Χίος, Κυριακή 19 Ιανουαρίου

Ανακύκλωση μπαζών. Υποχρέωση και δικαίωμα των πολιτών και της κοινωνίας.

Ενημερωτική εσπερίδα της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. που συνεγάζεται με την ΤΕΧΝΕΤ Χίου.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 11/12/2019 - 06:14

Στα οφέλη της ανακύκλωσης, για την εφαρμογή της εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (μπάζα) στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, αλλά και για την υποχρέωση και το δικαίωμά μας ως κοινωνία στην προστασία του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα του εδάφους, που έχει να κάνει με τη ζωή και την υγεία μας, αναφέρθηκε εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο στις 6 μ.μ. της Τρίτης 10 Δεκεμβρίου 2019, από την ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. (Ανακύκλωση ΑΕΚΚ Κεντρικής Μακεδονίας Α.Ε.-με έδρα τη Θεσσαλονίκη) που σε συνεργασία με την ΤΕΧΝΕΤ Χίου (Γιάννης Ζαννάρας) έχουν δημιουργήσει στην περιοχή Γρου μια πρωτότυπη και αξιόλογη μονάδα επεξεργασίας και αξιοποίησης των αποβλήτων εκσκαφών-κατασκευών-κατεδαφίσεων για την επαναχρησιμοποίησή τους ξανά στα δημόσια και ιδιωτικά έργα, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τις νόμιμες επιβεβλημένες αδειοδοτήσεις.

Η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Περιφ. Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου, Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου) και υπό την Αιγίδα του Επιμελητηρίου Χίου. Την εκδήλωση χαιρέτισαν από το βήμα ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος, ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου Παντελής Λεγάτος που τόνισαν την ουσιαστική και μεγάλη αναγκαιότητα της σωστής ανακύκλωσης των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (μπάζα), δήλωσαν την υποστήριξή τους στις σύγχρονες και απολύτως αναγκαίες αυτές δραστηριότητες και ενημερώθηκαν στη συνέχεια για τις υποχρεώσεις και τις δυνατότητες των Δημόσιων και Κρατικών Φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τη θετική συμβολή τους και τη συνεργασία, στο έργο και την εφαρμογή της ανακύκλωσης των μπαζών.

Στην εσπερίδα παραβρέθηκαν επίσης, εκπρόσωπος της Ταξιαρχίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χίου, ο Τεχνικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΧ και εκπρόσωπος του Εκπαιδευτικού Επιστημονικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η Άννα Μίχου Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Σύμβουλος Ανάπτυξης, από την ΑΝΑΚΕΜ, που προλόγισε την ενημερωτική εσπερίδα, τόνισε ότι ο Στρατός, η Αστυνομία, το Πανεπιστήμιο και Εκπαιδευτικοί Φορείς, πάντα συμβάλλουν θετικά στο έργο της ανακύκλωσης των μπάζων με την πρακτική συνεργασία τους όπου υπάρχει ανάγκη, στην καλή τήρηση της Νομοθεσίας, αλλά και στην παράμετρο της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.

Έντονη επίσης ήταν στην αίθουσα η παρουσία και η συμμετοχή του τεχνικού κόσμου της Χίου και των επιχειρηματιών (που ασχολούνται με εργασίες που παράγουν μπάζα. Πολύ θετικό είναι ότι τις εισηγήσεις των ομιλητών της εσπερίδας ακολούθησαν οι ερωτήσεις των παρευρισκομένων πάνω σε τεχνικά, πρακτικά και νομικά ζητήματα της ανακύκλωσης των μπάζων και των εργασιών που σχετίζονται με τα απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων. Η συζήτηση με τις ερωταπαντήσεις κράτησε αρκετή ώρα, γιατί όπως φάνηκε, το ενδιαφέρον ήταν έντονο... πράγμα πολύ ελπιδοφόρο... ότι ο καθένας από τους παρευρισκόμενους... δρομολογείται ως θετικός πολλαπλασιαστής στο έργο της ανακύκλωσης των μπάζων.

Την εναρκτήρια και ουσιαστικά κατατοπιστική εισήγηση στο θέμα, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Ν.Ε. του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου) Εμμανουήλ Μυσιρλής, που τόνισε ότι το ΤΕΕ βρίσκεται πάντα δίπλα και αρωγός σε κάθε δραστηριότητα ανακύκλωσης και ότι την ενημέρωση για τη διαχείριση των αποβλήτων, για τις διαδικασίες και τη νομοθεσία κάθε κατασκευαστικής δραστηριότητας (οικοδομές-Τεχνικά Έργα Δημοσίου) είναι απαραίτητη για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, την οικονομία φυσικών πόρων και την προστασία ακόμα και της γεωργικής μας παραγωγής-πράγμα που αφορά φυσικά την οικονομία, αλλά και την υγεία μας.

