Αυστραλία: Υπό εξαφάνιση είδος τα κοάλα

Από ευάλωτα σε υπό εξαφάνιση σε μία δεκαετία
Τρί, 15/02/2022 - 00:51

Στη λίστα τών υπό εξαφάνιση ειδών στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ακτής της έβαλε η Αυστραλία τα κοάλα, μετά από δραματική μείωση τού πληθυσμού τους. 

Οι πληθυσμοί των μαρσιποφόρων που άλλοτε ευημερούσαν, έχουν αποδεκατιστεί από τις εκχερσώσεις γης, τις φωτιές, την ξηρασία, τις αρρώστιες και λογής άλλες απειλές.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέφερε πως η νέα κατηγοριοποίηση αφορά το Κουίνσλαντ, τη Νέα Νότια Ουαλία και την Επικράτεια Αυστραλιανής Πρωτεύουσας (ACT), καλώντας για επείγουσα δράση για την προστασία των κοάλα από τη ραγδαία εξαφάνιση των οικοσυστημάτων τους και την κλιματική αλλαγή. 

Το είδος ήταν καταχωρημένο ως «ευάλωτο» στις συγκεκριμένες πολιτείες και εδάφη μόνο το 2012. Παρά τη ραγδαία επιδείνωση, όμως, τόσο των οικοσυστημάτων του όσο και του πληθυσμού τους, οι κυβερνήσεις δεν έδρασαν άμεσα και καταγγέλλονται τώρα για ολιγωρία. 

«Η καταχώρηση αυτή προσθέτει προτεραιότητα όταν πρόκειται για την προστασία των κοάλα» ανέφερε η υπουργός Περιβάλλοντος, Σούζαν Λέι σήμερα, προσθέτοντας πως οι αρμόδιοι επεξεργάζονται σχέδιο ανάκαμψης του πληθυσμού των μαρσιποφόρων.

Πέρυσι, μια έρευνα στη Νέα Νότια Ουαλία διαπίστωσε πως τα κοάλα μπορεί να έχουν εξαφανιστεί έως το 2050 αν δεν ληθφεί άμεσα δράση.

Εκτιμάται πως κατά την περίοδο 2019-20, οι φωτιές σκότωσαν πάνω από 5.000 κοάλα ενώ επηρέασαν το 24% των οικοσυστημάτων τους μόνο στη Νέα Νότια Ουαλία.

«Τα κοάλα έχουν πάει από το ευάλωτο τής λίστας στο υπό εξαφάνιση μέσα σε μία δεκαετία. Πρόκειται για μια σοκαριστικά γρήγορη πτώση» αναφέρει ο επιστήμονες Στιούαρτ Μπλανς από τη WWF-Australia.

«Η σημερινή απόφαση είναι καλοδεχούμενη, όμως δεν θα σταματήσει τη διολίσθηση του είδους προς την εξαφάνιση, αν δεν συνοδευτεί από αυστηρότερους νόμους και κίνητρα ιδιοκτητών για την προστασία των δασών» σημειώνει. 

 

Με πληροφορίες από BBC