Χίος, Τετάρτη 12 Αυγούστου

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Η πανδημία κορωνοϊού επιταχύνεται στην Αφρική

«Χρειάστηκαν 98 ημέρες για να φτάσει τα πρώτα 100.000 κρούσματα και μόλις 18 για να πάει στα 200.000»
Σάβ, 13/06/2020 - 02:44
coronavirus-in-africa

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε πως η πανδημία κορωνοϊού επιταχύνεται στην Αφρική, μετά την επιβεβαίωση αυτήν την εβδομάδα των 200.000 κρουσμάτων στην ήπειρο.

«Χρειάστηκαν 98 ημέρες για να φτάσει τα πρώτα 100.000 κρούσματα και μόλις 18 για να πάει στα 200.000. Ακόμα κι αν τα κρούσματα αποτελούν λιγότερο από το 3% του συνολικού πληθυσμού, είναι σαφές πως η πανδημία επιταχύνεται» τόνισε η δρ. Ματσχιντίσο Μοέτι, επικεφαλής του οργανισμού για την Αφρική, η οποία έως τώρα μετρά 5.635 θύματα τού κορωνοϊού.

Η περισσότερο πληττόμενη χώρα της ηπείρου είναι η Νότια Αφρική που μετά πάνω από το ένα τέταρτο όλων των μολύνσεων. Ενώ το 70% των συνολικών θανάτων μοιράζεται σε πέντε χώρες: Νότια Αφρική, Αλγερία, Νιγηρία, Αίγυπτο και Σουδάν.

Στην Αφρική, «η πανδημία είναι ακόμα επικεντρωμένη εντός και γύρω από τις πρωτεύουσες, ωστόσο παρατηρούμε ολοένα και περισσότερα κρούσματα στις επαρχίες» σημείωσε η Μοέτι, εξηγώντας πως στις περισσότερες χώρες ο κορωνοϊός έφτασε στις πρωτεύουσες με διεθνείς πτήσεις από την Ευρώπη.

Ο σχετικά νέος πληθυσμός σε σύγκριση με άλλες ηπείρους, αλλά και η εμπειρία στην αντιμετώπιση επιδημιών θεωρούνται οι κύριοι λόγοι που η Αφρική δεν έχει δει έως τώρα τους αριθμούς θανάτων άλλων ηπείρων. Σύμφωνα με τη Μοέτι, άλλος ένας λόγος της χαμηλής θνησιμότητας, ήταν και η έγκαιρη δράση από πλευράς κυβερνήσεων.

 

Με πληροφορίες από Guardian

Σχετικά άρθρα