Συζητώντας περί παγωτού με τον Γεώργιο… Κρόνο

Ο Γιώργης Θεοφανίδης αποκαλύπτει στην… μυστική συνταγή του
Δείτε το Βίντεο
Κυρ, 12/07/2020 - 10:20

_Κρόνος; Έλα ντε, πολλοί νομίζουν ότι είναι το επώνυμο μου και με σιγουριά με αποκαλούν κύριε… Κρόνε.

Ο Γιώργης θεοφανίδης, είναι από την φύση του σεμνός και συνεσταλμένος, αλλά και από την κουβέντα μαζί του αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις να κάνεις με άνθρωπο με αρχές, που ξέρει και τι θέλει και που πάει.

Βέβαια το που πήγε, μάλλον το καθόρισε η τύχη, αλλά από μόνη της αυτή δεν φτάνει, γιατί μπορείς άνετα να παραλάβεις χρυσό και να παραδόσεις… άνθρακα.

Ο Γιώργης παράλαβε από τον πατέρα και το θείο του μια επιχείρηση, μοναδική στο είδος της και ένα από τα σήματα κατατεθέντα της Χίου και την προχώρησε πολλά βήματα προς τα πάνω, μπορούμε να πούμε την απογείωσε, όχι βέβαια μέχρι το διάστημα, που βρίσκεται ό πλέον παγωμένος πλανήτης ο Κρόνος.

Ποιός έβαλε την ιδέα του Κρόνου στο όνομα των παγωτών των αδελφών Δημήτρη και Γιώργου Θεοφανίδη δεν ξέρουμε. Ξέρουμε ότι έφυγαν το 1920 πρόσφυγες από την Τραπεζούντα του Πόντου και έφτασαν στην Αθήνα, με τα ρούχα που φορούσαν αλλά με μια συνταγή στην τσέπη, συνταγή παγωτού.

Αυτό άρχισαν να κάνουν στην Αθήνα, ανοίγοντας κατάστημα στην Χαριλάου Τρικούπη μέχρι που το 1929 συγγενείς τους τραβούν στην Χίο, όπου ενοικιάζουν κατάστημα στην οδό Φιλίππου Αργέντη, το ίδιο με το σημερινό, και έτσι ο Κρόνος μετακομίζει και έκτοτε… προσγειώνεται στην Χίο.

Η ζωή συνεχίζεται και την σκυτάλη του παγωτού παραλαμβάνουν τα παιδιά του Γιώργη Θεοφανίδη Θεόδωρος και Φάνης. Πάει τόσο καλά η δουλειά, που τα αδέλφια ξανοίγονται παρέα όμως με τις Τράπεζες, οπότε κάποια στιγμή ανοίγουν εργοστάσιο για μαζική παραγωγή παγωτού και παρ’ ολίγον να… φουντάρουν.

Κατορθώνουν να επιζήσουν κρατώντας μόνο το παραδοσιακό τους πρατήριο και με μειωμένη παραγωγή ποιότητας. Την εμπειρία των… Τραπεζών δεν θα την ξεχάσουν ποτέ και αυτό μεταφέρεται… κληρονομικά και στον γιό του Φάνη τον Γιώργο, που συνεχίζει την επιχείρηση αφού πατέρας και θείος φεύγουν από την ζωή, αφήνοντας του, την … συνταγή.

Υπάρχει μυστικό; Ναι απαντά ο Γιώργης Θεοφανίδης, αλλά εμείς νομίζουμε ότι μας το είπε στην διάρκεια της συνέντευξης που δίνει στον Γιάννη Τζούμα, στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ.

Ο Γιώργης γεννήθηκε μόλις το 1977 πάνω σε ένα… χωνάκι.

- Μόνο το χωνάκι είναι σωστό παγωτό μας λέει, μόνο έτσι το παγωτό αγκαλιάζει όλο τον ουρανίσκο, με την βεβαιότητα ενός ανθρώπου που βρήκε κάτι, από 4 χρόνων βρίσκεται μέσα στο εργαστήριο, το συνέχισε και το αγαπάει.

- Το μετάνιωσα που δεν σπούδασα, έστω τεχνικός τροφίμων, μας λέει και τελικά τα ανακάλυψα όλα μόνος μου, πλην της συνταγής που την ξέρω μόνο εγώ.

