446.860 ευρώ ΕΝΦΙΑ στο Δήμο Χίου που εισπράττει περί τα 300.000 ευρώ από αξιοποίηση ακινήτων!

Με τη δήλωση σε Κτηματολόγιο & Εφορία η αξία τους εκτοξεύτηκε από τα 62,5 στα 210 εκατομμύρια ευρώ
Ακούστε το ηχιτικό
Τετ, 06/10/2021 - 15:17
Ηχητικό απόσπασμα: 

“Μέσα” μπαίνει ο Δήμος Χίου αφού το ισοζύγιο εσόδων - εξόδων από την ακίνητη περιουσία που διαθέτει είναι αρνητικό από φέτος, μετά την κατακόρυφη αύξηση του ΕΝΦΙΑ που καλείται να πληρώσει από τα 96.700 ευρώ στα 446.860 ευρώ.

Το θέμα της πληρωμής του συγκεκριμένου φόρου συζητήθηκε σήμερα στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στην οποία έγινε τροποποίηση του προϋπολογισμού, ώστε να αυξηθεί το προβλεπόμενο ποσό για την καταβολή των πρώτων δόσεων, ενώ στο μεταξύ καταβάλλεται προσπάθεια από το Δήμο ώστε να μειωθεί ο φόρος που επιβλήθηκε με το αιτιολογικό ότι τα περισσότερα ακίνητα είναι μη εκμεταλλεύσιμα (βοσκότοποι, αγροτεμάχια, δασικές εκτάσεις).

Σημειώνεται ότι η αύξηση του ΕΝΦΙΑ ήταν μέχρι ενός σημείου αναμενόμενη -όχι όμως σε τέτοιο βαθμό- αφού το προηγούμενο διάστημα, με την τακτοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου, τις εγγραφές στο κτηματολόγιο και στην εφορία, η αξία της εκτινάχθηκε από τα 62,5 εκατομμύρια ευρώ στα 210  εκατομμύρια ευρώ!

Αξίζει να αναφερθεί -όπως είπε χαρακτηριστικά- ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Μπελέγρης, στο Ράδιο “Αλήθεια” τα δηλωθέντα ως έσοδα από την ακίνητη περιουσία του Δήμου είναι της τάξεως των 500.000 ευρώ αλλά τα εισπραχθέντα είναι λιγότερα, φτάνοντας στα 300.000 ευρώ!

Στο ερώτημα γιατί με τέτοια “προίκα” ο δήμος δεν μπορεί να αυξήσει τα έσοδα, ο αντιδήμαρχος απάντησε ότι η προσπάθεια μίσθωσης ακινήτων προσκρούει στο γράμμα του νόμου το οποίο επιβάλλει καταρχάς να μην έχουν οικοδομικές αυθαιρεσίες.

Με δεδομένο λοιπόν ότι αυθαιρεσίες υπάρχουν , το 2ο εμπόδιο που συναντάται αφορά στο ποιος θα τις τακτοποιήσει, αφού κατά τον αντιδήμαρχο  το προσωπικό που διαθέτουν δεν επαρκεί για να ανταπεξέλθει άμεσα και στην συγκεκριμένη ανάγκη, μιας και προηγούνται άλλες ανάγκες,  λόγω προθεσμιών που τρέχουν, όπως π.χ. το κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες.

Έτσι προς το παρόν οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ τρέχουν -75.000 ευρώ ανά μήνα- με την ελπίδα το ποσό να μειωθεί μετά την υποβολή των αντιρρήσεων του δήμου και την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας να παραμένει ζητούμενο.

Σχετικά Άρθρα