
Η ζήτηση ψιλής μαστίχας οδήγησε στην απόφαση της Διοίκησης της ΕΜΧ να ξεκινήσεις φέτος νωρίτερα από ποτέ άλλοτε η παράδοση μαστιχιού από τους παραγωγούς. Η παραλαβή θα ξεκινήσει από τις 17 Οκτωβρίου, ενώ ήδη από τις 3 του μήνα, που υπάρχει η δυνατότητα να κλείνονται τα ραντεβού παράδοσης, αρκετοί παραγωγοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως είπε στην “Α” ο Πρόεδρος της ΕΜΧ, Γιώργος Τούμπος.
Ωστόσο η τιμολόγηση θα γίνεται από την 1η Γενάρη, ενώ η πληρωμή μέσα στο χρόνο, με το 40% να καταβάλλεται μέσα στον πρώτο μήνα, το 30% μέσα στο 7μηνο και το υπόλοιπο 30% μέχρι το τέλος του χρόνου.
Όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική, προστέθηκαν δύο ακόμη κατηγορίες και έγινε αύξηση της τιμής στην Α1 και τη Β (συν 2 και συν 1 ευρώ αντίστοιχα), με τον κ. Τούμπο να σημειώνει ότι “τώρα που είναι πιο ελαστικά τα όρια μεταξύ των κατηγοριών δε δικαιολογούνται παράπονα και γκρίνιες”.
Ο Πρόεδρος της ΕΜΧ ανέφερε ότι τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι εμπορικά η Ένωση πάει πολύ καλά, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι παραμένει σταθερή στις παραδοσιακές αγορές ενώ υπάρχει αύξηση διάθεσης του προϊόντος στην Αμερική και στις δυτικές χώρες με φαρμακευτικό προϊόν.
“Προς αυτήν την κατεύθυνση συμμετείχαμε 5 με 8 Οκτωβρίου σε έκθεση πρώτων υλών που αφορούν τη φαρμακευτική και τα τρόφιμα, που έγινε στο Λας Βέγκας, με πολύ καλά αποτελέσματα”, τόνισε ο κ. Τούμπος.
Ακολουθεί η τιμολογιακή πολιτική της ΕΜΧ για την παραδιδόμενη μαστίχα ανά κιλό, ανά κατηγορία και ποιότητα:
Α: από 0 έως 100 / 85 ευρώ
Α1: από 101 έως 200/ 80 ευρώ
Β: από 201 έως 500 / 77 ευρώ
Β1: από 500 έως 1000/ 73 ευρώ
Γ (νέα κατηγορία): από 1.001 έως 1.500/ 65 ευρώ
Γ1: από 1501 έως 2.200 / 60 ευρώ
Δ: από 2.201 έως 4.000 / 40 ευρώ
Δ1 (νέα κατηγορία): από 4.001 έως 4.500 / 20 ευρώ
Ε: κολλήματα / 10 ευρώ