Δεν τον πιέζομε να μας την πεί, απλά μας εξομολογείται ότι είναι στη δουλειά όλη μέρα, για συγκεκριμένη παραγωγή.

Γιατί δεν κάνει παραπάνω παγωτό;

- Γιατί έχω δύο χέρια.

Αυτά τα χέρια θα σπάσουν τα αυγά ημέρας από συγκεκριμένο Χιώτη παραγωγό, αυτά θα αναμίξουν το συγκεκριμένο ντόπιο φρέσκο γάλα, ακόμα και την σοκολάτα που θα ρίξει στο μίγμα την αγοράζει από συγκεκριμένο εισαγωγέα, που από τον πατέρα του ακόμα, ποτέ δεν άλλαξε την ποιότητα του.

­­- Το παγωτό είναι ότι το αγνότερο, μας λέει. Παράγω όσο θα πουλήσω, την άλλη μέρα θα φτιαχτεί νέο. Δεν το δίνω έξω παρά σε ελάχιστους και αφού είμαι σίγουρος ότι θα του συμπεριφερθούν σωστά.

Ο Γιώργης ξεκίνησε με τρείς γεύσεις και τις έχει πάει πάνω από 20.

- Προχωρώ, μυρίζω και σκέφτομαι ότι αυτό μπορεί να γίνει παγωτό, μου λένε και άλλοι ιδέες, κάθε μήνα φτιάχνω μια νέα γεύση, αν πετύχει, αν την προτιμήσει ο κόσμος προστίθεται στην σειρά των γεύσεων.

- Πρέπει να μην τσιγκουνεύεσαι υλικά, να μην υποχωρείς χιλιοστό στην ποιότητα τους, να σέβεσαι τον πελάτη. Για σκέψου ότι στην πόρτα του Κρόνου, που βάζει ένας παππούς σήμερα το εγγόνι του, μπήκε και αυτός πιτσιρίκι κρατώντας από το χέρι τον παππού του; Τεράστια ευθύνη, μεγάλη κληρονομιά.

Γιατί δεν μπαίνει στον πειρασμό να… ανοιχτεί;

- Τι, να κάνω χιλιάδες κατασκευάσματα από σκόνη αυγού, σκόνη γάλακτος, σκόνη φρούτων και συντηρητικά; Δεν ξέρω να τα κάνω αυτά, εγώ φτιάχνω παγωτά.

Και ο κόσμος;

- Όποιος καταλαβαίνει. Προχθές μια πελάτισσα μου έδειξε το παγωτό μπανάνα, που φυσικά φτιάχνεται από μπανάνες. Μα δεν έχει κίτρινο χρώμα, μου λέει. Γιατί εσείς από την μπανάνα τρώτε το… φλούδι; Γιατί μόνο αυτό είναι κίτρινο, η ψίχα της είναι σχεδόν άσπρη.

Ο Γιώργης Θεοφανίδης, πατέρας δύο κοριτσιών, μιλά ακατάπαυστα για τα παγωτά του, θυμάται το πόλο που έπαιζε μέχρι τα 22 του χρόνια φυσικά στον ΝΟΧ, δηλώνει Ολυμπιακός και Λίβερπουλ και ετοιμάζει το 2025 μια ειδική γεύση για τα 100 χρόνια της ομάδας.

Αλλά μέχρι τότε θα χαρίσει άλλες πολλές σε μας, με την μυστική συνταγή του, που έχομε την εντύπωση ότι μας την… είπε.

Και κάτι τελευταίο ενδεικτικό της ποιότητας του ανδρός και όχι μόνο του παγωτού.

Ήθελα να μεταφέρω σε σας κάτι που μου έλεγε ο πατέρας μου. Μέχρι να ενηλικιωθεί εκείνος και ο αδελφός του, υπήρξε ένα κενό, που την επιχείρηση κράτησε η θεία τους η Άννα η γυναίκα του Δημήτρη Θεοφανίδη. Αν δεν αγαντάριζε στα δύσκολα αυτή, σήμερα δεν θα υπήρχε Κρόνος.

aytoprosopos_me_ton_giorgo_theofanidi

Σχετικά Άρθρα