ΠΟΥ για διαδηλώσεις κατά της μάσκας: Ο κορωνοϊός είναι πραγματικός, εξαπλώνεται ταχύτατα και σκοτώνει

«Συνταγή για καταστροφή» το άνοιγμα χωρίς έλεγχο
Τρί, 01/09/2020 - 20:14

Το άνοιγμα χωρίς έλεγχο είναι «συνταγή για καταστροφή», τόνισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας όσους αντιδρούν στα μέτρα ότι ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ταχύτατα και σκοτώνει.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς, αναφέρθηκε στις διαδηλώσεις κατά της χρήσης μάσκας, καλώντας τις κυβερνήσεις να κάνουν διάλογο με όσους διαμαρτύρονται, αλλά παράλληλα προειδοποίησε για τους κινδύνους.

«Πρέπει να ακούσουμε τι ζητάνε, τι λένε οι άνθρωποι. Πρέπει να ξεκινήσουμε έναν ειλικρινή διάλογο», απάντησε όταν ρωτήθηκε για τις διαδηλώσεις κατά της χρήσης μάσκας που έγιναν στη Γερμανία και άλλες χώρες τις τελευταίες ημέρες.

«Αλλά παράλληλα θέλω να πω σε εκείνους που διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ο ιός είναι πραγματικός. Είναι επικίνδυνος. Εξαπλώνεται ταχύτατα και σκοτώνει, και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους», συμπλήρωσε. Κάλεσε επίσης τους πολίτες που διαδηλώνουν κατά των περιορισμών να διαδηλώνουν τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα και τις κοινωνικές αποστάσεις. «Ακόμα και κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, και οπουδήποτε υπάρχουν πλήθη (...), πρέπει να διατηρήσουμε απόσταση, πρέπει να φορούμε μάσκες».

Από την πλευρά του, ο Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, υπενθύμισε ότι οι επιδημίες και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δημιουργούν πάντα «έντονα συναισθήματα», καθιστώντας πολύ δύσκολο για τον πληθυσμό να αποδεχθεί μέτρα.

«Είναι πολύ σημαντικό οι κυβερνήσεις να μην αντιδρούν υπερβολικά στις διαμαρτυρίες πολιτών κατά των μέτρων», είπε, ζητώντας επίσης διάλογο.

«Συνταγή για καταστροφή το άνοιγμα χωρίς έλεγχο»

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς, αναγνώρισε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί και τα κράτη θέλουν να ανοίξουν τις οικονομίες τους. «Υποστηρίζουμε πλήρως το άνοιγμα, θέλουμε να δούμε τα παιδιά να επιστρέφουν στο σχολείο και τους ανθρώπους να γυρίζουν στις δουλειές τους. Αλλά θέλουμε να το δούμε να γίνεται με ασφάλεια», δήλωσε. «Η πραγματικότητα είναι ότι αυτός ο κορωνοϊός εξαπλώνεται γρήγορα, μπορεί να είναι θανάσιμος για ανθρώπους όλων των ηλικιών και οι περισσότεροι παραμένουν ευάλωτοι σε αυτόν. Όσο μεγαλύτερο έλεγχο έχουν οι χώρες στον ιό, τόσο περισσότερο μπορούν να ανοίγουν. Το άνοιγμα χωρίς έλεγχο είναι συνταγή για καταστροφή», υπογράμμισε ο Γκεμπρεγεσούς.

Παράλληλα επεσήμανε ότι πολλές χώρες είδαν «εκρηκτικές εξάρσεις» που συνδέονται με συναθροίσεις ανθρώπων σε στάδια, κλαμπ ή χώρους λατρείας μεταξύ άλλων. «Οι αποφάσεις για το πότε και πώς πρέπει να επιτρέπονται οι συναθροίσεις πρέπει να λαμβάνονται με μια προσέγγιση βάσει κινδύνου σε τοπικό επίπεδο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Ο Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς έκανε αναφορά και στους θανάτους των ηλικιωμένων. «Κάθε ζωή, είτε είναι νέος άνθρωπος ή ηλικιωμένος, είναι πολύτιμη. Και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να την σώσουμε», είπε και συμπλήρωσε: «Το να αποδεχτούμε ότι κάποιος πεθαίνει λόγω της ηλικίας του είναι ηθική χρεοκοπία».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters