Τιμητικές Εκδηλώσεις Μνήμης για τους νεκρούς του VIRIL.

Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 16/02/2020 - 17:56

 Με την πρέπουσα τιμή και τη συμμετοχή των πολιτικών και των στρατιωτικών αρχών του τόπου και των εκπροσώπων της Χιακής Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε και φέτος το μνημόσυνο και οι καθιερωμένες τιμητικές εκδηλώσεις για τους νεκρούς του τραγικού γεγονότος του βομβαρδισμού του πλοίου VIRIL του Σουηδικού Ερυθρού Σταυρού, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια,(τρόφιμα και φάρμακα),για τον καταπονημένο λαό της Χίου την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

 Στις 7 Φεβρουαρίου του 1944 μέσα στο ''ομιχλώδες'' πλαίσιο των δύσκολων εκείνων ημερών, οι συμμαχικές δυνάμεις και συγκεκριμένα Εγγλέζικα Πολεμικά Αεροπλάνα, βομβάρδισαν και ανατίναξαν το Πλοίο VIRIL μέσα στο λιμάνι της Χίου, όπου μόλις είχε δέσει.

Ο βομβαρδισμός έγινε κατά πάσα πιθανότητα από λάθος ή επειδή σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο μετέφερε και καύσιμα, υλικό υπερπολύτιμο για τις Γερμανικές αρχές κατοχής.

 Το τραγικό αποτέλεσμα του βομβαρδισμού ήταν ο θάνατος 18 Χίων συμπολιτών μας και ο τραυματισμός 50 ατόμων. Το πλήρωμα του VIRIL και το φορτίο του τινάχτηκαν στον αέρα και οι πληγές από το τράγικό συμβάν είναι ανοιχτές μέχρι και σήμερα. Πολλοί συμπολίτες μας προχωρημένης ηλικίας πλέον που ζουν ανάμεσά μας ήταν παρόντες και παθόντες τραυματίες. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο πρώτος εξάδελφος του πρώην Δημάρχου Χίου Πέτρου Παντελάρα.

 Ο Δήμος Χίου διοργανώνει κάθε χρόνο, με τη συνεργασία του Ερυθρού Σταυρού Χίου και με την συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, τις καθιερωμένες αναμνηστικές τιμητικές εκδηλώσεις.

   Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στην κεντρική προβλήτα του λιμανιού της Χίου, μπροστά στο παλιό Τελωνείο όπου βρίσκεται το Μνημείο των νεκρών του VIRIL έγινε στεφάνωση με Στρατιωτικό Τιμητικό Άγημα και Τιμητικό Άγημα του Λιμενικού Σώματος.

   Πολλοί συμπολίτες μας τίμησαν με την παρουσία την μνήμη του VIRIL και οι Εθελόντριες Αδελφές του Ερυθρού Σταυρού Χίου που είναι πάντα έτοιμες και σπεύδουν όπου χρειάζεται φυσικά ήταν παρούσες με τις διακριτικές επίσημες στολές τους.

   Για τις εκδηλώσεις μνήμης και για το χρονικό του VIRIL μίλησαν στην ΑΛΗΘΕΙΑ TV ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρματζης και από τις Εθελόντριες Αδελφές του Ερυθρού Σταυρού η Νίκη Ρυθιανού. Την Περ. Ενότητα εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουγδάνος.

Σχετικά Άρθρα