Χίος, Κυριακή 7 Ιουνίου

Ανακύκλωση μπαζών. Υποχρέωση και δικαίωμα των πολιτών και της κοινωνίας.

Ενημερωτική εσπερίδα της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. που συνεγάζεται με την ΤΕΧΝΕΤ Χίου.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 11/12/2019 - 06:14

Στα οφέλη της ανακύκλωσης, για την εφαρμογή της εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (μπάζα) στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, αλλά και για την υποχρέωση και το δικαίωμά μας ως κοινωνία στην προστασία του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα του εδάφους, που έχει να κάνει με τη ζωή και την υγεία μας, αναφέρθηκε εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο στις 6 μ.μ. της Τρίτης 10 Δεκεμβρίου 2019, από την ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. (Ανακύκλωση ΑΕΚΚ Κεντρικής Μακεδονίας Α.Ε.-με έδρα τη Θεσσαλονίκη) που σε συνεργασία με την ΤΕΧΝΕΤ Χίου (Γιάννης Ζαννάρας) έχουν δημιουργήσει στην περιοχή Γρου μια πρωτότυπη και αξιόλογη μονάδα επεξεργασίας και αξιοποίησης των αποβλήτων εκσκαφών-κατασκευών-κατεδαφίσεων για την επαναχρησιμοποίησή τους ξανά στα δημόσια και ιδιωτικά έργα, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τις νόμιμες επιβεβλημένες αδειοδοτήσεις.

Η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Περιφ. Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου, Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου) και υπό την Αιγίδα του Επιμελητηρίου Χίου. Την εκδήλωση χαιρέτισαν από το βήμα ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος, ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου Παντελής Λεγάτος που τόνισαν την ουσιαστική και μεγάλη αναγκαιότητα της σωστής ανακύκλωσης των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (μπάζα), δήλωσαν την υποστήριξή τους στις σύγχρονες και απολύτως αναγκαίες αυτές δραστηριότητες και ενημερώθηκαν στη συνέχεια για τις υποχρεώσεις και τις δυνατότητες των Δημόσιων και Κρατικών Φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τη θετική συμβολή τους και τη συνεργασία, στο έργο και την εφαρμογή της ανακύκλωσης των μπαζών.

Στην εσπερίδα παραβρέθηκαν επίσης, εκπρόσωπος της Ταξιαρχίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χίου, ο Τεχνικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΧ και εκπρόσωπος του Εκπαιδευτικού Επιστημονικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η Άννα Μίχου Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Σύμβουλος Ανάπτυξης, από την ΑΝΑΚΕΜ, που προλόγισε την ενημερωτική εσπερίδα, τόνισε ότι ο Στρατός, η Αστυνομία, το Πανεπιστήμιο και Εκπαιδευτικοί Φορείς, πάντα συμβάλλουν θετικά στο έργο της ανακύκλωσης των μπάζων με την πρακτική συνεργασία τους όπου υπάρχει ανάγκη, στην καλή τήρηση της Νομοθεσίας, αλλά και στην παράμετρο της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.

Έντονη επίσης ήταν στην αίθουσα η παρουσία και η συμμετοχή του τεχνικού κόσμου της Χίου και των επιχειρηματιών (που ασχολούνται με εργασίες που παράγουν μπάζα. Πολύ θετικό είναι ότι τις εισηγήσεις των ομιλητών της εσπερίδας ακολούθησαν οι ερωτήσεις των παρευρισκομένων πάνω σε τεχνικά, πρακτικά και νομικά ζητήματα της ανακύκλωσης των μπάζων και των εργασιών που σχετίζονται με τα απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων. Η συζήτηση με τις ερωταπαντήσεις κράτησε αρκετή ώρα, γιατί όπως φάνηκε, το ενδιαφέρον ήταν έντονο... πράγμα πολύ ελπιδοφόρο... ότι ο καθένας από τους παρευρισκόμενους... δρομολογείται ως θετικός πολλαπλασιαστής στο έργο της ανακύκλωσης των μπάζων.

