Γαλλία: Facebook και εκδότες συμφώνησαν να αμείβονται οι ειδήσεις

Σάβ, 23/10/2021 - 08:53

Το facebook και η Ένωση Γάλλων εκδοτών, γνωστή ως Alliance de la Presse d’Information Générale (APIG), κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την αμοιβή του δημοσιογραφικού περιεχομένου που αναρτάται στην πλατφόρμα του αμερικανικού κολοσσού, όπως ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές την Πέμπτη (21 Οκτωβρίου).

Μετά από αρκετά χρόνια «εποικοδομητικών συζητήσεων», το Facebook δήλωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία  με ορισμένους από τους εκδότες του γαλλικού Τύπου, με βάση σχετική οδηγία της Ε.Ε. το 2019 αναφέρει το Euroactiv.

 “Οι όροι στους οποίους καταλήξαμε θα αναγκάσουν το Facebook να εφαρμόσει την Ευρωπαίκή οδηγία και τη γαλλική νομοθεσία, δημιουργώντας παράλληλα μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης για τους εκδότες της Ένωσης, ιδίως τους μικρότερους”, δήλωσε ο Pierre Louette, πρόεδρος της APIG, η οποία εκπροσωπεί έναν μεγάλο αριθμό γαλλικών εκδόσεων, όπως η Λε Μόντ, η Λε Φιγκαρό και η Λιμπερασιόν.

Οι εκδότες θα μπορούν επίσης να εμφανίζονται στις ειδήσεις του Facebook, έναν νέο χώρο στο κοινωνικό δίκτυο που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2022, όπως ανακοίνωσε το Facebook.

Ωστόσο, ούτε τα ποσοστά των αμοιβών ούτε οι μέθοδοι του υπολογισμού τους έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής 

Παρόλο που η συμφωνία αυτή αποτελεί μια πρώτη νίκη για τον γαλλικό Τύπο, ορισμένοι ανησυχούν γι’ αυτήν. Άλλες, πιο επίπονες διαπραγματεύσεις με την Google βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Ναυτεμπορική