Χίος, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου

Το ζευγάρι των Γάλλων που επισκέπτεται την Χίο επί 25 χρόνια

Δείτε το Βίντεο
Παρ, 06/09/2019 - 14:28

Ο Πατρίκ και η Φρανσουάζ επισκέπτονται τη Χίο για περισσότερα από 25 χρόνια, τουλάχιστον για  δυο φορές τον χρόνο, και θεωρούν κατά το ήμισυ τους εαυτούς τους Χιώτες.

Τους Γάλλους-Χιώτες συναντήσαμε στο αίθριο της Πολυκλινικής «Ελευθώ» και στην κουβέντα μαζί τους προσπαθήσαμε να δούμε το νησί μας μέσα από την δική τους άλλη ματια.

27 χρόνια πριν ο Πάτρικ και η Φρανσουάζ ήρθαν για πρώτη φορά στην Χίο, έχοντας λάβει πρόσκληση από μια φίλη τους. Πρώτη διαμονή στην περιοχή του Καρφά, όπου δυο αδέσποτα σκυλιά τράβηξαν την προσοχή και την συμπάθεια τους. Το ζευγάρι των Γάλλων «υιοθέτησε» τα συμπαθή τετράποδα και όταν έφτασε η ωρα του αποχωρισμού τα εμπιστεύτηκαν σε μια φίλη, που ανέλαβε την φροντίδα τους με τον όρο να επιστρέψουν ξανά.

Έτσι άρχισαν τα ταξίδια στην Χίο ενώ  με τα χρόνια δημιούργησαν στενές φιλικές σχέσεις με κατοίκους του νησιού και σήμερα πια έρχονται τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο και μένουν στην περιοχή του Αγ. Γεωργίου Ορφανού σε ένα χώρο που τον θεωρούν πια δικό τους.

Η Χίος είναι υπέροχη, αυθεντική και σε προκαλεί να την ανακαλύψεις, τονίζουν, συμπληρώνοντας ότι ευτυχώς δεν έχει μαζικό τουρισμό που θα την αλλοίωνε.

Ενθουσιασμένοι δήλωσαν  και για τους κατοίκους του νησιού χαρακτηρίζοντας τους φιλόξενους, ευγενικούς και πρόσχαρους.

«Έχει κάτι αυτό το νησί που σου δίνει μια αίσθηση ελευθερίας», μας ανέφεραν, απαντώντας στην ερώτηση μας γιατί επιλέγουν την Χίο όλα αυτά τα χρόνια.

Στις παρατηρήσεις τους για το νησί το μοναδικό στοιχείο που ανέφεραν είναι ο …ξεχωριστός τρόπος οδήγησης των Χιωτών  λέγοντας ότι πιστεύουν ότι αν μπορείς να οδηγήσεις στην Χίο μπορείς να οδηγήσεις παντού.

Οι Γάλλοι φίλοι μας δε βρήκαν τίποτα άσχημο να αναφέρουν για το νησί μας ενώ ιδιαίτερα η Φρανσουάζ που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα τόνισε ότι κυρίως τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί αισθητά ο τρόπος που η πολιτεία αντιμετωπίζει τα ΑμεΑ.

«Έχουν δημιουργηθεί θέσεις στάθμευσης και οι πολίτες τις σέβονται, ενώ ολοένα και περισσότεροι χώροι αναψυχής έχουν δημιουργήσει πρόσβαση για ΑμεΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι αυτό που την κέρδισε είναι οι ίδιοι οι πολίτες της Χίου που είναι πρόθυμοι  να βοηθήσουν σε κάθε  περίπτωση που υπάρχουν σημεία που δεν μπορεί να διασχίσει.

«Λέμε στους φίλους μας να επιλέξουν την Χίο, για τους ανθρώπους και την αυθεντικότητα της » μας  λένε αποχαιρετώντας μας με ένα μεγάλο χαμόγελο και λέγοντας μας  πόσο  τυχεροί είμαστε που ζούμε σε αυτό τον τόπο.

