
Παρατηρείται ότι από την αρχή της καλοκαιρινής σεζόν για το 2023 οι χιώτες συμπολίτες μας σημείωσαν τις παρατηρήσεις τους και τα παράπονα τους για τις επιχειρήσεις beach bar του νησιού.
Ως επιχειρηματίας 2 καταστημάτων στην περιοχή της Αγίας Φωτιάς, έχω αφιερώσει πάρα πολλά χρήματα και χρόνο επενδύοντας και ποντάροντας στην περιοχή της.
Όταν αποφασίστηκε από κοινού με πολλούς άλλους καταστηματάρχες η χρέωση της ξαπλώστρας για τον πελάτη ως ένα μέτρο αύξησης των εσόδων των επιχειρήσεων αποδοκιμάστηκε ιδιαίτερα από μία μερίδα πολιτών.
Όπως κάθε χρέωση παροχής που εμφανίζεται σαν -κάτι καινούριο- στην αγορά, δέχθηκε επίθεση, σχολιάστηκε και επικρίθηκε από πολλούς, με το πέρας του χρόνου και με ομαλό τρόπο καθιερώθηκε και απευθύνθηκε άμεσα στους πολίτες που ήθελαν να την χρησιμοποιήσουν και να απολαύσουν το μπάνιο τους μέσω αυτής.
Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις εστίασης των beach bar της Αγίας Φωτεινής δεν υποχρέωσαν ποτέ κάποιον υποψήφιο πελάτη να καθίσει δια της βίας σε κάποια ξαπλώστρα και να αγοράσει προϊόντα χωρίς ο ίδιος να το επιθυμεί.
Είμαστε ένα νησί με πάρα πολλές παρθένες παραλίες, όπου όποιος πολίτης επιθυμεί να μην έρθει σε επαφή με κάποιον ιδιώτη και να απολαύσει το μπάνιο του στην πετσέτα του χωρίς καμία παρέμβαση από ιδιωτική επιχείρηση μπορεί και έχει τη δυναότητα να το κάνει.
Γνωρίζοντας ότι οι παρθένες παραλίες είναι σε απομακρυσμένες περιοχές του νησού επιστρέφω στην περίπτωση της Αγίας Φωτιάς, μίας παραλίας που είναι αρκετά κοντά στον αστικό ιστό και που παρά την παρουσία beach bar διαθέτει ελεύθερο χώρο, χωρίς να είναι κατειλημμένος από ξαπλώστρες όπου μπορεί ο λουόμενος ή ο επισκέπτης να απολαύσει ανενόχλητος το μπάνιο του.
Μετά από την έκρηξη του κινήματος της πετσέτας που ξεκίνησε στην Πάρο, 139 χιώτες συμπολίτες μας κατήγγειλαν τα καταστήματα της Αγίας Φωτεινής για αυθαιρεσία και κατάληψη δημόσιου χώρου.
Επειδή λοιπόν η αλήθεια βρίσκεται πάντα κάπου στη μέση, πως πρέπει να αντιμετωπίσει ο η επιχείρηση τον πελάτη που θα έρθει για μπάνιο και θα παρακαλέσει να του βρεις διαθέσιμη ξαπλώστρα για να κάτσει στην παραλία; Δεν θα παρακαλέσει να αφαιρέσεις ξαπλώστρα για να κάτσει στην αμουδιά αλλά να του βρεις διαθέσιμο έπιπλο για να κάτσει σε αυτή. Πως πρέπει να αντιμετωπίσει η επιχείρηση μέσα σε λογικά πλαίσια τους πελάτες που δυσαρεστημένοι θα αποχωρήσουν από τον χώρο της επειδή δεν μπορεί να τους διαθέσει κάποιο πουφ ή έστω ένα ξύλινο καρεκλάκι για να απολαύσει τις παροχές της;
Μία επιχείρηση στην Ελλάδα του 2023 που ο κρατικός μηχανισμός της επιβάλλεται ως δεύτερος συναίτερος, απαιτώντας την κατοχύρωση του μεγαλύτερου ποσοστού επί των κερδών της πως πρέπει να αντιμετωπίσει την φυγή ενός πελάτη και πως πρέπει να μεταφράσει το πρόστιμο που της καταβάλλεται για κατάληψη δημοσίου χώρου ύψους 5.000€;
Τα κινήματα δεν είναι μόδα, είναι άνθρωποι με ιδέες, όταν σε έναν τόπο εφαρμόζονται από φθόνο για το κέρδος του άλλου είναι απλά άλλη μία πράξη ματαιότητας.
Τα beach bar της Αγίας Φωτεινής είναι επιχειρήσεις με ανθρώπους, καταστήματα που καταβάλλουν το ενοίκιο του χώρου τους όλο τον χρόνο, καταστήματα που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους που και εκείνοι με τη σειρά τους συμβάλουν στον κύκλο οικονομίας του νησιού, είναι καταστήματα που με σύμμαχο τον τουρισμό δουλεύουν σε ουσιαστικό επίπεδο 2 μήνες τον χρόνο αποδίδοντας φόρους στο ελληνικό κράτος και προσπαθώντας να διατηρήσουν σε ένα υψηλό επίπεδο την τουριστική εικόνα του νησιού.
Η Αγιά Φωτεινή να σημειώσουμε ότι είναι μία περιοχή που κατέχει το 10% των τουριστικών κλινών φιλοξενίας για το νησί μας.
Από πολλούς η Αγία Φωτιά λόγω της υψηλής κίνησης που έχει, χαρακτηρίζεται ως ο Καρφάς του 1990, η ύπαρξη των καταστημάτων εστίασης στην παραλία παίζει σημαντικό ρόλο και συμβάλει με θετικό πρόσημο ως προς την μεγάλη επισκεψιμότητα που έχει η περιοχή.
Ο Καρφάς είδαμε που έχει καταλήξει, μην καταλήξουμε να έχουμε την ίδια εικόνα και στην παραλία της Αγίας Φωτεινής, ας σταματήσουμε "να βάζουμε τα χέρια μας και να βγάζουμε τα μάτια μας".
































