
Mε επιστολή του στον Αντιπεριφερειάρχη Χίου, Παντελή Βρουλή, το Δήμαρχο Χίου Γιάννη Μαλαφή και την Προϊσταμένη της Δ/νσης Δασών Χίου Θωμαϊτσα Κοιλούκου ο Πρόεδρος της ΕΜΧ, Γιώργος Τούμπος, με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά που έπληξε τον τόπο μας, εκφράζει την έντονη ανησυχία του συνεταιρισμού, σχετικά με τη συχνότητα, την έκταση και την αδυναμία αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, λόγω της απουσίας κρίσιμων υποδομών πυρασφάλειας.
Παράλληλα ζητά ενημέρωση για τα έργα που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο υποδομών πυρασφάλειας όπως και για τα επιπλέον μέτρα που έχουν ληφθεί ή σχεδιάζονται για την πρόληψη και διαχείριση των πυρκαγιών και γενικότερα των φυσικών καταστροφών.
Η ΕΜΧ ζητά επίσης να ενημερωθεί – μετά και την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 22 Ιουνίου – για τον σχεδιασμό που προβλέπεται να εφαρμοστεί, ώστε να εκλείψει ο κίνδυνος μεγάλης κλίμακας πυρκαγιών, οι οποίες τα τελευταία 20 έτη πλήττουν τη Χίο επανειλημμένα με σοβαρές επιπτώσεις για το νησί μας, το φυσικό του περιβάλλον και τη Μαστιχοκαλλιέργεια, ενώ θυμίζει ότι και μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των ετών 2012 και 2016 είχαν εκπονηθεί σχετικές μελέτες και είχαν δεσμευτεί πόροι με στόχο τη δημιουργία υποδομών και μηχανισμών πρόληψης και περιορισμού της φωτιάς, εντός συγκεκριμένων γεωγραφικών ορίων.
Επισυνάπτεται αναλυτικά η επιστολή.