Χίος, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου

Ανύπαρκτο το ενδιαφέρον για πετρέλαιο θέρμανσης

Στο 1,05 - 1,10 ευρώ /λίτρο η τιμή πώλησης, εκτιμά ο Πρόεδρος του Συλ. Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Χίου
Δείτε το Βίντεο
Παρ, 11/10/2019 - 14:24

Πετρέλαιο θέρμανσης από την ερχόμενη Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, που θα ξεκινήσει η διανομή του θα υπάρχει, ενδιαφέρον δεν υπάρχει από τους καταναλωτές μέχρι στιγμής με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Πρατηριούχων Χίου, Ηλία Σαββάκη, να σημειώνει ότι από τα έως τώρα δεδομένα εκτιμάται ότι η τιμή διάθεσης θα είναι ανάλογη με πέρσι.

«Από 1,05 έως 1,10 ευρώ/λίτρο θα κυμανθεί η τιμή, αλλά με μεγαλύτερη ασφάλεια θα μπορέσουμε να πούμε τιμές από Δευτέρα», σχολίασε.

Επανέλαβε ότι όσο η φορολογία στα καύσιμα παραμένει υψηλή κι αν δεν υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης το γεγονός αυτό από μόνο του επιβαρύνει τις τελικές τιμές και καθιστά περιορισμούς στις αγορές των καταναλωτών, που αναζητούν τα τελευταία χρόνια εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης. Πάντως αν προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, όπως είπε, αυτό θα βοηθήσει στην τόνωση της αγοράς. Βέβαια - συμπλήρωσε - πάντα υπάρχει το "εάν θα γίνει".

Προς το παρόν το ανύπαρκτο καταναλωτικό ενδιαφέρον ενισχύεται και από το γεγονός  ότι οι καιρικές συνθήκες είναι ακόμη καλές.

 

Σχετικά Άρθρα

Μέσω Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναζητεί πόρους για την κατασκευή της στις εγκαταστάσεις του πρώην συνεταιρισμού γάλακτος
Τετ, 13/11/2019 - 15:32

Τη δημιουργία μιας σύγχρονης μεταποιητικής μονάδας, στο παλιό εργοστάσιο γάλακτος στην Καρδαμάδα, όπου θα γίνεται με τη χρήση μηχανημάτων ο καθαρισμός της μαστίχας, έχει εντάξει στον στρατηγικό της σχεδιασμό η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών και ήδη βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης πηγής χρηματοδότησης του εγχειρήματος.

Το ζήτημα αυτό τέθηκε στη συνάντηση που είχε η διοίκηση του συνεταιρισμού και στελέχη της με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στη Χίο, λαμβάνοντας από μέρους του τη διαβεβαίωση ότι θα διερευνήσει τις δυνατότητες είτε ένταξης του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Όπως είπε στο Ράδιο «Α» ο Πρόεδρος της ΕΜΧ, Γιώργος Τούμπος, πέρα από τις κοσκινίστρες στις οποίες θα γίνεται σε πρώτο στάδιο ο καθαρισμός στη μονάδα που θέλουν κατασκευάσουν ο μηχανικός διαλογέας  (για τον οποίο ήδη έχουν κάνει έρευνα) θα ξεχωρίζει, με τη χρήση αέρα, το καθαρό μαστίχι από τις προσμίξεις.

Όπως εξήγησε το όφελος από μια τέτοια γραμμή παραγωγής καθαρισμού της μαστίχας θα είναι τριπλό, αφού και ο παραγωγός θα διευκολύνεται εξοικονομώντας εργατοώρες και κίνητρο θα έχει να καλλιεργεί περισσότερα δέντρα και παράλληλα θα εξοικονομούνται μεγάλες ποσότητες νερού, που σήμερα χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του προϊόντος από τους μαστιχοπαραγωγούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΜΧ ήδη έχει συστήσει μια θυγατρική εταιρία, στην οποία έχει το 100%,  ώστε αυτή να αναλάβει τη λειτουργία της μονάδας, όπως άλλωστε θα γίνει και με το Κέντρο Έρευνας για τη μαστίχα όπου έχει συσταθεί άλλη θυγατρική εταιρεία.

«Σταδιακά εξελισσόμαστε σε έναν όμιλο εταιριών», ανέφερε ο κος Τούμπος, λέγοντας ότι αν εξασφαλιστεί χρηματοδότηση το έργο (και με ίδια συμμετοχή της ΕΜΧ) θα γίνει εντός διετίας.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τα στελέχη της ΕΜΧ έθεσαν και το αίτημα μετατροπής της Ένωσης σε Α/βάθμιο από Β/βάθμιο συνεταιρισμό.