Η Γαλλία πέρασε νόμο που προστατεύει τα παιδιά - influencers και τα κέρδη τους

Η δημοτικότητα των παιδιών influencers έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια
Πέμ, 08/10/2020 - 23:59

Η Γαλλία εισηγήθηκε νέο νόμο για την προστασία των ανήλικων σταρ στα social media.

Η νομοθεσία έχει στόχο την ρύθμιση των ωρών που μπορούν οι κάτω των 16 ετών και εργάζονται online και τι συμβαίνει με τα κέρδη τους.

Επίσης περιλαμβάνει το δικαίωμα στη λήθη, που σημαίνει ότι οι πλατφόρμες θα είναι υποχρεωμένες να αφαιρούν περιεχόμενο κατόπιν αιτήματος του παιδιού.

Η δημοτικότητα των παιδιών influencers έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, με έναν αριθμό καινούργιων ονομάτων να εμφανίζεται στη λίστα με τους πιο καλοπληρωμένους του YouTube.

Η αλλαγή καθιστά την Γαλλία πρωτοπόρο στα δικαιώματα των παιδιών-σταρ στα social media, δήλωσε ο βουλευτής πίσω από το νόμο, Bruno Studer, σύμφωνα με την γαλλική Le Monde.

Ο καινούργιος νόμος, που ψηφίστηκε ομόφωνα την Τρίτη, δεν επηρεάζει όλα τα παιδιά που εμφανίζονται στα social media, αντιθέτως αφορά μόνο εκείνα που περνούν σημαντικά μεγάλα χρονικά διαστήματα δουλεύοντας online και των οποίων η δουλειά αποφέρει έσοδα. Η αλλαγή προσφέρει την ίδια προστασία με εκείνη σε παιδιά μοντέλα και ηθοποιούς στη Γαλλία, των οποίων τα έσοδα κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό μέχρι την ηλικία των 16 ετών.

Οι εταιρίες που θα θέλουν να απασχολήσουν παιδιά influencers πρέπει να έχουν επίσης άδεια από τις τοπικές αρχές.

Πριν την ψήφιση του νόμου, ο Bruno Studer είπε στην εφημερίδα La Tribune: «Τα δικαιώματα των παιδιών οφείλουν να προστατεύονται, μεταξύ άλλων και στο ίντερνετ, που δεν πρέπει να είναι μια άναρχη περιοχή».

Ο κόσμος των παιδιών-σταρ στα social media μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικερδής, με αυξημένα έσοδα από συμφωνίες για διαφημίσεις και πωλήσεις προϊόντων.

Σύμφωνα με το Forbes, ο περσινός κορυφαίος σταρ του YouTube με την υψηλότερη αμοιβή ήταν ο 8χρονος Αμερικανός Ryan Kaji, του οποίου το κανάλι για παιχνίδια κέρδισε 26 εκατ. δολάρια.

Τρίτη στη λίστα ήταν η 6χρονη σήμερα Anastasia Radzinskaya από τη Ρωσία, με έσοδα 18 εκατ. δολαρίων.

 

Με πληροφορίες από BBC