Κυρ, 20/10/2019 - 23:57

Mία πολύ όμορφη συνεστίαση, όπως κάθε φορά άλλωστε, πραγματοποίησε στις 6.00 μ.μ. της Κυριακής 20 Οκτωβρίου 2019, το Περιφερειακό Τμήμα Χίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στο Κέντρο ''Χάραμα'' στο Κοντάρι της Χίου, με τσά'ί, καφέ και νόστιμα κεράσματα.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Χίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ιατρός, Σίμος Γεραζούνης και η Αντιπρόεδρος του Τμήματος Νίκη Ρυθειανού, που μαζί με τις υπόλοιπες δραστήριες κυρίες του Δ.Σ. έτρεξαν για μια ακόμη φορά και για αυτήν την επιτυχημένη διοργάνωση, καλοσώρισαν τον κόσμο που ανταποκρίθηκε και γέμισε απ' άκρη σ' άκρη την αίθουσα.

 Αυτή τη φορά στη συνάντηση τίμησε με την παρουσία της και η Μαρία Δημουλά Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ελλάδας, μαζί με την Δέσποινα Φιλιππιδάκη Διευθύντρια των Εκπαιδευτών Ερυθρού Σταυρού. Η Μαρία Δημουλά στην ομιλία της κατά την έναρξη της εκδήλωσης έδωσε συγχαρητήρια στο Περιφερειακό Τμήμα Χίου του Ερυθρού Σταυρού για τη δράση του και την εξαιρετική ενεργητικότητά του, που έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη επιτυχία του στο Φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί.

 Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης που μίλησε για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό σε σχέση με τη Χίο. Αναφέρθηκε στην περίοδο του μεγάλου σεισμού όπου η συμβολή του Ερυθρού Σταυρού για την επούλωση των ''πληγών'' του νησιού μας και των κατοίκων του ήταν μεγάλη και καθοριστική. Μίλησε για τον Βομβαρδισμό του Βιρίλ, για τη μονάδα αιμοδοσίας που στηρίχτηκε με δωρεά του αείμνηστου Νεγρεπόντη, για τα τρόφιμα που εξασφάλιζε και μοίραζε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής και για τόσα άλλα που γίνονται μέχρι σήμερα...

Παραβρέθηκαν επίσης στη συνεστίαση, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Μέριμνας Παντελής Βρουλής, ο Αντώνης Ζερβάκης εκπρόσωπος του Δημάρχου Χίου και Διευθυντής του Δήμου, η Κεντρική Λιμενάρχης Χίου και ο πρώην Δήμαρχος Χίου Πέτρος Παντελάρας που εξ' αφορμής της αναφοράς του Ανδρέα Μιχαηλίδη στον Βομβαρδισμό του Βιρίλ, θυμήθηκε οικογεννειακές του ιστορίες συνυφασμένες με τον Ερυθρό Σταυρό...και δήλωσε από του βήματος ότι αισθάνεται υπερήφανος που ανήκει στη μεγάλη και φιλόξενη ''οικογέννεια'' του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που προσφέρει ένα ανεκτίμητο, ουσιαστικό και πολύτιμο κοινωνικό έργο.

 Ακολούθησαν βραβεύσεις για την πολυετή δράση και προσφορά του, στο προηγούμενο Δ.Σ. του Περιφερειακού Τμήματος Χίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού...στην Άννα Λεμονιάδου, τη Ρένα Δαμίγου, τον Κωνσταντίνο Ράγκο, την Καλλιόπη Περρή, τον Σωτήρη Σαραντή και την Φραγκούλα Φράγκου, στην οποία η Μαρία Δημουλά παρέδωσε ένα επιπλέον παράσημο με δύο Ασημένιους Σταυρούς-πολύ μεγάλη τιμή-για την μεγάλη της προσφορά ως το αρχαιότερο μέλος του Δ.Σ. από το 1981 μέχρι σήμερα.

Ακολούθησε λαχειοφόρος κλήρωση που πρόσφερε στους τυχερούς συνδαιτημόνες πολλά χρήσιμα, όμορφα και πλούσια δώρα διαλεγμένα με γούστο...και τα γνωστά παιχνίδια-γρίφοι κυνήγι αντικειμένων που καταστρώνουν, με πολύ φαντασία πάντα, οι εθελόντριες Αδελφές του Ερυθρού Σταυρού...και προσθέτουν έτσι υπέροχο κέφι στις συνεστιάσεις τους! 

Δ. Ζαφείρης