Νεκροί 18 άγριοι ασιατικοί ελέφαντες μέσα σε προσταυτευόμενο δάσος στην Ινδία

Η τοπική κυβέρνηση διέταξε την διενέργεια έρευνας για το θλιβερό περιστατικό
Παρ, 14/05/2021 - 15:12
Φωτ: REUTERS/Anuwar Hazarika

Δεκαοκτώ άγριοι ασιατικοί ελέφαντες βρέθηκαν νεκροί μεσα σε προστατευόμενο δάσος στο ανατολικό ινδικό κρατίδιο Άσαμ. 

Την Πέμπτη, χωρικοί βρήκαν νεκρούς 14 ενήλικες ελέφαντες και άλλοι τέσσερις βρέθηκαν νεκροί στους πρόποδες της προστατευόμενης δασικής περιοχής Κουντόλι, στο Άσαμ, 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του κρατιδίου, Ντισπούρ. 
 

nekroi-18-agrioi-asiatikoi-elefantes-mesa-se-prostayteyomeno-dasos-stin-india0
Φωτ. REUTERS/Anuwar Hazarika – Μία χωρική προσεύχεται δίπλα στους νεκρούς ελέφαντες
 

Οι ντόπιοι που βρήκαν τα πτώματα των ζώων είπαν ότι οι ελέφαντες πιθανόν να χτυπήθηκαν από κεραυνό αργά το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με έναν δασοφύλακα, ο οποίος είδε καμμένα δέντρα στην περιοχή.

Η τοπική κυβέρνηση διέταξε σήμερα την διενέργεια έρευνας για το περιστατικό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δασών και Άγριας Ζωής του Άσαμ, Παριμάλ Σουκλαμπαϊντίγια.

«Μια προκαταρκτική έκθεση αφήνει να εννοηθεί ότι οι θάνατοι (των ζώων) πιθανόν να οφείλονται σε κεραυνούς παρότι πρέπει να το διαπιστώσουμε μέσω των εξετάσεων που θα διενεργηθούν και θα δείξουν αν υπάρχουν κάποια άλλα αίτια όπως δηλητηρίαση ή νόσος», πρόσθεσε ο υπουργός.
 

nekroi-18-agrioi-asiatikoi-elefantes-mesa-se-prostayteyomeno-dasos-stin-india2
Φωτ. REUTERS/Anuwar Hazarika – Δασοφύλακες προσπαθούν να αφαιρέσουν τον κορμό δέντρου από έναν νεκρό ελέφαντα, χρησιμοποιώντας τσεκούρι
 

Ο ασιατικός ελέφαντας ζει σε κοπάδια. Συγγενεύει με τον αφρικανικό ελέφαντα, αλλά έχει πιο μικρά αυτιά, πιο άγριο τρίχωμα και πιο κοντούς χαυλιόδοντες.

Είναι κοινωνικό ζώο με μνήμη που διαρκεί πολύ και ζει σε κοπάδια που τα «διοικεί» ένα ηλικιωμένο θηλυκό. Ωστόσο απειλείται από τη λαθροθηρία.

Στην Ινδία, η εξάπλωση της ανθρώπινης δραστηριότητας οδηγεί συχνά σε αντιπαράθεση με τα άγρια ζώα, το φυσικό περιβάλλον των οποίων σταδιακά μειώνεται ολοένα και περισσότερο.

Περίπου 2.361 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιθέσεις ελεφάντων μεταξύ 2014-19, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης. Στο ίδιο διάστημα σκοτώθηκαν από ανθρώπους 510 ελέφαντες – οι 333 από ηλεκτροπληξία και περίπου 100 από δηλητηρίαση ή από πυρά λαθροκυνηγών.

Πηγή: kathimerini.gr