Τι ξέρουμε για την μάχη του Αίπους το 1912;

Δείτε το Βίντεο
Παρ, 13/11/2020 - 05:26

Για τη μάχη του Αίπους που έπαιξε πολύ καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση της Χίου από τον Τουρκικό ζυγό το 1912, μιλάει διεξοδικά στην εκπομπή ''Κατευθυνθήτω'' με τον Γιάννη Χονδρέλη αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αλήθεια ΤV, ο Πολύδωρος Στείρος, Βρονταδούσης Καθηγητής Μαθηματικός και χρόνια δραστήριος Πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου "Φ.Ο.Β.", που κάθε χρόνο (ανάμεσα στις άλλες πολλές δραστηριότητες του) εδώ και μια 25ετία τουλάχιστον, πραγματοποιεί με συντονισμό της Εκκλησίας του Σχολείου και των κατοίκων του Βροντάδου και της Χίου.

Επετειακές εκδηλώσεις με ομιλίες, ιστορικές αναφορές και διαδραστικές συναντήσεις καθώς και αφιερώματα, στο μεγάλο αυτό κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας της Χίου...κρατώντας το πάντα ζωντανό ώς έμπνευση, δίδαγμα και παράδειγμα για τις νέες γενιές!

 Η απελευθέρωση του νησιού μας δεν έγινε σε μια στιγμή με την απόβαση των Ελληνικών Στρατευμάτων στο Κοντάρι της Χίου στις 11 Νοεμβρίου του 1912 ούτε ήταν... περίπατος.

Ακολούθησαν αιματηρές μάχες μέχρι σχεδόν τα Χριστούγεννα σε όλη τη Χίο και η τοπική κοινωνία συνέδραμε τις προσπάθειες του Στρατού, με πιο καθοριστική περίπτωση τη μάχη του Αίπους, τον δύσβατο αυτό ευλογημένο τόπο, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη ζωή του Βροντάδου.

Λεπτομέρειες για το χρονικό και τη συμμετοχή των Βρονταδουσίων, τον πλήρη συντονισμό του Πολεμικού Ναυτικού, του Στρατού, της Εκκλησίας, των τοπικών παραγόντων, της τοπικής κοινωνίας και των εθελοντών, που πολύ εύγλωττα τα παρουσιάζει ο Πολύδωρος Στείρος, μπορείτε να παρακολουθήσετε στην Εκπομπή "Κατευθυνθήτω" στην Αλήθεια ΤV το Σάββατο 14 στις 5.00 μ.μ. και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020 στις 3.00 μ.μ. με τον Γιάννη Χονδρέλη που είναι πάντοτε εύστοχος και επίκαιρος.

o_proedros_toy_filoproodoy_omiloy_vrontadoy_mila_gia_ti_mahi_toy_aipoys

Σχετικά Άρθρα