Ξανά τα ...προσφυγόκλουβα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 28/01/2015 - 22:39

Η αλλαγή της κεντρικής πολιτικής σκηνής κυριάρχησε σε θέματα συζήτησης στο Δ.Σ., αφού η «Χιακή Συμπολιτεία ζήτησε τη συζήτησης θέματος σχετικά με τις συνθήκες παραμονής και κράτησης των μεταναστών στη Χίο.

Το θέμα βέβαια δεν έχει προκύψει αυτές τις μέρες, όμως η νέα κυβέρνηση συστήνοντας υπουργείο για τη μετανάστευση έδωσε ένα στίγμα ως προς τις προθέσεις της σχετικά με το ζήτημα.

Έτσι και η δημοτική αρχή Χίου, καθώς το νησί μας δέχεται έναν αρκετά μεγάλο αριθμό μεταναστών, ετοιμάζεται να επισκεφτεί την νέα υπουργό ζητώντας στήριξη, κυρίως οικονομική, προκειμένου να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων.

Η συζήτηση βέβαια του θέματος στο Δ.Σ. είχε ως άξονα το «κοτέτσι», όπως χαρακτηρίστηκε ο περίφρακτος χώρος πλησίον του Λιμεναρχείου, με τη "Χιακή Συμπολιτεία", μέλη της "ΛΑΘΡΑ;" και του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν την άμεση απομάκρυνση των συρματοπλεγμάτων, ενώ παράλληλα έθεσαν θέμα νομιμότητας, όχι μόνο της πρόσφατης περίφραξης, αλλά του συνόλου των οικίσκων που υπάρχουν.

Πάντως ο Δήμαρχος, Μανώλης Βουρνούς, τόνισε ότι έχει «κτυπήσει» πόρτες σε υπουργεία και αρμόδιους αλλά μέχρι στιγμής, και παρά την επίσκεψη Κικίλια στη Χίο το προηγούμενο διάστημα, ουδείς έχει ανταποκριθεί, ενώ την ευαισθησία της για το θέμα κατέθεσε και η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, όλων των δημοτικών παρατάξεων. Επίσης προτάθηκαν αρκετοί χώροι για τη στέγαση των μεταναστών, όπως η ΒΙΑΛ, το ΞΕΝΙΑ (αν καταργηθεί η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.), ακόμη και... πλοία.

Κοινή διαπίστωση πάντως ήταν το ότι η ευθύνη για τη φύλαξη και παραμονή των μεταναστών ανήκει στο Λιμεναρχείο και στην Αστυνομία, έτσι για κάθε ενέργεια μάλλον θα πρέπει πρωτίστως να ληφθεί η δική τους έγκριση.

Με αφορμή πάντως τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι Μάρκος Σκούφαλος αλλά και η Ερμιόνη Φρεζούλη, ζήτησαν από τον δήμαρχο, Μανώλη Βουρνού, να ιεραρχήσει προτεραιότητες και αιτήματα (όπως χρηματοδότηση και πρόσληψη προσωπικού) προκειμένου να τα διεκδικήσει από την κυβέρνηση.

Ο δήμαρχος δεν αρνήθηκε την πρόταση, αλλά ζήτησε πίστωση χρόνου έτσι ώστε να δει πρώτα τις προγραμματικές δηλώσεις για την αυτοδιοίκηση και μετά να μπει στο θέμα διεκδίκησης.

Παρών στην συνεδρίαση και ο νέος βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, που αφού δέχτηκε τις ευχές του σώματος τόνισε ότι θα είναι συμπαραστάτης σε κάθε διεκδίκηση προς όφελος της Χίου.

Σχετικά Άρθρα