Χίος, Τετάρτη 1 Απριλίου

Υψώθηκε το ομοίωμα της πρώτης Ελληνικής Σημαίας που κυμάτισε στην Χίο το 1912

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 08/11/2019 - 12:17

Στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, κυματίζει από το πρωί της Παρασκευής το ομοίωμα της πρώτης Ελληνικής σημαίας που υψώθηκε στις 11 Νοέμβριου του 1912, σηματοδοτώντας και την έναρξη των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Απελευθέρωσης της Χίου από τον Τουρκικό ζυγό.

«Είναι μια σημαία που έγινε από πρόχειρα υπολείμματα υφάσματος και υψώθηκε την ώρα που ο ελληνικός  στόλος στο λιμάνι», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Χιου Παντελής Μπουγδάνος  στην μικρή τελετή που πραγματοποιήθηκε παρουσία του στρατιωτικού διοικητή της 96 ΑΔΤΕ , του αντιδημάρχου Χίου Χάρη Μπουρνιά, τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Λέων Αλλάτιος» και υπαλλήλων της ΠΕ Χίου.

. Η πρώτη χειροποίητη Σημαία κατασκευάστηκε από την Ευγενία Μαδιά και υψώθηκε από την ίδια με την είσοδο του απελευθερωτή Ελληνικού Στόλου στο λιμάνι της Χίου. Το ομοίωμα φιλοτεχνήθηκε από την Δώρα Κρομμύδα.

Το πολύτιμο ιστορικό κειμήλιο της Πρώτης Σημαίας της Απελευθέρωσης της Χίου φυλάσσεται στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου Κοραής.

 

Σχετικά Άρθρα

Για τον εξοπλισμό του ακτινολογικού εργαστηρίου και της ΜΕΘ
Τετ, 01/04/2020 - 13:25
φωτο αρχείου

Και το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης συμμετέχει στην πανελλήνια σταυροφορίας που έχει αναληφθεί για να κατανικηθεί ο κορωνοϊός, όπως αναφέρουν σε επιστολή τους προς τη Δ/τρια του Νοσοκομείου, ο ιδρυτής, Καπ. Παναγιώτης Τσάκος και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, Ευθύμιος. Μητρόπουλος, γνωστοποιώντας ότι θα διαθέσουν στο "Σκυλίτσειο" ένα Τροχήλατο Ακτινολογικό Μηχάνημα και μια Οθόνη Παρακολούθησης Βιολογικών Παραμέτρων εξειδικευμένη για χρήση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Αίθουσα Χειρουργείου.

Όπως είπε στο Ράδιο "Αλήθεια" ο Δ/ντής του Ιδρύματος, Γιώργος Μπελέγρης καθένας κάνει ότι μπορεί για συνδράμει στην όλη προσπάθεια, ενώ σημείωσε ιδιαίτερα ότι "οφείλουμε όλοι να προετοιμαζόμαστε και για την επόμενη ημέρα", τονίζοντας ότι από την πλευρά τους συνεχίζουν να τρέχουν τα επενδυτικά προγράμματα που αφορούν τη Χίο, τόσο για την κατασκευή και λειτουργία της μαρίνας στο Καστέλο, όσο και για το ξενοδοχείο "Ξενία".

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή που εστάλη στη Δ/τρια του Νοσοκομείου, ενώ να σημειώσουμε ότι κατά τον κο Μπελέγρη ο συγκεκριμένος εξοπλισμός που θα διαθέσει το Ίδρυμα θα σταλεί μέχρι τις 10 Απριλίου.

"Αγαπητή Κυρία Κανταράκη,

            Η πανδημία του κορωνοϊού που, από τριμήνου τώρα, πλήττει τον κόσμο όλο και δυστυχώς και τη χώρα μας δεν ήταν δυνατόν να αφήσει αδιάφορο ένα Όμιλο και ένα Ίδρυμα με τον έντονο ανθρωπιστικό προσανατολισμό και χιοκεντρικό χαρακτήρα που διακρίνει το δικό μας Ίδρυμα – Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»-Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης.

            Συμμεριζόμαστε απόλυτα την αγωνία και τον πόνο της Κοινωνίας, ιδίως εκείνων που έπεσαν θύματα του αόρατου ιού και εκείνων που έχουν συγγενείς και φίλους στα νοσοκομεία.

            Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το αποτέλεσμα της πανελλήνιας σταυροφορίας που έχει αναληφθεί γιά να κατανικηθεί ο εχθρός, θα εξαρτηθεί από το βαθμό της συνοχής και αλληλεγγύης και από την κοινωνική ευθύνη που θα επιδείξουμε σαν Έθνος, σαν Λαός, σαν τοπικές κοινωνίες και σαν άτομα.

            Διακατεχόμενοι από αισθήματα βαθιάς αγάπης για το Νησί μας και τους κατοίκους του και από διακαή επιθυμία να συνδράμουμε στην προσπάθεια έγκαιρης εξασφάλισης τυχόν απαιτηθησόμενου, γιά την καταπολέμηση του ιού, εξοπλισμού του Νοσοκομείου σας, αποφασίσαμε να σας προμηθεύσουμε:

α) Τροχήλατο Ακτινολογικό Μηχάνημα και

β) Οθόνη Παρακολούθησης Βιολογικών Παραμέτρων εξειδικευμένη για χρήση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Αίθουσα Χειρουργείου.

 

            Συγχαίροντας τους γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό/βοηθητικό προσωπικό του Νοσοκομείου σας, γιά τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσφέρετε, ευχόμαστε η Χίος μας να μείνει αλώβητη τυχόν επιδρομής του ιού ενώ συγχρόνως προσευχόμαστε η συμφορά που πλήττει τον κόσμο όλο και την Πατρίδα μας να τελειώσει το ταχύτερο δυνατόν.

Με θερμούς χαιρετισμούς και εκτίμηση,

 

 

 

Ευθύμιος Η. Μητρόπουλος                           Καπτ. Παναγιώτης Ν. Τσάκος

                          Πρόεδρος Δ.Σ. Ιδρύματος                                              Ιδρυτής

 

Κοινοποίηση:

  1. Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια
  2. Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών, Οινουσσών και Καρδαμύλων κ.κ. Μάρκο"