Χίος, Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου

Εκρήξεις στο εργοστάσιο χημικών Arkema στο πλημμυρισμένο Τέξας

Πιθανότατα ανέβηκε η θερμοκρασία των χημικών που ήταν αποθηκευμένα στο εργοστάσιο της Arkema.
Πέμ, 31/08/2017 - 16:19

Δύο εκρήξεις ακούστηκαν πριν από λίγο στο εργοστάσιο που παράγει οργανικά υπεροξείδια στο Κρόσμπι του Τέξας το οποίο επλήγη από την καταιγίδα Χάρβεϊ, ενώ σύμφωνα με τους ιθύνοντες του εργοστασίου, υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης περαιτέρω εκρήξεων. Πριν το άκουσμα των εκρήξεων μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν πυκνό μαύρο καπνό στο σημείο.

Οι εκρήξεις οφείλονται στην άνοδο της θερμοκρασίας των χημικών που ήταν αποθηκευμένα στο εργοστάσιο της Arkema και δεν ψύχονταν λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης που προκλήθηκε από τις πλημμύρες της τροπικής καταιγίδας Χάρβεϊ.

Άνδρας των τοπικών αρχών που εισέπνευσε τις αναθυμιάσεις μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ενώ εννέα ακόμα πήγαν από μόνοι τους προληπτικά. 

Το κτίριο του εργοστασίου είχε εκκενωθεί από την Τρίτη ενώ η κομητεία Χάρις διέταξε την απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής σε ακτίνα 2,4 χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. 

«Θέλουμε οι κάτοικοι της περιοχής να γνωρίζουν ότι η διάχυση των χημικών στο χώρο του εργοστασίου είναι επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει σε νέες εκρήξεις», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της.

«Μην επιστρέφετε στην περιοχή που έχει εκκενωθεί μέχρις ότου οι τοπικές αρχές έκτακτης ανάγκης αναγγείλουν ότι είναι ασφαλές να το κάνετε», προσθέτει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα η εταιρεία είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία προειδοποιούσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα γινόντουσαν αναπόφευκτα εκρήξεις.

«Έχουμε χάσει την έκτακτη ηλεκτροδότηση και δύο πηγές επιπλέον ηλεκτροδότησης. Κατά συνέπεια δεν διαθέτουμε τα απαραίτητα μέσα για την ψύξη των υλικών που βρίσκονται στο εργοστάσιο, τα οποία τώρα μπορεί να εκραγούν και να προκαλέσουν σοβαρή πυρκαγιά», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Arkema Ρίτσαρντ Ρόου. 

Παρά τους κινδύνους η Arkema είχε αποφασίσει να μην μετακινήσει τα χημικά πριν από την άφιξη του Χάρβεϊ, αλλά αντίθετα επέλεξε να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Σχετικά άρθρα