
Όπως ενημερώνει ο Δήμος Χίου σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, "το εργαστήριο Wind-Tunneling πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025, στο πλαίσιο του έργου FUTURESILIENCE, με στόχο την αξιολόγηση και ενίσχυση πολιτικών και στρατηγικών για το μέλλον της Χίου".
Αναλυτικά αναφέρει:
"Το εργαστήριο είχε ως κύριο σκοπό την προετοιμασία της τοπικής κοινωνίας για τις μελλοντικές προκλήσεις, μέσω της ανάλυσης σεναρίων που περιλάμβαναν την κλιματική αλλαγή, κοινωνικές εξελίξεις και τεχνολογικές καινοτομίες. Επιπλέον, αξιολογήθηκαν πολιτικές που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα της περιοχής.
Το έργο FUTURESILIENCE αξιοποιεί πιλοτικά προγράμματα για να μελετήσει την ανθεκτικότητα συγκεκριμένων περιοχών, με τη Χίο να αποτελεί μία από αυτές, λόγω των ιδιαίτερων προκλήσεων που αντιμετώπισε, ειδικά κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015. Η Χίος, που βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο, επιλέχθηκε ως μελέτη περίπτωσης, με το Chios Lab, που διευθύνεται από τον Δήμο Χίου και το Ινστιτούτο Ανάπτυξης & Έρευνας του Παντείου Πανεπιστημίου, να μελετά την ανθεκτικότητα του νησιού χρησιμοποιώντας καινοτόμες προσεγγίσεις και διεπιστημονικές στρατηγικές.
Στο εργαστήριο χρησιμοποιήθηκαν μεθοδολογίες που προσφέρουν τη δυνατότητα αξιολόγησης στρατηγικών σε διάφορα μελλοντικά σενάρια, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των επιλογών τους και να εντοπίσουν τις πιο βιώσιμες λύσεις. Οι συμμετέχοντες, σε συνεργασία με ειδικούς, προσδιόρισαν τις πιο κρίσιμες πολιτικές που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της Χίου και θα την προετοιμάσουν για τις μελλοντικές προκλήσεις.
Στο εργαστήριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από διάφορους φορείς, όπως το Γενικό Νοσοκομείο Χίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (ΚΕΔ Χίου), η Α' & Β' Βάθμια Εκπαίδευση, τον αντιδήμαρχο Τουρισμού, το Νομικό Τμήμα του Δήμου Χίου, τον Ερυθρό Σταυρό κ.ά., αναδεικνύοντας τη σημασία της διατομεακής συνεργασίας για την επίτευξη των στόχων.
Μετά από ενδελεχή ανάλυση, οι συμμετέχοντες καθόρισαν σειρά πολιτικών που θεωρούν κρίσιμες για την ανάπτυξη μιας ανθεκτικής και βιώσιμης Χίου. Τα πιο σημαντικά μέτρα περιλαμβάνουν στρατηγικές για ασφαλή και οργανωμένη μετανάστευση, την ενσωμάτωση διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στα σχολεία, προώθηση επαγγελματικής κατάρτισης σε τομείς υψηλής ζήτησης (όπως τουρισμός, γεωργία, τεχνικά επαγγέλματα), στήριξη της αγροτικής παραγωγής και των ορεινών περιοχών, βιώσιμη διαχείριση του νερού μέσω ανακύκλωσης και συλλογής βρόχινου νερού, καθώς και προώθηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Οι πολιτικές και στρατηγικές που προτάθηκαν είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης και ανθεκτικής Χίου, διασφαλίζοντας το μέλλον της περιοχής και την κοινωνική συνοχή απέναντι σε απειλές και προκλήσεις. Το έργο FUTURESILIENCE συνεχίζει να αναδεικνύει τη σημασία της καινοτομίας και της συλλογικής προσπάθειας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο."