
O Λαμπαδάριος (Χοράρχης) του Αριστερού Βυζαντινού Χορού στην Μητρόπολη Αθηνών αλλά και πρώην Γενικός Διευθυντής Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Αλέξιος Κατσαρός είναι ο προσκεκλημένος του Γ. Χονδρέλη στην εκπομπή «Κατευθυνθήτω» αυτής της εβδομάδας.
Με καταγωγή από το Λεβίδι Αρκαδίας, ο κ. Κατσαρός είχε τα πρώτα ακούσματα Βυζαντινής μουσικής από τον μακαριστό ιερέα πατέρα του και στη συνέχεια, μεταβαίνοντας στην Αθήνα για τις σπουδές του στην Πάντειο, είχε την τύχη να βρεθεί κοντά στον αείμνηστο Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού ναού των Αθηνών Σπυρίδωνα Περιστέρη, να εντρυφήσει στη Βυζαντινή μουσική και να συνεχίσει τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών.
Αναφέρεται στην συμβολή της Β.Μ. στην τέλεση της θείας λειτουργίας, στην σχέση του ιεροψάλτη με τον λειτουργό ιερέα αλλά και τον δεξιό χορό και πιστεύει ακράδαντα ότι ο ιεροψάλτης προσεύχεται εμμελώς και βοηθάει τον πιστό να φθάσει λίγο πιο ψηλά, εις την «άνω Ιερουσαλήμ». Απαντά στο ερώτημα αν η ψαλτική είναι επάγγελμα, διακόνημα ή τέχνη, αν ο ψάλτης είναι καλλιτέχνης, τι προσόντα πρέπει να έχει κανείς για να ασχοληθεί με την Β.Μ. και να γίνει ένας καλός ψάλτης, τι ρόλο διαδραματίζει το φωνητικό χάρισμα, αν πρέπει να έχει κανείς γνώσεις ορθοφωνίας για να ψάλλει σωστά και αν η ξεχωριστή θέση του, ως λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού ναού των Αθηνών, επηρεάζει την καθημερινότητά του.
Χορωδός επί πολλά έτη, δίπλα στον Πρωτοψάλτη της Μητροπόλεως Αθηνών, τον μεγάλο Περιστέρη, τονίζει την σπουδαιότητα της γνωριμίας του με τον αείμνηστο δάσκαλο, εξηγεί πώς έγινε η επιλογή του για την θέση του χοράρχη και αναφέρεται στο “ύφος Περιστέρη” που ακολουθούν ακόμη και σήμερα οι δύο χοροί του πρώτου ναού των Αθηνών. Έχοντας ψάλλει σε όλες, σχεδόν, τις Χειροτονίες Επισκόπων και Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, Υποδοχές Πατριαρχών και άλλων πνευματικών Ηγετών, εκδημίες Αρχιεπισκόπων και μεγάλων διασημοτήτων, επίσημες Δοξολογίες, επισκέψεις υψηλών προσώπων, ποια είναι άραγε τα συναισθήματά του;
Η εκπομπή θα μεταδοθεί αυτό το Σάββατο 28-06-2025 στις 5.00 και τις 9.00 μ.μ. και σε επανάληψη την Κυριακή 29-06-2025 στις 3.00 μ.μ. στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV.

































 





