Συναγερμός για φακέλους με σκόνη στο Πολυτεχνείο και στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Κέρκυρας

κολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία απομάκρυνσης των φακέλων, όπως με τον φάκελο στη Λέσβο
Πέμ, 10/01/2019 - 13:38
lesbos_panepistimio_upoptos_fakelos
Ανησυχία προκαλεί η είδηση πως μετά τη Μυτιλήνη, ύποπτοι φάκελοι βρέθηκαν στο Πολυτεχνείο, στα πανεπιστήμιο Κρήτης και στο πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα.
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως όλοι οι φάκελοι είχαν σταλεί από χθες, αλλά δεν είχαν ανοιχτεί ή δεν είχα φτάσει στον προορισμό τους.
 
O πρώτος φάκελος εντοπίστηκε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί στο ταχυδρομείο της Κέρκυρας.
 
Η περιοχή έχει αποκλειστεί εσωτερικά στο χώρο του ταχυδρομείου, αλλά και εξωτερικά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσοι βρίσκονταν μέσα στο ταχυδρομείο, αναμένεται να μεταφερθούν σε ασφαλή χώρο αντιμετώπισης κινδύνου (καραντίνα), σύμφωνα με το "Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών", που τέθηκε σε ισχύ, ενώ ο φάκελος «ύποπτης τοξικότητας», που δεν έχει ανοιχτεί ακόμη, φέρεται να έχει αποσταλεί από την Ινδία με παραλήπτη το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
 
Τον ύποπτο «φάκελο» αναμένεται να μεταφέρει ειδική ομάδα της "Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας", που είναι εφοδιασμένη με ειδικές στολές, σε ασφαλή χώρο.
 
Στα νέα περιστατικά θα ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία απομάκρυνσης των φακέλων, όπως με τον φάκελο στη Μυτιλήνη.
 
Κλιμάκια με εκπαιδευμένα μέλη της ΕΜΑΚ μεταβαίνουν στα τρία σημεία για να παραλάβουν τους φακέλους και να τους μεταφέρουν στον ειδικό χώρο για εξέταση.
 
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 09/01/19 ένας φάκελος με ύποπτη σκόνη είχε αποδέκτη την πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη, προκαλώντας συναγερμό τις αστυνομικές αρχές στην Μυτιλήνη.
 
Ο ύποπτος φάκελος προκάλεσε προβλήματα υγείας σε επτά άτομα που είχαν επαφές μαζί του και πλέον βρίσκεται στα εργαστήρια του "Γενικού Χημείου του Κράτους".
 
Ο φάκελος μεταφέρθηκε σήμερα στις 5 το πρωί, με πτήση στρατιωτικού αεροπλάνου C-130 και παρελήφθη από εξειδικευμένο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος.
 
Επιπλέον, ειδικοί επιστήμονες εξέτασαν τους χώρους του Πανεπιστημίου, όπως σε τέτοιες περιπτώσεις ορίζεται από σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας.
 
Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης παραμένουν προληπτικά τα επτά άτομα (πέντε διοικητικοί υπάλληλοι, ο νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος και ο αστυνομικός που τον παρέλαβε), όπου ήρθαν σε επαφή με τον ύποπτο φάκελο που παρελήφθη χθες το απόγευμα στο κτίριο "Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου" στη Μυτιλήνη.
 
Ο φάκελος που είχε ως αποδέκτη του, την πρύτανη του Πανεπιστημίου, Χρυσή Βιτζιλάκη, και είχε αποσταλεί από την Ινδία, με το άνοιγμα του, κάποιοι από τους παρόντες εργαζομένους παρουσίασαν συμπτώματα ερεθισμού στο στόμα και στη μύτη, τα οποία από χθες το βράδυ κιόλας είχαν υποχωρήσει.
 
Να τονίσουμς ότι η λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, με χθεσινοβραδινή απόφαση των πρυτανικών Αρχών έχει ανασταλεί επ' αόριστον.
 
 

Σχετικά Άρθρα