Χριστούγεννα με δανεικά δηλώνει ότι θα κάνει το 25% των Ελλήνων

Τετ, 22/12/2021 - 08:39

Με δανεικά θα αγοράσει τρόφιμα και δώρα για τα Χριστούγεννα ένα στα τέσσερα νοικοκυριά στην Ελλάδα, με την πρακτική αυτή να ενισχύεται αφενός από την ανάγκη των καταναλωτών φέτος οι γιορτές να μοιάζουν λίγο περισσότερο με την προ πανδημίας εποχή, αφετέρου από την ακρίβεια σε συνδυασμό με τη δυσμενέστερη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί καταναλωτές λόγω των επιπτώσεων της COVID-19 στην οικονομία και στην απασχόληση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Intrum σε 24 χώρες στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για τις συναλλακτικές συνήθειες των καταναλωτών (European Consumer Payment Report 2021), το 25% των καταναλωτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι θα πληρώσει με πίστωση τα δώρα και τα τρόφιμα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 24 χωρών στις οποίες έχει διεξαχθεί η έρευνα, με το πρώτο, 26%, να συναντάται στην Ιρλανδία. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 16%. Ποσοστό 25% καταγράφεται επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, 24% στην Ισπανία και 23% στη Γαλλία. Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά όσων δηλώνουν ότι θα δανειστούν στις γιορτές καταγράφονται στην Εσθονία (4%), στην Ουγγαρία (7%), στην Τσεχία (7%), στη Λετονία και στη Λιθουανία (8%).

Το 24% των νοικοκυριών στην Ελλάδα προβλέπει ότι στο τέλος του 2021 θα βρεθεί με περισσότερα χρέη.

Η αύξηση των χρεών σε συνδυασμό με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για αρκετά νοικοκυριά σημαίνει ότι πολλοί είναι αυτοί που η νέα χρονιά θα τους βρει με περισσότερες οφειλές. Σύμφωνα με την έρευνα της Intrum, το 24% των νοικοκυριών στην Ελλάδα προβλέπει ότι στο τέλος του 2021 θα βρεθεί με περισσότερα χρέη από οποτεδήποτε άλλοτε, ποσοστό που είναι το πέμπτο μεγαλύτερο μεταξύ των 24 χωρών. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 17%, ενώ το υψηλότερο ποσοστό, 29%, συναντάται στη Ρουμανία. Ακολουθούν η Ιρλανδία με 27%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 26% και η Νορβηγία με 25%. «Αν και ένας στους τρεις καταναλωτές εκτιμά ότι η οικονομική του κατάσταση έχει χειροτερέψει μετά την εκδήλωση της πανδημίας, πολλοί είναι αυτοί που νιώθουν την ανάγκη να λάβουν σημαντική επιπλέον πίστωση για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με τα κοντινά και αγαπημένα τους πρόσωπα. Γνωρίζουμε ότι τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος που πολλοί άνθρωποι νιώθουν πιεσμένοι από τις προσδοκίες και τις δαπάνες, και φέτος το βλέπουμε να συμβαίνει περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ειδικά μεταξύ των νεαρών ενηλίκων», σχολίασε η Ανα Φολ, υπεύθυνη επικοινωνίας της Intrum. Αυτοί που σκοπεύουν να δανειστούν είναι κυρίως οι οικογένειες με παιδιά και οι νέοι ενήλικοι.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης European Consumer Payment Report 2021 που είχε δημοσιοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου (βλ. φύλλο «Κ» 1/12/2021), το 51% των καταναλωτών στην Ελλάδα δήλωσε ότι τον τελευταίο χρόνο καθυστέρησε να πληρώσει τουλάχιστον ένα λογαριασμό. Πρόκειται για ποσοστό υψηλότερο κατά 21 μονάδες από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επιπλέον, το 45% δήλωσε ότι πως είναι πιθανό τώρα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά να μην πληρώσει κάποια δόση οφειλής.

Καθημερινή