Υπάλληλοι καθαριότητας Δήμου Χίου – ωτοασπίδες ή ακουστικά βαρηκοΐας;

Άρθρο του Ψυχίατρου Χρ. Παπαχρήστου
Τρί, 19/07/2022 - 17:02

«Αγαπητοί φίλοι, εν μέσω θέρους και παρά τον αυξημένο αριθμό επισκεπτών, είναι ιδιαίτερα θετικό πως η πόλη της Χίου είναι πεντακάθαρη! Συχνά πυκνά συναντά κανείς στις γειτονιές συνεργεία της υπηρεσίας καθαριότητας και πρασίνου του Δήμου, με τους φιλότιμους εργαζόμενους να κοπιάζουν στο λιοπύρι» αναφέρει σε επιστολή του προς τα μέσα Ψυχίατρου Χρ. Παπαχρήστου σημειώνοντας:

«Ωστόσο, παρατηρώντας τα διάφορα συνεργεία, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η παντελής έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας της υγείας των εργαζομένων, μέτρα τα οποία σύμφωνα με τη νομοθεσία οφείλει να τους παρέχει ο εργοδότης τους (εν προκειμένω ο Δήμος) σε συνεργασία με το γιατρό εργασίας.

Για παράδειγμα, σε συνεργεία που δουλεύουν όλη την ημέρα χορτοκοπτικό μηχάνημα και φυσητήρα, δηλαδή μηχανήματα που εν λειτουργία παράγουν θόρυβο άνω των 90-100dB, κανένας υπάλληλος δεν φορά ωτοασπίδες! Κι αυτό παρότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου είναι εξαιρετικά επιβλαβής για την υγεία και μπορεί να προκαλέσει εμβοές, μη αναστρέψιμη απώλεια ακοής αλλά και συμπτώματα όπως στρες, διαταραχές του ύπνου, αύξηση της καρδιακής συχνότητας και της διαστολικές πίεσης κλπ.

Σε άλλες περιπτώσεις, θα παρατηρήσει κανείς τους υπαλλήλους να σκύβουν διαρκώς για να περισυλλέξουν με τα χέρια κάποιο απόρριμμα επιβαρύνοντας υπέρμετρα το μυοσκελετικό τους σύστημα (κυρίως τη σπονδυλική στήλη). Δεν θα μπορούσαν να κάνουν την ίδια δουλειά πολύ πιο ξεκούραστα με τη χρήση μιας εργονομικής λαβίδας πιασίματος;

Τέλος λίγοι εργαζόμενοι φορούν προστατευτικά γυαλιά ή μάσκα (αγορασμένα με δικά τους έξοδα) και η μεγάλη πλειοψηφία αντί για γάντια εργασίας φοράει απλά γάντια μιας χρήσεως,

Με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα διαπιστώσει κανείς πως ένα πλήρες σετ ατομικού εξοπλισμού (δηλαδή ένα ζευγάρι γάντια εργασίας, μια προστατευτική μάσκα ή γυαλιά, μια εργονομική λαβίδα κι ένα ζευγάρι επαγγελματικές ωτοασπίδες) κοστίζουν γύρω στα 50-60 ευρώ.

Δηλαδή για 100 άτομα, μιλάμε για ένα κονδύλι της τάξεως των 6.000 ευρώ. Δεν τα αξίζουν οι άνθρωποι που μας κρατάνε καθαρούς»;

 

Χίος, 19.07.2022

Υ.Γ.: Πάντως το κυριότερο παράπονό των εργαζομένων δεν είναι η έλλειψη εξοπλισμού αλλά το ότι κανείς δεν τους λέει καλημέρα.

Σχετικά Άρθρα