Γιατί οι σκύλοι θέλουν συνεχώς να δαγκάνουν πράγματα;

Το δάγκωμα των σκύλων δεν οφείλεται πάντα στην εξάσκηση των δοντιών
Τρί, 18/07/2017 - 17:54

Το μεγαλύτερο ερώτημα για τους σκύλους είναι γιατί δαγκώνουν πάντα κάτι;

Οι σκύλοι όταν είναι μικροί θέλουν κάτι να δαγκάνουν για να εκπαιδεύουν τα δόντια τους. Δεν κάνουν διακρίσεις και με το δάγκωμα γνωρίζουν καλύτερα τον κόσμο. Π.χ. όταν δαγκώνουν κάτι σκληρό, καταλαβαίνουν πως είναι βαρύ και δυνατό. Όταν κάτι είναι μαλακό, καταλαβαίνουν ότι είναι ελαφρύ και λίγο αδύναμο. 'Ετσι σιγά, σιγά αρχίζουν να διαμορφώνονται τα δόντια τους. Για εκείνους το δάγκωμα είναι όπως για μας η αφή.

Υπάρχουν όμως και πολλοί άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι οι σκύλοι τους, ακόμα και όταν μεγαλώνουν, δαγκάνουν συνεχώς πράγματα. Αυτό δεν είναι ψέμα. 

Οι σκύλοι βρίσκονται στην παιδική ηλικία ως τα τέσσερά τους χρόνια. Από τα τέσσερα και πάνω ενηλικιώνονται. Μέχρι να ενηλικιωθούν έχουν τη δικαιολογία ότι δυναμώνουν τα δόντια τους.

Ωστόσο δεν χρειάζονται τόσο χρόνο για να κάνουν τα δόντια τους "expert". Καθώς εκπαιδεύουν τα δόντια τους, ταυτόχρονα αποκτούν ένα χόμπι. Στην ουσία δηλαδή, όπως εμείς κάνουμε τρέξιμο, γυμναστήριο, γιόγκα, οι σκύλοι δαγκώνουν πράγματα! Και ταυτόχρονα εξασκούν και τα δόντια τους. Πρακτικά ζώα...!

Έτσι λοιπόν όταν ο σκύλος μας έχει ενηλικιωθεί και του αρέσει να δαγκάνει πράγματα, δεν το κάνει για να εξασκήσει τα δόντια του, αλλά γιατί είναι αυτή η ενασχόλησή του!

 

Α.ΤΖΟΥ