Χίος, Τρίτη 21 Μαΐου

1,5% μόνο εμφανίζονται για δηλώσεις στο Κτηματολόγιο

Απογοητευτική η συμμετοχή άλλων περιοχών της χώρας
Σάβ, 16/02/2019 - 07:09

Ενω στη Χίο έχουμε μια... ιδιαιτερότητα με την ιδιοκτησία, οπότε η συμμετοχή θα είναι σαφώς μεγαλύτερη, τα στοιχεία στην υπόλοιπη Ελλάδα όσον αφορά το Κτηματολόγιο αγροτικών περιοχών είναι απογοητευτικά, σε σημείο να κινδυνεύει το εγχείρημα να βρεθεί στα... βράχια, αφού όπως ομολογούν στελέχη του Κτηματολογίου αν δεν συμμετέχουν οι ίδιοι οι πολίτες σε ποσοστό πάνω από 50% τότε το Κτηματολόγιο δεν έχει νόημα.

Βέβαια ουδείς εξηγεί πως από την μια θέλουν συμμετοχή ενώ από την άλλη ταλαιπωρούν και κυρίως χαρατσώνουν τους πολίτες.

Χαρακτηριστικό πάντως του τι επικρατεί στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι το παρακάτω δημοσίευμα της "Καθημερινής" 15/2/19.

"Μόλις το 1,5% των πολιτών έχει υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας στο πρόγραμμα κτηματογράφησης ΚΤΙΜΑ 16, το οποίο αφορά κυρίως αγροτικές εκτάσεις, μικρούς οικισμούς και ελάχιστα μικρά αστικά κέντρα της περιφέρειας, από τη Θράκη μέχρι τη Στερεά Ελλάδα και από την Πελοπόννησο μέχρι τη Θεσσαλία. Δέσμη μέτρων για την προώθηση του συγκεκριμένου προγράμματος παρουσίασε χθες ο πανελλήνιος σύλλογος τοπογράφων μηχανικών (ΠΣΔΑΤΜ). «Η συμμετοχή των πολιτών, μέχρι στιγμής, χαρακτηρίζεται αδιάφορη, μιας και κυμαίνεται από 0,71% (στις περιοχές με έναρξη 14 Ιανουαρίου 2019) μέχρι 10,50% (έναρξη 19 Νοεμβρίου 2018). Η μέση συμμετοχή είναι 1,49%», ειπώθηκε εισηγητικά. Στα προηγούμενα προγράμματα κτηματογράφησης η τελική συμμετοχή των πολιτών ήταν κατά μέσον όρο 71,61%.

Ποιες είναι οι ιδιομορφίες του προγράμματος ΚΤΙΜΑ 16, που πρέπει να ληφθούν υπόψη για να μην οδηγηθεί σε αποτυχία; Σύμφωνα με τους τοπογράφους, η χαμηλή αξία των δηλούμενων ακινήτων (κυρίως αγροτεμάχια), σε συνδυασμό με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, και η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας, τοπογραφικών διαγραμμάτων και άλλων στοιχείων. Επιπλέον, οι τοπογράφοι υπογραμμίζουν τη μη ύπαρξη κεντρικής διαφημιστικής καμπάνιας, την καθυστέρηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής δηλώσεων κτηματολογίου (ήταν λειτουργική από τις 10/2) και τη μη λειτουργία των κεντρικών γραφείων συλλογής δηλώσεων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (πρόσφατα ξεκίνησε).

«Το κτηματολόγιο είναι το μοναδικό έργο που αν οι πολίτες δεν το αγκαλιάσουν δεν υφίσταται. Σε περίπτωση που η συμμετοχή δεν πλησιάσει το 50%, δεν "υπάρχει" κτηματολόγιο», τόνισε ο Μιχάλης Καλογιαννάκης, πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου τοπογράφων, σημειώνοντας πως ενώ αρχικά είχαν υπολογιστεί 432 εκατ. για το έργο, ο προϋπολογισμός έπεσε στα 300 εκατ. ευρώ.

Οι τοπογράφοι «χτυπούν καμπανάκι» στον φορέα υλοποίησης του κτηματολογίου και στο αρμόδιο υπουργείο, και προτείνουν: Παράταση της συλλογής των δηλώσεων πέραν του συνηθισμένου διαστήματος (από 3 έως 6 μήνες). Αμεση νομοθετική αλλαγή, ώστε η επίκληση στην έκτακτη χρησικτησία να απαιτεί λιγότερα έγγραφα και να αρκεί η προσκόμιση ενός, όχι πρόσφατου, Ε9. Θα πρόκειται για «προσωρινή δήλωση σε εκκρεμότητα». Για την «οριστική δήλωση» να απαιτείται η προσκόμιση τίτλων ιδιοκτησίας, όπως η αποδοχή κληρονομιάς. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες δεν θα έχουν την αίσθηση πως «χάνουν τις ιδιοκτησίες τους» και η συμμετοχή τους θα αυξηθεί (καθώς δεν θα απαιτούνται όλα τα «χαρτιά» από την αρχή).

Ο ΠΣΔΑΤΜ προτείνει επίσης ηλεκτρονική εφαρμογή χωρίς τη χρήση κωδικών Τaxisnet, όπως γινόταν στα προηγούμενα προγράμματα. Επίσης, να καταστεί σαφές στους πολίτες πως ο εντοπισμός του ακινήτου μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής υποβολής δηλώσεων ή άλλων εφαρμογών μέσω κινητού δεν υποκαθιστά το τοπογραφικό διάγραμμα. Ακόμα, να εκδοθεί πάραυτα νέος οδηγός δηλώσεων κτηματολογίου και να ξεκινήσουν άμεσα η λειτουργία των κεντρικών γραφείων στην Αθήνα και η κεντρική διαφημιστική καμπάνια."