Την εναρκτήρια και ουσιαστικά κατατοπιστική εισήγηση στο θέμα, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Ν.Ε. του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου) Εμμανουήλ Μυσιρλής, που τόνισε ότι το ΤΕΕ βρίσκεται πάντα δίπλα και αρωγός σε κάθε δραστηριότητα ανακύκλωσης και ότι την ενημέρωση για τη διαχείριση των αποβλήτων, για τις διαδικασίες και τη νομοθεσία κάθε κατασκευαστικής δραστηριότητας (οικοδομές-Τεχνικά Έργα Δημοσίου) είναι απαραίτητη για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, την οικονομία φυσικών πόρων και την προστασία ακόμα και της γεωργικής μας παραγωγής-πράγμα που αφορά φυσικά την οικονομία, αλλά και την υγεία μας.

Για την εναλλακτική διαχείριση ΑΕΚΚ, το Θεσμικό Πλαίσιο και το ρόλο του ΕΟΑΝ, μίλησε ο Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, δρ. περιβαλοντολόγος Φίλιππος Κυρκίτσος. Υπογράμμισε ότι η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω στο ζήτημα, είναι η επίτευξη της μηδενικής παραγωγής μπάζων και η πλήρης αξιοποίησή τους στον οικονομικό κύκλο, πράγμα που είναι εφικτό (κι ας είμαστε ακόμα πολύ πίσω) να το επιτύχουμε τα επόμενα χρόνια, όπως το πέτυχαν αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες - τουλάχιστον στον τομέα των απορριμμάτων. Επίσης τόνισε ότι η επιτυχία σε αυτόν τον τομέα, πέρα από την ωφέλεια που θα προσφέρει στην Ελληνική κοινωνία στο σύνολό της (γιατί όλα είναι αλληλένδετα... ακόμα κι ο Τουρισμός) θα μας βοηθήσει επίσης να αποφύγουμε επικείμενα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εγγύς μέλλον.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., Ηλίας Δημητριάδης, Μηχανικός Διαχείρισης Αποβλήτων, μίλησε για την εφαρμογή του θεσμού της Ανακύκλωσης ΑΕΚΚ (μπάζων) Δημόσιων και Ιδιωτικών Έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Τόνισε ότι η ύπαρξη μπάζων σε μια περιοχή είναι η πρώτη και βασική αιτία για να μαζευτούν εκεί και άλλα είδη αποβλήτων (χημικά - μπαταρίες - καύσιμα - λάδια... που ξεφορτώνονται επιτήδειοι). Επειδή λοιπόν είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι και να μην πετάμε ούτε το τσιγάρο μας κάτω... γιατί ο ένας μιμείται τον άλλο και ο καθένας από μας βοηθά στη διάδοση, τη γενίκευση και την επικράτηση του καλού. Πρόσθεσε επίσης ότι έχουμε την υποχρέωση και το δικαίωμα ως κοινωνία και ως πολίτες να ζητάμε τη νόμιμη βεβαίωση της ανακύκλωσης των μπάζων... για καλύτερη δημόσια υγεία και για το συνολικό όφελος της κοινωνίας που ζούμε.

Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και η Άννα Μίχου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Σύμβουλος Ανάπτυξης της ΑΝΑΚΕΜ, που εξήγησε τη διαχείριση (ως διαδικασία) των ΑΕΚΚ (μπάζα) στις μονάδες επεξεργασίας-ανακύκλωσης. Τόνισε ότι όχι μόνο η νομοθεσία, αλλά και η λογική, λένε ότι τα Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών & Κατεδαφίσεων πρέπει να ανακυκλώνονται σωστά ώστε να μην επιβαρύνουν τη ζωή μας και το περιβάλλον και πρέπει να ξαναγυρίζουν στην αγορά και στη χρήση ως προϊόντα και υλικά χρήσιμα και ωφέλιμα. Πρόσθεσε ότι η Ανακύκλωση ΑΕΚΚ Κεντρικής Μακεδονίας Α.Ε. (ΑΝΑΚΕΜ) είναι ένα σύγχρονο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών Κατεδαφίσεων που συνεργάζεται στη Χίο με την ΤΕΧΝΕΤ που εξασφαλίζει όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τεχνολογίες.

Οι εκπρόσωποι της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. και ο Πρόεδρος του Ν.Τ. του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας παραχώρησαν κατατοπιστική συνέντευξη επί του θέματος, που μπορείτε να παρακολουθήσετε στην ιστοσελίδα της Αλήθειας.

Όλοι τόνισαν την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης των μπάζων και ότι πρέπει αυτό να το ζητούν οι ίδιοι οι πολίτες και η κοινωνία στο σύνολό της.

