπών και ελαίων, τόνισε την προσοχή στην κατανάλωση υδατανθράκων και σιτηρών, προέτρεψε στην ελαφρά και τακτική σωματική άσκηση και η κεντρική ιδέα του, ήταν ότι: «Όλα αυτά πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής, ρυθμίστε τον και ξεχάστε τον μαζί με την τακτική ιατρική παρακολούθηση και την απαραίτητη φαρμακευτική ατιμετώπιση».
Τονίζοντας δηλαδή με λίγα λόγια ότι όσο πιο γρήγορα ρυθμίσει κανείς τον διαβήτη σωστά και δυναμικά, τόσο πιο γρήγορα θα βελτιώσει τη γενική υγεία του, θα καθυστερήσει να εμφανίσει δυσάρεστες επιπτώσεις στα όργανα του σώματός του και μπορεί και να τα καταφέρει να μην εμφανίσει ποτέ νέες βλάβες στην υγεία του.
Η Σταματία Καμπούρη - Διατροφολόγος και Διαιτολόγος μίλησε με γενικό τίτλο της εισήγησής της, "Απώλεια βάρους, αυτοσκοπός στην πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβήτη;".
Μεταξύ άλλων είπε κάτι εξαιρετικά σπουδαίο: «Aντί να εστιάζει κανείς στο τι να μην τρώει από τα τρόφιμα που είναι βλαβερά για την υγεία και το ζάχαρο, καλύτερα είναι να εστιάζει στα τρόφιμα που είναι ωφέλιμα και να τα συμπεριλαμβάνει στα γεύματά του, γιατί έτσι έρχεται σιγά-σιγά και πολύ πιο γρήγορα απ' ότι νομίζει κανείς, η ισορροπία και τα βλαβερά τρόφιμα που συνήθιζε να έχει στο τραπέζι του, αναπόφευκτα συνεχώς μειώνονται».
Ο Ιωάννης Γκιάλας - Χειρουργός Ουρολόγος, Διευθυντής του ΕΣΥ και πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρίας, εξήγησε πως ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ουρογεννητιτικό σύστημα του ανθρώπου, καθώς επίσης και την ανδρική στύση από πολύ νεαρή ηλικία και εστίασε στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου για να προληφθούν όλα αυτά.
"Σακχαρώδης διαβήτης και οφθαλμός", ήταν το πολύ ενδιαφέρον σκέλος του ζητήματος που ανέπτυξε η οφθαλμίατος Τζίνα Νεαμονίτη και τόνισε ότι το ζάχαρο πολύ επιβαρύνει και την όραση του ανθρώπου γιαυτό επιβάλλεται να το ρυθμίζει κανείς γρήγορα και σωστά.
Ο Αθανάσιος Ρίζος - Νεφρολόγος Επιμελητής Β' Σκυλιτσείου Νοσοκομείου Χίου, εξήγησε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία πολυσυστηματική νοσολογική οντότητα, που είναι πολύ επικύνδυνη όταν είναι σε έξαρση για τα νεφρά και το συκώτι που είναι τα βασικά όργανα του ανθρώπου που καθαρίζουν το αίμα από τα απόβλητα.
Τέλος ο Αγγειοχειρούργος του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου, Δημήτρης Σίσκος, μίλησε για το διαβητικό πόδι, τις αλλοιώσεις και τις επικίνδυνες γάγγραινες που δημιουργούνται με την παρατεταμένη κύμανση του ζαχάρου σε πολύ υψηλά επίπεδα, που πολές φορές επιφέρουν και την ανάγκη για το κόψιμο των ποδιών.
Τονίζοντας ότι όλα μπορούν να αποφευχθούν με την έγκαιρη και συστηματική αντιμετώπιση της νόσου, με την έγκαιρη ιατρική περίθαλψη, την κατάλληλη φαρμακευτική αντιμετώπιση και την σωστή συνεργασία και τη φροντίδα του γιατρού και του ασθενή, κάτι το οποίο επεσήμαναν και όλοι οι γιατροι που μίλησαν στην εκδήλωση.