Για την εναλλακτική διαχείριση ΑΕΚΚ, το Θεσμικό Πλαίσιο και το ρόλο του ΕΟΑΝ, μίλησε ο Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, δρ. περιβαλοντολόγος Φίλιππος Κυρκίτσος. Υπογράμμισε ότι η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω στο ζήτημα, είναι η επίτευξη της μηδενικής παραγωγής μπάζων και η πλήρης αξιοποίησή τους στον οικονομικό κύκλο, πράγμα που είναι εφικτό (κι ας είμαστε ακόμα πολύ πίσω) να το επιτύχουμε τα επόμενα χρόνια, όπως το πέτυχαν αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες - τουλάχιστον στον τομέα των απορριμμάτων. Επίσης τόνισε ότι η επιτυχία σε αυτόν τον τομέα, πέρα από την ωφέλεια που θα προσφέρει στην Ελληνική κοινωνία στο σύνολό της (γιατί όλα είναι αλληλένδετα... ακόμα κι ο Τουρισμός) θα μας βοηθήσει επίσης να αποφύγουμε επικείμενα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εγγύς μέλλον.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., Ηλίας Δημητριάδης, Μηχανικός Διαχείρισης Αποβλήτων, μίλησε για την εφαρμογή του θεσμού της Ανακύκλωσης ΑΕΚΚ (μπάζων) Δημόσιων και Ιδιωτικών Έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Τόνισε ότι η ύπαρξη μπάζων σε μια περιοχή είναι η πρώτη και βασική αιτία για να μαζευτούν εκεί και άλλα είδη αποβλήτων (χημικά - μπαταρίες - καύσιμα - λάδια... που ξεφορτώνονται επιτήδειοι). Επειδή λοιπόν είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι και να μην πετάμε ούτε το τσιγάρο μας κάτω... γιατί ο ένας μιμείται τον άλλο και ο καθένας από μας βοηθά στη διάδοση, τη γενίκευση και την επικράτηση του καλού. Πρόσθεσε επίσης ότι έχουμε την υποχρέωση και το δικαίωμα ως κοινωνία και ως πολίτες να ζητάμε τη νόμιμη βεβαίωση της ανακύκλωσης των μπάζων... για καλύτερη δημόσια υγεία και για το συνολικό όφελος της κοινωνίας που ζούμε.

Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και η Άννα Μίχου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Σύμβουλος Ανάπτυξης της ΑΝΑΚΕΜ, που εξήγησε τη διαχείριση (ως διαδικασία) των ΑΕΚΚ (μπάζα) στις μονάδες επεξεργασίας-ανακύκλωσης. Τόνισε ότι όχι μόνο η νομοθεσία, αλλά και η λογική, λένε ότι τα Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών & Κατεδαφίσεων πρέπει να ανακυκλώνονται σωστά ώστε να μην επιβαρύνουν τη ζωή μας και το περιβάλλον και πρέπει να ξαναγυρίζουν στην αγορά και στη χρήση ως προϊόντα και υλικά χρήσιμα και ωφέλιμα. Πρόσθεσε ότι η Ανακύκλωση ΑΕΚΚ Κεντρικής Μακεδονίας Α.Ε. (ΑΝΑΚΕΜ) είναι ένα σύγχρονο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών Κατεδαφίσεων που συνεργάζεται στη Χίο με την ΤΕΧΝΕΤ που εξασφαλίζει όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τεχνολογίες.

Οι εκπρόσωποι της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. και ο Πρόεδρος του Ν.Τ. του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας παραχώρησαν κατατοπιστική συνέντευξη επί του θέματος, που μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα της Αλήθειας.

Όλοι τόνισαν την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης των μπάζων και ότι πρέπει αυτό να το ζητούν οι ίδιοι οι πολίτες και η κοινωνία στο σύνολό της.

Σχετικά Άρθρα

Υπογράφτηκε σήμερα το Μνημόνιο Συνεργασίας του νέου Φορέα με τον 1ο και 2ο Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύσσωμοι Επαγγελματίες και Αιρετοί στο Μουσείο Μαστίχας Χίου
Σάβ, 18/01/2020 - 19:13

 Καλορίζικος ο νεοσύστατος Φορέας Τουρισμού Χίου, ξεκινά με ελπιδοφόρα δυναμική ομάδα νέων επαγγελματιών, για την αναζωογόνηση του Τουριστικού προϊόντος και για την αύξησης της Τουριστικής σαιζόν του νησιού μας, που μεταφράζεται σε ευημερία!!!

Εγκαινιάστηκε, ο ήδη ενεργός και ολοκαίνουργιος Φορέας Τουρισμού Χίου-Chios Tourism Organization-με την Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για οργανωμένες και ομαδικές δράσεις, με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με το Δήμο Χίου, το Δήμο Οινουσσών, το Δήμο Ψαρών και με το Επιμελητήριο Χίου που ήταν μπροστάρης για τη δημιουργία του.