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 06/06/2020 - 19:16

 

 

Ως ανεξέλεγκτη πηγή κινδύνων πολλαπλής κρίσης με ανυπολόγιστες συνέπειες, που θα περιλαμβάνει και την υγειονομική κρίση, χαρακτηρίζει η INTERAMERICAN την κλιματική αλλαγή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η τραγική σε ανθρώπινες απώλειες εμπειρία της υγειονομικής κρίσης έφερε στην επιφάνεια τους κινδύνους για την υγεία που επιφυλάσσει η κλιματική αλλαγή.

 

Είναι πρόσφατη η ανοικτή επιστολή που απηύθυναν στους ηγέτες της G20 περισσότεροι από 200 οργανισμοί, οι οποίοι εκπροσωπούν περί τα 40 εκατ. εργαζομένους στον τομέα της υγείας, απαιτώντας μέτρα και μεταρρυθμίσεις στις επιλογές και τη διαχείριση των πηγών ενέργειας - μετάβαση από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων στις ανανεώσιμες πηγές, για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, τονίζουν πως η κλιματική αλλαγή συμβάλλει άμεσα ή έμμεσα σε 7 εκατ. θανάτους ετησίως, ενώ μπορεί να φέρει την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με νέες ασθένειες μελλοντικά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει τη θνησιμότητα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, προκαλεί μεγαλύτερη συχνότητα επιδημιών και πλήττει την υγεία, εξ αιτίας και της μετακίνησης πληθυσμών. Μολύνσεις, υποσιτισμός και θερμική καταπόνηση βρίσκονται στην πρώτη σειρά των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

 

Ως μέλος του United Nations Environment Programme Finance Initiative (UNEPFI) από το 2006 και ιδρυτικό μέλος της Διακήρυξης των Αρχών της Αειφόρου Ασφάλισης (Principles for Sustainable Insurance) του 2012, η INTERAMERICAN συντάσσεται με τις σημαντικές, διεθνείς πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Η εταιρεία, που είναι μέλος και του Οικουμενικού Συμφώνου (Global Compact) του Ο.Η.Ε. από το 2008 έχοντας υιοθετήσει τις αρχές του για το περιβάλλον, καθώς επίσης ιδρυτικό μέλος από φέτος του τοπικού Global Compact Network Hellas, προσυπέγραψε πέρυσι και τη μεγαλύτερη πρωτοβουλία «A New Deal for Europe», που έχει αναληφθεί πανευρωπαϊκά από Διευθύνοντες Συμβούλους του ιδιωτικού τομέα για την υποστήριξη ενός βιώσιμου μέλλοντος της Ευρώπης, με βασικό άξονα δράσης την πράσινη ανάπτυξη. Επίσης, κατά το 2019 δήλωσε τη συμμετοχή της και στην πρωτοβουλία του UNEPFI για την προστασία των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που περιλαμβάνουν και πλήθος τοποθεσιών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

 

Παρ’ ότι ως οργανισμός χρηματοασφαλιστικών υπηρεσιών η INTERAMERICAN έχει ήπια επίδραση στο περιβάλλον, όπως φαίνεται και στην ανάλυση των ουσιαστικών θεμάτων που απασχολούν τους stakeholders, η εταιρεία αναγνωρίζει, αξιολογεί και αναλαμβάνει στο μεγάλο ζήτημα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής την περιβαλλοντική ευθύνη που της αναλογεί έναντι της ευρύτερης κοινωνίας, καθώς και ασφαλιστικά την ευθύνη για τη διασφάλιση της περιουσίας των πελατών της. Η INTERAMERICAN, σε συνεργασία με τον μητρικό οργανισμό ACHMEA, βρίσκεται σε διαδικασία καταγραφής και ποσοτικοποίησης των πολύπλευρων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που έως σήμερα για όλη την ασφαλιστική κοινότητα βασίζεται σε προσεγγίσεις κατ’ εκτίμηση.

 

Έχοντας ενσωματώσει και περιβαλλοντικές παραμέτρους στον σχεδιασμό της Βιώσιμης Ανάπτυξής της, σύμφωνα με την τάση που επικρατεί και για τα stress tests των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που διενεργεί η EIOPA, η εταιρεία αποβλέπει στη διαχείριση ενός ευρέος φάσματος κινδύνων και επενδυτικών ευκαιριών και μέσα από τον τομέα του περιβάλλοντος. Άλλωστε, η σχετικά πρόσφατη Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία («European Green Deal») που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Δεκέμβριος 2019), κατευθύνει την επιχειρηματική κοινότητα και ειδικότερα την ασφαλιστική βιομηχανία, που αποτελεί παγκοσμίως τον μεγαλύτερο επενδυτή, προς μια πορεία με πολιτικές από τη μείωση των ρύπων μέχρι τις επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία αιχμής. Στόχος είναι η προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος στην Ευρώπη.

