Ξενάγηση στην έκθεση αντικειμένων της ναυαρχίδας του Καρά Αλή

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 21/3/22, ΣΤΗΝ "ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV", ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΛΛΟ ΜΑΤΙ", 8 ΚΑΙ 12 ΤΟ ΒΡΑΔΥ
Σάβ, 19/03/2022 - 08:11
Η δρ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αθηνά Ζαχαρού - Λουτράρη σκιαγραφεί στην Ευγενία Κώττη την πυρπόληση του τουρκικής ναυαρχίδας

Εν όψει της ημέρας της εθνικής παλιγγενεσίας και με αφορμή την έκθεση αντικειμένων από τη Ναυαρχίδα του Καρά Αλή, η εκπομπή της «Αλήθεια TV» "η επικαιρότητα με άλλο μάτι" την ερχόμενη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 (στις 8 και 12 το βράδυ) και το απόγευμα της Τρίτης στις 4 μ.μ., φωτίζει την προσωπικότητα και το ρόλο του θρυλικού μπουρλοτιέρη Κωνσταντίνου Κανάρη!

Η δρ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αθηνά Ζαχαρού - Λουτράρη σκιαγραφεί στην Ευγενία Κώττη το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαδραματίστηκε η κορυφαία ηρωική πράξη της πυρπόλησης της Ναυαρχίδας του Καρά Αλή, στο λιμάνι της Χίου.

Επίσης, δίνει έμφαση στο πώς επηρέασε την Ελληνική Επανάσταση κατά του Οθωμανικού Ζυγού, αλλά και τον διεθνή αντίκτυπο που είχε εκείνη την εποχή. Μας ξεναγεί στην έκθεση αντικειμένων που φιλοξενούνται στο Ναυτικό Μουσείο Χίου, αντικειμένων που ανασύρθηκαν από το βυθό, έξω από το λιμάνι της Χίου. Η έκθεση εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο διοργανώθηκε και λειτουργεί από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, το Ναυτικό Μουσείο Χίου σε συνεργασία με την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Μια ξενάγηση - πρόσκληση για να την επισκεφθούν μεμονωμένοι επισκέπτες αλλά και σχολεία, με όλα τα υγειονομικά μέτρα πάντα.

Η δρ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αθηνά Ζαχαρού – Λουτράρη, παραθέτει πλήθος τεκμηριωμένων ιστορικών στοιχείων, μας μεταφέρει στην εποχή των σφαγών της Χίου, ζωντανεύει τις δραματικές πτυχές της Ιστορίας, προκαλώντας ταυτόχρονα συναισθήματα συγκίνησης, δέους, μπροστά στον ηρωισμό του 26χρονου, τότε, ψαριανού πυρπολητή, την ηθική του ακεραιότητα, κάτι που τον χαρακτήριζε σε όλη του τη ζωή, ακόμη και την εποχή που έγινε Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Τα αντικείμενα που φιλοξενούνται στην έκθεση για τον Κωνσταντίνο Κανάρη, πρώτη φορά εκτίθενται στο κοινό! Ανασύρθηκαν τη δεκαετία του 1980 από το λιμάνι της Χίου από την Νομαρχία εκείνης της εποχής, αποδίδονται στη Ναυαρχίδα του Καρά Αλή, αφηγούνται κατά έναν τρόπο την Ιστορία. Καθοριστικός ήταν και ο ρόλος της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων στην όλη αυτή προσπάθεια.

Για την επίκαιρη και διαχρονική έκθεση, η οποία συνεχίζεται, μίλησε επίσης για τη διοργάνωση και όσους συνέβαλαν και η Διευθύντρια του Ναυτικού Μουσείου Χίου, Άννα Σιταρά.

Σχετικά Άρθρα