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 21/05/2019 - 06:33
Interamerican

Από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας η INTERAMERICAN έχει αναπτύξει ένα πολυκαναλικό μοντέλο διανομής, που βασίζεται στη στρατηγική προτεραιότητα εστίασης στον πελάτη και στην προσέγγιση της αγοράς με κάθε τρόπο που ο πελάτης επιθυμεί να ασφαλιστεί. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει διευρύνει και εξελίξει σημαντικά, έκτοτε, το Δίκτυο των συνεργαζομένων Πρακτόρων και Μεσιτών, που αριθμεί 970 συνεργαζόμενες εταιρείες.

 

Ως προς τα αποτελέσματα της παραγωγής, σε βάθος δεκαετίας και πλέον, το Δίκτυο των συνεργαζομένων με την εταιρεία Πρακτόρων και Μεσιτών έχει βελτιώσει σημαντικά το μερίδιό του στη διανομή της INTERAMERICAN, φθάνοντας περί το 31% της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων της εταιρείας στο κλείσιμο του 2018. Σημειώνεται ότι τα συνολικά μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα της INTERAMERICAN ανήλθαν, πέρυσι, στα 353,9 εκατ. ευρώ.

 

Το Δίκτυο πέτυχε κατά την περασμένη χρονιά περαιτέρω εξισορρόπηση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων του, με τη σχέση στο χαρτοφυλάκιο Γενικών ασφαλίσεων να διαμορφώνεται σε 54% για τον κλάδο Αυτοκινήτου προς 46% για τους λοιπούς κλάδους. Ειδικότερα, οι συνεργαζόμενοι Πράκτορες και Μεσίτες πέτυχαν αύξηση σε εργασίες κλάδων εκτός Αυτοκινήτου κατά 13%, στον κλάδο Πυρός κατά 18,07%, στην Αστική Ευθύνη κατά 8,44%, στις Μεταφορές κατά  45,63% και στον κλάδο Πλοίων και Σκαφών κατά 13,48%. Το εξισορροπημένο χαρτοφυλάκιο του Δικτύου, πέρα από την απόδοση στις Γενικές ασφαλίσεις, που έφθασε κατά το 2018 στα 84 εκατ. ευρώ, παρουσιάζει ενδιαφέρουσα ανάπτυξη και στους κλάδους Ζωής και Υγείας. Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2019, διατηρείται από το Δίκτυο η δυναμική στον κλάδο Αυτοκινήτου με 13,73 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 1,2% έναντι πρώτου τετραμήνου 2018), ενώ συνεχίζεται η εντυπωσιακή αύξηση της παραγωγής στον κλάδο Πυρός κατά το ίδιο διάστημα, με ασφάλιστρα 5,90 εκατ. (αυξημένη κατά 14,2%).

 

Η INTERAMERICAN βελτιώνει συνεχώς την υποστήριξη που παρέχει στους συνεργαζόμενους Πράκτορες και Μεσίτες, από τη συνεχή εκπαίδευση και επαναπιστοποίηση μέχρι την εισαγωγή των απλούστερων και ταχύτερων διαδικασιών συνεργασίας, και ακόμη, με το πρωτοποριακό ψηφιακό γραφείο «askme» και το κέντρο υποστήριξης συνεργατών.  Ήδη, η εταιρεία έχει ανέλθει στη δεύτερη θέση προτίμησης από τους συνεργάτες της Πράκτορες και Μεσίτες εντός της ασφαλιστικής αγοράς και συγκεντρώνει, σύμφωνα με τα στοιχεία της τακτικής έρευνας που διενεργεί, υψηλή βαθμολογία ικανοποίησής τους (72% πολύ ή εξαιρετικά ικανοποιημένοι).

 

Αναγνωρίζοντας τη συμβολή των Πρακτόρων και Μεσιτών στα αποτελέσματά της, η INTERAMERICAN βράβευσε πρόσφατα στο Συνέδριό της για τις επιδόσεις τους, κατά το 2018 ανά κατηγορία, τις εταιρείες:

• Σε μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα Γενικών ασφαλίσεων: MEGA INSURANCE BROKERS S.A., INFOTRUST A.E., MARSH Ε.Π.Ε. και BE INSURANCE BROKERS S.A.

• Στην ίδια κατηγορία, διακρίθηκαν και οι εκτός Αττικής εταιρείες: CONTRACT A.E., LYRAS INSURANCE GROUP, MEGA ΑGENCY A.E., LIFE POINT - I. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ και Σια Ο.Ε., INTERACTION BROKERS Ε.Π.Ε., A.T.S. INSURANCE AGENTS και ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ.

• Μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα Πυρός: MARSH Ε.Π.Ε., ΠΕΝΚΟ Α.Ε., ALL RISK IKE, BE INSURANCE BROKERS S.A. και ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΕΣΙΤΙΚΗ.

• Σε χαρτοφυλάκιο Ομαδικών ασφαλίσεων: MAPTEN RISK & INSURANCE, ALL RISK IKE, ΔΙΟΝ Α.Ε., MARSH Ε.Π.Ε. και SFAKIANAKIS INSURANCE BROKERS S.A.

• Σε εγγεγραμμένα ασφάλιστρα Αστικής Ευθύνης και Τεχνικών ασφαλίσεων: GLOBALIS A.E., MARSH Ε.Π.Ε., MEGA INSURANCE BROKERS S.A., NAK INSURANCE BROKERS S.A. και ALL RISK IKE.