Τραμπ και Πούτιν συμφωνήσαν να συνεργαστούν για τη Β. Κορέα και τη Συρία

Οι δύο πρόεδροι δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν σε μια σειρά θεμάτων όπως η τρομοκρατία και η Συρία
Τετ, 03/05/2017 - 15:10
Οι δύο πρόεδροι δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν σε μια σειρά θεμάτων όπως η τρομοκρατία και η Συρία
Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη σημερινή τηλεφωνική τους επικοινωνία μίλησαν για όλη την «καυτή ατζέντα» που απασχολεί διεθνώς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο πρόεδροι μίλησαν για το ζήτημα της Συρίας, την τρομοκρατία αλλά και την ένταση που αναπτύσσεται μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας.

Ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση του υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να τερματιστεί η βία», στην Συρία και συζήτησαν την συνεργασία των δύο χωρών στην μάχη ενάντια σε ισλαμιστές μαχητές σε όλη την Μέση Ανατολή.

«Η συνομιλία ήταν πολύ καλή και περιλάμβανε την συζήτηση για δημιουργία ζωνών ασφαλείας και αποκλιμάκωσης για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης για ανθρωπιστικούς και άλλους λόγους», τόνισε η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, προσθέτοντας πως η Ουάσιγκτον θα στείλει την Τετάρτη ή την Πέμπτη εκπρόσωπό της στις συνομιλίες που διεξάγονται για την Συρία στην Αστάνα. Πούτιν και Τραμπ συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για την «απειλή» της Β. Κορέας.

Το Κρεμλίνο αναφέρει πως δεσμεύτηκαν για ενίσχυση της διπλωματίας σχετικά με εκτόνωση της κρίσης στη Συρία.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να επιδιώξουν την πρώτη τους συνάντηση στις 20 Ιουλίου στο πλαίσιο της συνόδου G20 στο Αμβούργο της Γερμανίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «ένα φάσμα κρίσιμων ζητημάτων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διεθνές επίπεδο.

Η έμφαση δόθηκε στην προοπτική συνεργασίας των ρωσικών και αμερικανικών προσπαθειών στην μάχη ενάντια στην διεθνή τρομοκρατία εντός του πλαισίου της συριακής κρίσης».

Ο Πούτιν και ο Τραμπ συμφώνησαν να δώσουν οδηγίες στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να ενταντικοποιήσουν τις προσπάθειες τους με στόχο να καταστεί βιώσιμο το καθεστώς εκεχειρίας στην Συρία, όπως τόνισε το Κρεμλίνο.

Αναφορικά με την Βόρεια Κορέα, ο Λευκός Οίκος τόνισε πως οι δύο ηγέτες «συζήτησαν για την εξεύρεση της καλύτερης λύσης για την πολύ επικίνδυνη κατάσταση στην Βόρεια Κορέα», ενώ το Κρεμλίνο ανέφερε πως ο πρόεδρος Πούτιν κάλεσε για «αυτοσυγκράτηση και μείωση των εντάσεων».

Πηγή: www.lifo.gr