Ο Πάπας Φραγκίσκος λέει πως ο καπιταλισμός απέτυχε στην πανδημία

Το όραμά του για τον κόσμο μετά τον κορωνοϊό παρουσίασε ο Πάπας Φραγκίσκος, ενώ ανέφερε πως η ελεύθερη αγορά δεν καταφέρνει να λύσει κάθε πρόβλημα
Τρί, 06/10/2020 - 01:23

Την άποψη ότι η πανδημία απέδειξε πως η ελεύθερη αγορά δεν είναι ικανή να λύσει τις πιο δεινές ανάγκες της ανθρωπότητας υποστήριξε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Σε μία εγκύκλιο εβδομήντα σελίδων, που αποτελεί την υψηλότερη μορφή παπικής διδαχής, ο Πάπας Φραγκίσκος παρουσίασε το όραμά του για τον κόσμο μετά την πανδημία. «Η αγορά από μόνη της δεν μπορεί να επιλύσει κάθε πρόβλημα, όσο κι αν μας ζητηθεί να πιστέψουμε στο νεοφιλελεύθερο δόγμα», έγραψε ο Πάπας. Παράλληλα έγραψε ότι ο καπιταλισμός της ελεύθερης αγοράς «αναπαράγει τον εαυτό του» προσφεύγοντας στις μαγικές θεωρίες του «spillover» ή του «trickle» ως μόνη λύση στα κοινωνικά προβλήματα. Ο Πάπας είπε ότι το φαινόμενο της μετάδοσης (spillover) «δεν επιλύει την ανισότητα που δημιουργεί νέες μορφές βίας που απειλούν την κοινωνία».

Η εγκύκλιος, που ονομάζεται «Fratelli Tutti», έθεσε εκ νέου το όραμα του Πάπα για μία περισσότερο κοινοτική κοινωνία, με επεκτάσεις και στην ιδιωτική περιουσία. «Η χριστιανική παράδοση δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ το δικαίωμα στην ιδιωτική περιουσία ως απόλυτο ή απαραβίαστο, τονίζοντας τον κοινωνικό στόχο όλων των μορφών ιδιωτικής ιδιοκτησίας», έγραψε ο Πάπας.

Στην εγκύκλιο γίνεται αναφορά σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού, της θανατικής ποινής, του λαϊκισμού και της οικονομικής αδικίας. Παράλληλα χαρακτηρίζει τον ρατσισμό ως έναν «ιό που μεταλλάσσεται γρήγορα και αντί να εξαφανίζεται, κρύβεται και βρίσκεται σε αναμονή».

Ο Πάπας αναρωτήθηκε, μάλιστα, γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος για την Καθολική Εκκλησία να καταδικάσει κατηγορηματικά τη δουλεία. Το «Fratelli Tutti» είναι η τρίτη εγκύκλιος του Πάπα Φραγκίσκου και υπεγράφη στην κρύπτη του Αγίου Φραγκίσκου στην Ασίζη.

 

Με πληροφορίες από CNN