Στο νότιο λιμενοβραχίονα... προσεχώς τα "επικίνδυνα φορτία"

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 31/10/2018 - 14:41

Την απόφαση παράτασης της προηγούμενης αλλά και προσωρινής απόφασης για φορτοεκφόρτωση των επικίνδυνων φορτίων, πλην των πυρομαχικών και των εκρηκτικών, στο λιμάνι της Χίου έλαβε η λιμενική επιτροπή στην συνεδρίαση της Τετάρτης.

Πρόκειται για μια ακόμη παράταση της απόφασης του 2015, που δίνει την δυνατότητα μεταφοράς εύφλεκτων και άλλων φορτιών, πλην εκρηκτικών, στο κεντρικό λιμάνι, καθώς οι μεταφορικές εταιρείες είχαν απορρίψει την πρόταση για εκφόρτωση των υλικών αυτών στο λιμάνι των Μεστών.

Η παράταση αυτή είναι η τελευταία σύμφωνα με τον πρόεδρο του λιμενικού Ταμείου, Αντώνη Κέφη, καθώς έχει προγραμματιστεί το έργο της εκβάθυνσης της νότιας πλευράς του Λιμένα της Χίου, εξασφαλίζοντας ήδη 120.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να προχωρήσει στην συνέχεια ο σχεδιασμός και να εκφορτώνονται εκεί τα «επικίνδυνα φορτία».

«Η νομοθεσία προβλέπει ότι τα επικίνδυνα φορτία πρέπει να έχουν μία ζώνη ασφαλείας γύρω τους, περί τα 100 μέτρα. Ο νότιος λιμενοβραχίονας είναι το μοναδικό σημείο του λιμανιού μας όπου υπάρχει αυτή η απόσταση ασφαλείας. Από την άλλη αν αρνηθούμε τα επικίνδυνα φορτία να εκφορτώνονται στην πόλη, τότε θα έχουμε ως αποτέλεσμα οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να αναγκαστούν να πηγαίνουν στα Μεστά, μειώνοντας τα δρομολόγιά τους σε 1 μόλις δρομολόγιο τον μήνα, όπως συνέβαινε και παλαιότερα», ανέφερε ο κ. Κέφης, σε μια προσπάθεια να κάμψει αντιδράσεις των μελών της Λιμενικής Επιτροπής, με κυριότερη του Κυριάκου Αφενδούλη, ο οποίος και τόνισε ότι το λιμάνι των Μεστών πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθεί με κάποιο τρόπο.

Τις δικές του επιφυλάξεις μετέφερε στην συνεδρίαση και ο Υπολιμενάρχης Χίου Γιάννης Μάργαρης, αναφέροντας ότι δεν μπορεί ο μοναδικός χώρος περιπάτου και εκδηλώσεων του κεντρικού λιμένα να μετατραπεί σε ζώνη φορτοεκφόρτωσης επικίνδυνων υλικών, «δεν μιλάμε για απλά οχήματα, αλλά για νταλίκες 14 μέτρων μήκους» τόνισε χαρακτηριστικά.

sto_notio_limenovrahiona._prosehos_ta_epikindyna_fortia

Σχετικά Άρθρα