10 τρόποι για να βρεις ποιο χόμπι σου ταιριάζει ως ενήλικας

Δευ, 20/09/2021 - 15:00

Ως σύγχρονοι άνθρωποι με πολυάσχολους τρόπους ζωής, δυσκολευόμαστε κάπως να βρούμε και να διατηρήσουμε ένα χόμπι. Τα ηλεκτρονικά μέσα άλλωστε διεκδικούν μεγάλο κομμάτι του χρόνου της ξεκούρασης μας, καθώς θα προτιμήσουμε να σκρολάρουμε στο κινητό μας από το να πιάσουμε το πλέξιμο. Παρόλα αυτά όμως, η υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι στην διάρκεια της καραντίνας, έφερε τα χόμπι στο προσκήνιο, ως ένα δημιουργικό τρόπο να περνάμε τις άδειες ώρες που μας εξασφάλισε η κοινωνική απόσταση αλλά και ένα μέσο να κρατήσουμε τα μυαλά μέσα στο κεφάλι μας και να μην τρελαθούμε.

Τα χόμπι λοιπόν είναι ένας τρόπος να διευρύνουμε τα ενδιαφέροντά μας, να απασχοληθούμε και ίσως να βρούμε κάποια νέα μονοπάτια χαράς. Μια σχετική έρευνα του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Psychotherapy and Psychosomatics, έδειξε ότι η ενασχόληση με κάποιο χόμπι έχει θετική επίδραση σε ενήλικες που πάσχουν από κατάθλιψη, βοηθώντας τους να νοιώσουν πιο χαλαροί και να αποκτήσουν περισσότερη ενέργεια και έμπνευση. Μια άλλη ακόμα έρευνα επεσήμανε ότι ο πολύς ελεύθερος χρόνος-περισσότερο από 5 ώρες την ημέρα- δεν είναι και τόσο ωφέλιμος αν δεν χρησιμοποιηθεί για κοινωνική επαφή ή κάποια ευχάριστη απασχόληση.

Αν θέλουμε να βρούμε κάποιο χόμπι για λόγους ψυχικής υγείας και ισορροπίας, καλό θα είναι να διαλέξουμε κάποιο που δεν είναι τόσο απαιτητικό. Ίσως κάτι που μας διασκεδάζει ή απευθύνεται στην περιέργεια ή την δημιουργικότητά μας. Είναι επίσης πιθανό να χρειαστεί λίγο ψάξιμο προκειμένου να βρούμε το κατάλληλο χόμπι και ίσως οι πρώτες μας προσπάθειες να μην είναι επιτυχείς. Παρακάτω θα βρείτε μερικούς τρόπους να βοηθηθείτε στην επιλογή σας

Ψάξτε στην παιδική σας ηλικία

Αν δεν ξέρετε από που να ξεκινήσετε, ψάξτε λίγο στα ενδιαφέροντα που είχατε ως παιδί. Τι σας άρεσε να κάνετε τις ελεύθερες ώρες σας; Να ζωγραφίζετε; Να συναρμολογείτε πάζλ; Να κατασκευάζετε αντικείμενα από χαρτί ή πλαστελίνη; Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να σας αρέσουν ακόμα κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες, τις οποίες θα μπορούσατε ν εξελίξετε σε ένα ενήλικο χόμπι.
 


 

Δοκιμάστε τα χόμπι των άλλων

Ακόμα κι αν δεν είχατε ποτέ κάποιο χόμπι στο παρελθόν, δοκιμάστε μερικές ιδέες και δείτε πως θα σας φανούν. Αν για παράδειγμα οι φίλοι σας φτιάχνουν κεριά ή μακραμέ, δώστε μια ευκαιρία σε αυτά τα χόμπι για να δείτε πως σας κάθονται. Δοκιμάστε την χαρτοκοπτική ή την ζωγραφική μάνταλα. Αν ο χρόνος πετάει στην ώρα που ασχολείστε με κάποιο από αυτά τα χόμπι ενώ σέρνεται με κάποιο άλλο, τότε μάλλον έχετε βρει την κλίση σας.

Δοκιμάστε κάτι εντελώς τυχαία

Κάτι στο οποίο δεν πιστεύετε ότι μπορεί να είστε καλοί. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να εκπλήξετε τον εαυτό σας με κάποια νέα περιπέτεια. Στο κάτω κάτω, αν δεν σας αρέσει ή είστε τραγικοί σε αυτό, θα έχετε κάτι να γελάτε. Μπορεί όμως να ανακαλύψετε κι ένα ταλέντο που δεν γνωρίζατε ότι κατέχετε.

Βρείτε μια δραστηριότητα που θα σας βοηθήσει να ξεχαστείτε

Αυτός θα μπορούσε να είναι και ο ορισμός του χόμπι. Κάτι που μας βγάζει από τις σκέψεις και τις έγνοιες της μέρας και δίνει στο μυαλό μας τον χώρο να ηρεμήσει και να ξεχαστεί. Μια δραστηριότητα που μας κάνει να χαλαρώνουμε. Η κηπουρική για παράδειγμα είναι μια ενασχόληση που μπορεί να πάρει το μυαλό μας μακριά.
 


