Ύποπτες κινήσεις τουρκικών αλιευτικών κοντά στο ναυάγιο της Λέσβου

Στελέχη του Λιμενικού σχολιάζουν στην «Καθημερινή» ότι στο παρελθόν όταν οι καιρικές συνθήκες ήταν κακές, οι δουλέμποροι δεν επέτρεπαν τον απόπλου των σκαφών, ενώ τώρα , «προκειμένου να εισπράξουν άμεσα χρήματα, τους έστειλαν στον θάνατο».
Παρ, 07/10/2022 - 14:56

H παρουσία, κατά τη διάρκεια της νύχτας, τουρκικών αλιευτικών κοντά στην περιοχή του ναυαγίου στη Λέσβο, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 18 μετανάστες, αποτελεί αντικείμενο έρευνας από τις υπηρεσίες του Λιμενικού. Αρμόδιοι αξιωματικοί εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο οι αλλοδαποί να μεταφέρθηκαν με πρωτοβουλία των δουλεμπόρων στη συνοριογραμμή Ελλάδας – Τουρκίας κρυμμένοι μέσα σε μεγάλες τράτες, προτού εν συνεχεία επιβιβαστούν σε μικρότερα φουσκωτά, με τα οποία σχεδίαζαν να διανύσουν το τμήμα της διαδρομής που απέμενε μέχρι τις ακτές της Λέσβου. Αποδίδουν δηλαδή στα αλιευτικά τον ρόλο των πλοίων-«μάνες» με τα οποία οι διακινούμενοι θα κατάφερναν να προσεγγίσουν τα παράλια της Λέσβου δίχως να εντοπιστούν από τα πλωτά του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με απολύτως επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου εντοπίστηκαν να πλέουν τρία τουρκικά αλιευτικά, το διάστημα μάλιστα κοντά στον χρόνο του ναυαγίου. Επιπλέον, λίγες ώρες μετά τη βύθιση της φουσκωτής λέμβου που παρέσυρε στον θάνατο τουλάχιστον 16 γυναίκες, έναν άνδρα και ένα ανήλικο αγόρι, άλλες δύο φουσκωτές βάρκες με συνολικά 40 μετανάστες κατάφεραν να φτάσουν στις ακτές της Λέσβου. Και αυτές διήλθαν, σύμφωνα με τα στελέχη του Λιμενικού, από την ίδια θαλάσσια περιοχή στην οποία έπλεαν τα τουρκικά αλιευτικά. Εχοντας ως δεδομένα τα παραπάνω, τα στελέχη του αρχηγείου του Λιμενικού χαρακτήριζαν ύποπτο τον ρόλο των αλιευτικών, επισημαίνοντας πάντως ότι περιμένουν να ενημερωθούν για τις καταθέσεις των διασωθέντων πριν καταλήξουν σε απολύτως ασφαλή συμπεράσματα.

Στη Λέσβο, η φουσκωτή βάρκα βυθίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στη θαλάσσια περιοχή «Προβοσκίδα» κι ενώ στην περιοχή επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες, με την ένταση των ανέμων να φτάνει τα 7 μποφόρ. Αρχικά διασώθηκαν 10 γυναίκες αφρικανικής καταγωγής, οι οποίες ενημέρωσαν τις λιμενικές αρχές ότι στο σκάφος επέβαιναν περίπου 40 άτομα. Στη διάρκεια της νύχτας ανασύρθηκαν από τη θάλασσα οι σοροί 16 γυναικών, ενός άνδρα και ενός ανήλικου αγοριού, ενώ στη διάρκεια της ημέρας χθες εντοπίστηκαν σώα από την ΕΛ.ΑΣ. ακόμη δεκαπέντε άτομα, 11 άνδρες και τέσσερις γυναίκες. Κατά πληροφορίες, οι περισσότεροι είναι από την Αφρική – πιθανόν τη Σομαλία.

Σχετικά Άρθρα