 

Πρακτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης Μη Χρηματοικονομικών Πληροφοριών για το 2019, που η INTERAMERICAN υποβάλλει στο ΓΕΜΗ για τρίτη διαδοχικά χρονιά -κατ΄ακολουθία του νόμου 4403/2016 και παράλληλα με την έκδοση Έκθεσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, από το 2008- η εταιρεία έχει αναπτύξει πρωτοποριακά για την ελληνική ασφαλιστική αγορά δύο πράσινες προϊοντικές γραμμές. Με τη «Green Line» ασφαλίζει την αστική ευθύνη ρύπανσης και με την «Energy Line», τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για την κάλυψη επενδύσεων σε Α.Π.Ε., η INTERAMERICAN είχε κατά το 2019 συνολικά 2.925 συμβόλαια, που αντιστοιχούν σε ισχύ 450,54 MWp και σε ασφαλιζόμενες αξίες 867,1 εκατ. ευρώ. Η ασφαλιζόμενη ισχύς, που ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε Α.Π.Ε., ουσιαστικά αποτρέπει την έκλυση περισσοτέρων από 470 t διοξειδίου του άνθρακα. Επισημαίνεται ότι η εταιρεία, επίσης, παρακολουθεί και διαχειρίζεται με συνεχή μείωση της άμεσης και έμμεσης εκπομπής ρύπων την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, με πιστοποιημένες κατά ISO50001 συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας τις υποδομές, εγκαταστάσεις και οχήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι εξοικονομήθηκε ενέργεια της τάξεως του 22,61% μέσω της μεγιστοποίησης απόδοσης της λειτουργίας των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Σε αυτό, συνέβαλε η εγκατάσταση έξυπνης πλατφόρμας «internet of Things», στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του οργανισμού. Ακόμη, η INTERAMERICAN διαχειρίζεται τα στερεά απόβλητα και οδηγεί σε αποστείρωση και αποτέφρωση τα απόβλητα της ιδιόκτητης κλινικής (Αθηναϊκή Mediclinic), τα οποία πέρυσι ανήλθαν σε 32 t, καθώς επίσης και τα απόβλητα του ιδιόκτητου συνεργείου αυτοκινήτων CarPoint.

 

«Είμαστε διαχειριστές κινδύνων και συνεπώς, στρατηγικά ευθυγραμμισμένοι με την υλοποίηση των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης -των Sustainable Development Goals του Παγκόσμιου Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών-, που αποτελούν έναν κοινό οδηγό για μια πορεία και συμβολή όλων των δυνάμεων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα προς ένα βιώσιμο μέλλον. Στον οργανισμό μας, θέλουμε να βοηθάμε τους ανθρώπους να ζουν ασφαλέστερα, περισσότερο και καλύτερα και η μέριμνα για το περιβάλλον είναι κομβική σε αυτή την αποστολή μας. Ειδικότερα, ο Στόχος 13 για την κλιματική αλλαγή βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας, που πέρα από τις ασφαλιστικές πρωτοβουλίες και τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, εκφράζεται και στην περιβαλλοντική κουλτούρα της εταιρείας για βιώσιμο αστικό περιβάλλον. Ως  παράδειγμα, να αναφέρω τη μετακίνηση και την ενθάρρυνση λιγότερης χρήσης των οχημάτων, αλλά και την προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας» τονίζει ο Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος της INTERAMERICAN.

 

«Το αποτέλεσμα της περιόδου των περιοριστικών μέτρων, λόγω της πανδημίας, που ανέδειξε και το σημαντικά θετικό γεγονός της ανακούφισης του φυσικού περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, φανερώνει ότι με συνείδηση και βούληση για την τήρηση μέτρων μπορούμε να έχουμε ένα πιο καθαρό περιβάλλον και να συγκρατήσουμε κατά το δυνατόν την κλιματική αλλαγή» επισημαίνει, εξάλλου, ο Γιάννης Ρούντος, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων και Υπευθυνότητας της εταιρείας.