 

Θυμηθείτε τα παλιότερα χόμπι σας

Ίσως να έχετε ήδη ένα χόμπι, αλλά επειδή το εξασκείτε χρόνια τώρα, έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς σας. Μήπως για παράδειγμα σας άρεσε πολύ η φωτογραφία παλαιότερα αλλά τώρα φωτογραφίζετε μόνο στα ταξίδια σας; Δώστε λοιπόν νέα πνοή σε ένα παλαιότερο χόμπι, παίρνοντας για παράδειγμα μερικά online μαθήματα φωτογραφίας. Αν σας άρεσε να φτιάχνετε μαρμελάδες και τσάτνεϊ, μπορείτε να γραφτείτε σε κάποιο σχετικό σεμινάριο και να ξαναβρείτε το ενδιαφέρον σας.

Βρείτε μια δραστηριότητα που σας κάνει να νοιώθετε παραγωγικοί

Αν είστε από τα άτομα που έχουν διαρκώς την αίσθηση ότι πρέπει να κάνουν κάτι παραγωγικό αντί να χαζεύουν άσκοπα ή ακόμα και να έχουν ένα χόμπι που δεν έχει κάποιο πρακτικό αντίκρισμα, τότε ίσως θα πρέπει αν βρείτε κάτι που δεν σας φορτώνει με τέτοιες σκέψεις. Αν και τα μη πρακτικά πράγματα μπορεί να είναι πηγές μεγάλης απόλαυσης, ίσως να μην είναι για εσάς. Δοκιμάστε να πάρετε μαθήματα μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής ή ακόμα και να ξεκινήσετε μία ξένη γλώσσα.

Βρείτε τι σας κάνει να χάνετε την αίσθηση του χρόνου

Ίσως αυτός θα μπορούσε να είναι ο ίδιος ο ορισμός του χόμπι: Κάτι που μας κάνει να ξεχνιόμαστε τόσο πολύ που να μην μας ενδιαφέρει καν ο χρόνος που έχει περάσει. Αυτό μπορεί να είναι ένα γιγάντιο παζλ ή ζωγραφική με αριθμούς. Αν έχετε λοιπόν μια τέτοια δραστηριότητα στην ζωή σας, αναλύστε λίγο τα στοιχεία της και βρείτε τι υπάρχει στον πυρήνα. Αν για παράδειγμα σας άρεσε παλιότερα να συμμετέχετε σε μια θεατρική ομάδα ή μια ομάδα ανάγνωσης, τότε ίσως αυτό που σας εξιτάρει είναι το να ανήκετε σε κάποια ομάδα και όχι τόσο το ίδιο το αντικείμενο. Ένα ομαδικό χόμπι λοιπόν, ίσως να είναι το καταλληλότερο για εσάς.
 


 

Βρείτε ένα χόμπι που να είναι δραστικά διαφορετικό

Ψάξτε ανάμεσα στις δραστηριότητες που υπάρχουν στην ζωή σας και διαλέξετε ένα χόμπι που διευρύνει την παλέτα σας. Αν για παράδειγμα είστε ένα πολύ τακτικό άτομο, δοκιμάστε κάτι με ακαταστασία, όπως η συντήρηση παλιών επίπλων. Αν ενδιαφέρεστε κυρίως για την τέχνη, διαλέξτε κάτι πιο επιστημονικό όπως το να φτιάξετε την δική σας μπύρα. Το να εξερευνά κανείς καινούρια πεδία ενδιαφέροντος είναι πραγματικά αναζωογονητικό.

Δοκιμάστε ένα χόμπι στο οποίο νοιώθετε αυτοπεποίθηση

Αν δυσκολεύεστε να διαλέξετε ανάμεσα σε χόμπι για τα οποία πιθανά να μην διαθέτετε τα ανάλογα ταλέντα ή δεξιότητες, ίσως θα είναι καλύτερα να επενδύσετε τον χρόνο σας σε κάτι που είστε ήδη καλοί. Αν για παράδειγμα είστε καλλιγράφοι, δοκιμάστε να το πάτε στο επόμενο επίπεδο φιλοτεχνώντας τις δικές σας ευχετήριες κάρτες. Αν το έχετε φυσικό να περιποιείστε τα λουλούδια του μπαλκονιού σας, ίσως η κηπουρική να είναι το επόμενο βήμα για εσάς.

Ψάξτε για χόμπι παρέα με έναν φίλο

Όπως όλοι ξέρουμε, είναι δυσκολότερο να ακυρώσουμε την γυμναστική μας όταν ξέρουμε ότι εκεί θα βρίσκεται και ο φίλος ή η φίλη μας. Είναι επίσης πολύ πιο διασκεδαστικό να ψάχνεις στα παλιατζίδικα για κάποιο μικροέπιπλο να αναπαλαιώσεις, όταν έχεις κάποιον παρέα. Το κίνητρο για να διαλέξουμε ή να συνεχίσουμε ένα χόμπι είναι σαφώς πιο ισχυρό όταν μοιραζόμαστε την εμπειρία με κάποιο πρόσωπο που αγαπάμε.

Πηγή: oneofus.gr