
Προβλήματα στην οδική κυκλοφορία προκάλεσαν οι κατακρημνίσεις βράχωνσε διάφορα σημεία της βόρειας Λέσβου, με κυριότερη τη διακοπή της κυκλοφορίας στον δρόμο Αργένου - Βαφειού, στο σημείο «Αγ. Ανάργυροι» που προκλήθηκαν απο το χθεσινό σεισμό.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ο σεισμός που εκδηλώθηκε 8 χιλιόμετρα βόρεια-ανατολικά της Μήθυμνας Λέσβου είχε μέγεθος 5,1 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 14,6 χλμ. Η περιοχή είναι γνωστή για την σεισμική δραστηριότητά της, με τον καθηγητή να σημειώνει ότι πρόκειται για ρήγμα που είχε δραστηριοποιηθεί ξανά πριν από 4 χρόνια. Επίσης, επεσήμανε ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν μετασεισμοί, χωρίς ωστόσο να συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για έναν σεισμό από γνωστό ρήγμα της περιοχής, επισημαίνοντας πως τα φαινόμενα δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.
Ως προληπτικό μέτρο, αποφασίστηκε η σημερινή διακοπή των μαθημάτων στις Δημοτικές Ενότητες Μανταμάδου, Μήθυμνας και Πέτρας για την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημιές, με τις αρχές να συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση.
Από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου τώρα ανακοινώθηκαν τα εξής:
«Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης πραγματοποίησε αυτοψία σήμερα το πρωί στην ευρύτερη περιοχή της Αργένου προκειμένου να διαπιστώσει τα προβλήματα που προέκυψαν από την χτεσινή σεισμική δόνηση.
Ο Περιφερειάρχης επέστρεψε εκτάκτως σήμερα από την Χίο όπου βρίσκονταν για επίσκεψη εργασίας και μετέβη άμεσα στο σημείο του επαρχιακού δικτύου Αργένου - Βαφειού όπου έχουν πέσει ογκώδεις βράχοι οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος και να διακοπεί η κυκλοφορία.
Συνεργεία της Περιφέρειας με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε Λέσβου Κώστα Αρώνη από νωρίς τα ξημερώματα εκτελούν εργασίες διάνοιξης του οδικού δικτύου, έχοντας αποκαταστήσει κατά το ήμισυ την κυκλοφορία, ενώ συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα οι εργασίες, ώστε να παραδοθεί συνολικά ο δρόμος στην κυκλοφορία.
Ο Περιφερειάρχης επισκέφτηκε επίσης σημεία του οδικού δικτύου της περιοχής, τα οποία έχουν υποστεί καθίζηση αλλά και σημεία που έχουν πέσει τοιχία όπως στην είσοδο της Αργένου και στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και τα οποία χρήζουν άμεσης αποκατάστασης για την ασφάλεια των πολιτών.
Αμέσως μετά επικοινώνησε με τον Υφυπουργό Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη τον οποίον και ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί και τα μέχρι στιγμής προβλήματα που έχουν προκύψει, ζητώντας την συνδρομή της κυβέρνησης στην αποκατάσταση των ζημιών».
Ο Περιφερειάρχης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ενημερώθηκα για τον σεισμό βρισκόμενος στην Χίο, όπου είχα μεταβεί για υπηρεσιακούς λόγους και επέστρεψα με το πρώτο πλοίο για να εκτιμήσω από κοντά την κατάσταση. Πέραν του δρόμου Άργενος προς Βαφειό που έκλεισε από την πτώση των βράχων, έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σημεία του οδοστρώματος ενώ έχουν πέσει και τοιχία τόσο στην είσοδο της Αργένου όσο και στην εκκλησία. Επικοινώνησα με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σπανάκη, ο οποίος έδειξε άμεσα το ενδιαφέρον του για την κατάσταση που επικρατεί και θα συνεργαστούμε ώστε να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση των μέχρι σήμερα καταγεγραμμένων ζημιών. Ελπίζω να μην υπάρξει συνέχεια της σεισμικής δόνησης και να περιοριστούμε στα σημερινά προβλήματα».








































