Συνεχής ο αγώνας για τη λειτουργία Μικτού Κέντρου Διημέρευσης ΑμεΑ

Στόχος η λειτουργία του από το 2021, σύμφων με την πρόεδρο του Παγχιακού Συλλόγου ΑμεΑ, Σοφία Μιχάλα
Δείτε το Βίντεο
Παρ, 22/03/2019 - 14:59

 

Ξεκίνησαν την προσπάθεια από το 2012, φτάσαμε στο 2019 και το έργο για τη δημιουργία μικτού κέντρου διημέρευσης δυναμικότητας 25 ατόμων στο νησί μας από τον Παγχιακό Σύλλογο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, συμβασιοποιήθηκε, που σημαίνει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινούν οι εργασίες σε τμήμα του Οίκου Αγάπης στο Νεχώρι, όπου βρήκε στέγη και αυτή η δομή.

Δεν μπορεί παρά να αισθάνεται ικανοποιημένη από την εξέλιξη η Πρόεδρος του Συλλόγου, Σοφία Μιχάλα, η οποία ταυτόχρονα δηλώνει ότι ο αγώνας συνεχίζεται, αφού εκτός από τις κτιριακές υποδομές και την άδεια ίδρυσης του Κέντρου, πρέπει να ληφθεί στη συνέχεια και η άδεια λειτουργίας του και να βρεθεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα – ελπίζουν στο επόμενο ΕΣΠΑ, για το διάστημα 20121 – 2027- για να εξασφαλιστούν οι πόροι για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του Κέντρου (στελέχωση κ.λ.π.).

Δυστυχώς στη χώρα μας το αυτονόητο από το κράτος για την παροχή υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρία, αποτελεί ζητούμενο και το κενό έρχονται να καλύψουν φορείς, όπως ο Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ, που στην προκειμένη περίπτωση με ίδιους πόρους εκπόνησε τη μελέτη για το κέντρο και αφού ωρίμασε το έργο, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το ενέταξε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, χρηματοδοτώντας  εκτός από τη διαμόρφωση του κτηρίου, τον εξοπλισμό της δομής, καθώς και την προμήθεια ειδικού οχήματος για την ασφαλή μεταφορά ατόμων με αναπηρία από και προς το Κέντρο.

Στόχος τους, όπως είπε η κα Μιχάλα, είναι τα παιδιά που τελειώνουν από το Ειδικό Επαγγελματικό Εργαστήρι και από το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο να μπορούν να συνεχίζουν την επαγγελματική τους κατάρτιση στο Μικτό Κέντρο, το οποίο παράλληλα θα προσφέρει υπηρεσίες υγείας (π.χ. φυσιοθεραπείες).

«Έτσι θα μπορέσουν να νιώθουν χρήσιμοι», τόνισε η Πρόεδρος του Συλλόγου, λέγοντας ότι αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, τον Ιούνιο του 2020 θα έχουν ολοκληρωθεί οι κατασκευαστικές εργασίες.

 

sofia_mihala_synehis_o_agonas_gia_ti_leitoyrgia_miktoy_kentroy_diimereysis_a.mea.

Σχετικά Άρθρα