Ξεκίνησαν οι δράσεις της ΔΕΥΑΧ για την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα του Νερού

Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 21/03/2025 - 20:57

Προεόρτια ημέρα η σημερινή πριν την παγκόσμια ημέρα του νερού που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου. 

Με αυτή την αφορμή η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης του νησιού μας διοργάνωσε την πρώτη δράση της για τους πολίτες σε συνεργασία με την ελληνική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση “Spotin” . Στην δράση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, στην κεντρική πλατεία Νικολάου Πλαστήρα, μέλη της “Spotin” σε συνεργασία με υπαλλήλους της ΔΕΥΑΧ μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια που αφορούν το νερό στους πολίτες. Στη συνέχεια το κοινό από μικρά παιδιά μέχρι ενήλικες είχε την δυνατότητα να γράψει σε ένα χαρτάκι τι σημαίνει για τον καθένα προσωπικά το νερό. Τα χαρτάκια τοποθετούνταν σε έναν πίνακα και ακολουθούσε η καταγραφή ιστοριών για το νερό από τους πολίτες όπου μέσω μίας ειδικά διαμορφωμένης εφαρμογής θα έμπαιναν στον χάρτη του νησιού.

Τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα αντί των λέξεων ζωγράφισαν σταγόνες και ποτάμια στο δικό τους χαρτάκι.

Οι ενήλικες επισκέπτες φάνηκαν να είναι πιο αυστηροί και κυνικοί σημειώνοντας την δυσαρέσκεια τους για το νερό της Χίου. Χαρακτηριστικό ήταν το χαρτάκι μίας φοιτήτριας όπου έγραψε ότι το νερό της Χίου είναι το «Απόλυτο τίποτα».

Η ίδια το αιτιολόγησε σημειώνοντας ότι η καταγωγή είναι από την Εύβοια και δυσκολεύεται πάρα πολύ να προσαρμοστεί στη συνθήκη της αγοράς του πόσιμου νερού, ακόμα και στην ποιότητα του μετά το μπάνιο της, καθότι χαρακτηριστικά δήλωσε ότι της λαδώνει το μαλλί.

Στο διαδραστικό κομμάτι της έρευνας συμμετείχαν για της «Spotin» οι εργαζόμενες Αφροδίτη Ρήγα και Αλκυόνη Μπαγλατζή.

Προσκεκλημένος της ΔΕΥΑΧ στις τριήμερες δράσεις της με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού ήταν και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Τεχνολογίας Περιβάλλοντος στο τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Κατσογιάννης.

Ο ίδιος δήλωσε στην «Αλήθεια» την σημασία της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης των πολιτών απέναντι στο νερό, καθώς όπως σημείωσε δεν φτάνει για όλους και δεν είναι αρκετό πλέον για να καλύψει τις ανάγκες μας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Με αυτό το δεδομένο υπογράμμισε την σημασία της τεχνολογίας της αφαλάτωσης, όπου μέσω αυτής συλλέγεται το θαλασσινό νερό, από αυτό αφαιρούνται όλα τα άλατα και προσθέτονται μετά από ειδική επεξεργασία τα απαραίτητα, για να αποκτήσει το νερό την κατάλληλη σκλήρυνση και να μην διαβρώσει τους αγωγούς που θα περάσει.

Σχετικά Άρθρα