Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για τη βιώσιμη μόδα- Και δεν αφορά την ενοικίαση ρούχων

Η βιομηχανία μόδας εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό, τι η αεροπορία και η ναυτιλία
Τετ, 21/07/2021 - 13:05

Χρειάζεσαι πραγματικά αυτό το τελευταίο τζιν που αγόρασες; Αφού μελέτησαν τον πιο βιώσιμο τρόπο κατανάλωσης στον τομέα της μόδας , οι ερευνητές στη Φινλανδία ελπίζουν πως όχι.

Οι Φιλανδοί διαπίστωσαν ότι η κατοχή λιγότερων ρούχων και η επαναχρησιμοποίηση μεταχειρισμένων ρούχων αποτελούν καλύτερες λύσεις για το περιβάλλον από την ενοικίαση και την μεταπώληση, ακόμα και από την ανακύκλωση.

Το πρόβλημα με την ενοικίαση ρούχων

Η ενοικίαση ρούχων, όταν δηλαδή το ίδιο ένδυμα μόδας ενοικιάζεται σε πολλούς χρήστες κατά τη διάρκεια της ζωής του, φαινομενικά είναι μια βιώσιμη λύση. Οι ερευνητές, ωστόσο, στο Πανεπιστήμιο LUT της Φινλανδίας διαπίστωσαν ότι η ενοικίαση μόδας συμβάλλει περισσότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη παρά όταν απλά πετάμε τα παλιά μας ρούχα.

Σύμφωνα με τη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Research Letters της Φινλανδίας, οι καταναλωτές που δανείζονται και έπειτα επιστρέφουν ένα τζιν είναι πιθανό να δημιουργήσουν περισσότερες εκπομπές.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κοινή χρήση αντικειμένων συμπεριλαμβάνει ταξίδια από και προς έναν τόπο ενοικίασης, κυρίως από οχήματα που προκαλούν εκπομπές.

«Μετά από 10 χρήσεις, ο καταναλωτής επιστρέφει το τζιν στον πάροχο υπηρεσιών κοινής χρήσης και παίρνει ένα νέο», εξηγεί η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον βοηθό καθηγητή κυκλικής οικονομίας Jarkko Levänen, ο οποίος διατυπώνει την υπόθεση ότι ο καταναλωτής θα πρέπει να ταξιδέψει τουλάχιστον δύο χιλιόμετρα για να επιστρέψει το τζιν.

Πώς η ενοικίαση θα μπορούσε να αποβεί βιώσιμη; Όταν η παραλαβή των τζιν γίνεται χρησιμοποιώντας μέσα μετακίνησης χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα όπως ένα ποδήλατο. Ή όταν οι καταναλωτές φορούν τα τζιν τους συνολικά 400 φορές αντί των αναμενόμενων 200.

Ούτε η ανακύκλωση είναι η απάντηση

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση του αριθμού των ρούχων που διαθέτουμε είναι ο καλύτερος τρόπος για τον περιορισμό των εκπομπών της μόδας.

Ακόμη και η ανακύκλωση, όταν δηλαδή τα μεταχειρισμένα ρούχα μετατρέπονται σε νέα υλικά, επισημάνθηκε ως «ακατάλληλη» για τη βιωσιμότητα, διότι η βιομηχανική διαδικασία που συνεπάγεται δημιουργεί υψηλό επίπεδο εκπομπών.

Μια ξεχωριστή έκθεση που εκπονήθηκε φέτος από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (Net-Zero Challenge: Η ευκαιρία της εφοδιαστικής αλυσίδας), συμπεριέλαβε τη μόδα ως μία από τις οκτώ εφοδιαστικές αλυσίδες που ευθύνονται για περισσότερο από το 50% των παγκόσμιων εκπομπών. Η ίδια η βιομηχανία αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των παγκόσμιων εκπομπών.

Μόδα και κυκλική οικονομία

Η αναζήτηση της λύσης για ένα πιο βιώσιμο μοντέλο στη μόδα συνεχίζεται.

Η start-up Eon, έδρα τη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, δημιουργεί ψηφιακά πιστοποιητικά «γέννησης» για είδη μόδας, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να παρακολουθούν τον κύκλο ζωής ενός ενδύματος. Από την άλλη η Natural Fiber Welding, από το Ιλινόις, κατασκευάζει ρούχα, παπούτσια και έπιπλα από φυτικές ίνες.

Και οι δύο εταιρείες είναι μέλη του The Circulars Accelerator, μια πρωτοβουλία που βοηθά τους επιχειρηματίες της κυκλικής οικονομίας να κλιμακώσουν τις καινοτομίες τους.

Πηγή: clickatlife.gr με πληροφορίες από World Economic Forum