350 κτηνοτρόφοι της Λέσβου ένωσαν τις δυνάμεις τους. Μας λέει τίποτα αυτή η είδηση στη Χίο;

Τετ, 27/02/2019 - 16:11

350 παραγωγοί γάλακτος της Λέσβου που διαχειρίζονται περίπου 7.000 τόνους γάλακτος ένωσαν τις δυνάμεις τους σχηματίζοντας Οκτώ Ομάδες Παραγωγών Γάλακτος (ΟΠΓ), ως επί το πλείστον αιγοπρόβειου. Η προσπάθεια τους αυτή έγινε προκειμένου να δημιουργηθεί ένα συλλογικό δίχτυ προστασίας του εισοδήματος τους αλλά και να γίνει κατορθωτή η μελλοντική αύξηση του.

Την προσπάθεια αυτή στηρίζει το Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών (ΚΕΑ) Λέσβου και συμμετέχουν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Άγρας, Μεσοτόπου, Ερεσού, Σκαλοχωρίου, Κάπης, Μανταμάδου, Μηθύμνης και Νάπης.

Ο Στράτος Κεφάλας διευθυντής των ΚΕΑ Λέσβου δήλωσε στην αγροτική εφημερίδα Ύπαιθρος Χώρα ότι «οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί το τελευταίο χρονικό διάστημα βάλλονται από πολλές πλευρές. Η τιμή του γάλακτος έχει κατρακυλήσει και οι ζωοτροφές, παρά το μεταφορικό ισοδύναμο, είναι ακριβές για τον ντόπιο παραγωγό». Κάτω από αυτές τις συνθήκες και όντας σε καθημερινή επαφή με τους συνεταιρισμούς και τους κτηνοτρόφους, πήραμε την πρωτοβουλία να αξιοποιήσουμε το Μέτρο 9 του ΠΑΑ, ώστε να ενισχύσουμε την κτηνοτροφία στο νησί», προσθέτει ο ίδιος.

Σε δήλωση του στην ίδια εφημερίδα ο διαχειριστής του Α.Σ.ΣκαλοχωρίουΣτρατής Κυρατζής, του οποίου η Ομάδα αριθμεί 40 κτηνοτρόφους-μέλη με παραγωγή πάνω από 1.500 τόνους γάλα, επεσήμανε «μέσα από την οργάνωση επιδιώκουμε να φτιάξουμε ένα παραληπτήριο με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Μπορούμε να ενταχθούμε στο κατάλληλο πρόγραμμα, ώστε να προμηθευτούμε, για παράδειγμα, τις παγολεκάνες, οι οποίες τώρα ανήκουν στην εκάστοτε τυροκομική μονάδα, ώστε να μπορούμε να διαπραγματευτούμε με όποιον έμπορο θέλουμε».

«Η Ομάδα θα μας δώσει τη δυνατότητα, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, να επαναλειτουργήσουμε το τυροκομείο που είχαμε παλιότερα και να τυροκομούμε μόνοι μας το γάλα. Αυτήν τη στιγμή, φεύγουν ποσότητες, γιατί δεν μπορεί να απορροφηθεί όλη η παραγωγή από την ντόπια τυροκομία», είπε στην Ύπαιθρο Χώρα, ο Βαγγέλης Ιντζιρτζής, πρόεδρος του Α.Σ. Άγρας.

Από τη μεριά του ο διαχειριστής του Α.Σ. Μηθύμνης Θόδωρος Βαμβούκοςεπεσήμανε ότι «θέλουμε να αναζωπυρώσουμε το συνεταιριστικό πνεύμα, ώστε να κρατήσουμε τους κτηνοτρόφους της περιοχής και να πάψει η αποδυνάμωση των συνεταιρισμών. Ο συνεταιρισμός είναι ο πυλώνας που θα στηρίξει την Ομάδα. Μέσα από τον σωστό σχεδιασμό, μπορούν να δουν απτά αποτελέσματα οι παραγωγοί και, γιατί όχι, να έχουμε μια μικρή τυροκομική μονάδα, κάτι που επιτρέπουν οι ποσότητές μας».

Αναβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος, αύξηση του όγκου παραγωγής και της προστιθέμενης αξίας και ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των κτηνοτρόφων είναι, σύμφωνα με τον κ. Κεφαλά, οι πρωταρχικοί στόχοι του εγχειρήματος.

Ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων που θέτει το πλάνο δράσης των Ομάδων βρίσκεται, επίσης, η καθετοποίηση της παραγωγής, με δημιουργία τυροκομικών μονάδων που θα απορροφούν την παραγωγή των μελών τους, ώστε να καρπώνονται οι ίδιοι την υπεραξία του προϊόντος τους. Επιπλέον στόχοι είναι η διαφοροποίηση της παραγωγής, η εφαρμογή νέων πρακτικών και μεθόδων, οι ενέργειες προβολής και προώθησης, αλλά και η συμμετοχή σε μέτρα κατάρτισης.

Πηγή: Νewsroom

Σχετικά Άρθρα