 Οι υπογραφές των Μνημονίων Συνεργασίας  έγιναν στο Μουσείο Μαστίχας στο Πυργί, το πρωϊτου Σαββάτου 18 Ιανουαρίου 2020 με την συλλογική και ηχηρή παρουσία επαγγελματιών του Τουρισμού και αιρετών, δείγμα πολύ ελπιδοφόρο για τις φιλοδοξίες του νέου Φορέα που στοχεύει στην αναβάθμιση του Τουρισμού στη Χίο, μέσα από συντονισμένες και εύστοχες ομαδικές δράσεις!

Ο Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Χίου Αυγουστής Νεαμονίτης είπε χαρακτηριστικά...'' σήμερα περνάμε από τη Χίο του Εγώ στη Χίο του Εμείς '' για μια τουριστική ανάπτυξη με μέθοδο και ομόνοια, με μελέτη, γνώση και χρήση όλων των  ''όπλων'' του διαδυκτίου και της πληροφορίας της σύγχρονης αγοράς... και σε συντονισμένη συνεργασία με την Πολιτεία και τους Αιρετούς.

Υπογράφοντας το Μνημόνιο Συνεργασίας με το Φορέα Τουρισμού Χίου, δήλωσαν τη στήριξή τους στο έργο του και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νίκος Νύχτας που έλαβε τηλεφώνημα εκείνη τη στιγμή από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο έργο του νέου Φορέα, ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης που επίσης τόνισε ότι ο Δήμος Χίου θα είναι αρρωγός, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Κώστας Βεργίνας που τόνισε ότι τέτοιες συλλογικές και συντονισμένες δράσεις φέρνουν καλούς καρπούς, ο Δήμαρχος Οινουσσών Γιώργος Δανιήλ που μίλησε με πολύ χαρά για τις επερχόμενες κοινές δράσεις για την ανάπτυξη του Τουρισμού στη Χίο και τις Οινούσσες, κατόπιν εκ μέρους του Δημάρχου της Ηρωϊκής Νήσου Ψαρών ο Μάνος Μυσιρλής δήλωσε επίσης στήριξη και συνεργασία στο νέο Φορέα...και τέλος ο εμπνευστής και πρώτος κινητήριος μοχλός για τη δημιουργία του Φορέα Τουρισμού Χίου ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου Παντελής Λεγάτος, δήλωσε απερίφραστα την αμέριστη στήριξη του Επιμελητηρίου, εξέφρασε τη χαρά του για την υπογραφή των Μνημονίων Συνεργασίας του Φορέα των Επαγγελματιών του Τουρισμού, με τον 1ο και 2ο Βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης...και τόνισε ότι το συλλογικό αυτό εγχείρημα προοιωνίζει πολλά καλά αναπτυξιακά αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον!

 Μετά τις υπογραφές και τους χαιρετισμούς ακολούθησε δεξίωση με το απαραίτητο κέρασμα των παρευρισκομένων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο Μουσείο Μαστιχας Χίου (χώρος εμβληματικός και με πολλαπλά μηνύματα για την υπογραφή των νέων συνεργασιών) προβλήθηκε ένα περιεκτικό και εύγλωτο βίντεο για τις ομαδικές και μελετημένες δράσεις που ήδη δρομολογεί ο νεοσύστατος Φορέας Τουρισμού Χίου, αξιοποιώντας μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες για την μετάδοση της πληροφορίας.

 Η Νένα Παλαιοπάνου που συντόνισε την εκδήλωση τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι μια γιορτή γιατί πραγματοποιείται ένα νέο, συντονισμένο, συλλογικό και με καταμερισμό εργασίας...ελπιδοφόρο ξεκίνημα στα Τουριστικά πράγματα της Χίου

Οι νέοι και δραστήριοι καταξιωμένοι Επαγγελματίες του Τουρισμού που στελεχώνουν την ελπιδοφόρα και ζωντανή ομάδα του Φορέα Τουρισμού Χίου είναι οι ακόλουθοι:

Πρόεδρος Αυγουστής Νεαμονίτης, Αντιπρόεδρος Γιώργος Πάσσας, Γενικός Γραμματέας Γιάννης Συράκης, Υπεύθυνη Οικονομικών και Πρόεδρος Ξενοδόχων Χίου Μα'ι'στράλη Αντιγόνη, Υπεύθυνος Τύπου Κώστας Μούνδρος, Μέλη: Γιάννης Νέος και Ευτυχία Τσουρή...και Αναπληρωματικά Μέλη: Μαρκέλλα Τομάζου Έφορος Ένωσης Ξενοδόχων Χίου, Γιώργος Μπενοβίας, Νένα Παλαιοπάνου Αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Χίου και Γιώργος Ατσάλης.

Καλορίζικοι και με δημιουργικές ωφέλιμες δράσεις!